Crin Antonescu a schimbat discursul. Iarasi. Si pozitia partidului fata de mai vechiul si noul aliat - PSD. Transparenta cu care a anuntat noua orientare a partidului liberal adanceste si mai mult principalul sau defect - instabilitatea si neseriozitatea proiectelor din Opozitie. Primul pas pe care l-a facut Crin Antonescu a fost distantarea fata de PSD. Apoi bresa creata inspre PD-L.
Cum a ajuns totusi Crin Antonescu sa o inspaimante pe Elena Udrea? Vom vedea spre final. Crin a ajuns liderul Opozitiei, nu datorita partidului din care face parte sau vreunei strategii personale aparte, ci mai degraba imaturitatii contracandidatului sau, Victor Ponta. Iar dupa ce a simtit puterea pe care ti-o da postura de lider, Antonescu a inceput sa pluseze.
Menirea oricarui partid este sa ajunga la guvernare. Si a politicienilor sa conduca. Nu e deloc greu sa ne imaginam ce presiuni au existat si vor exista mereu in PNL pentru a reveni la putere, cu orice risc. De cateva zile, liderul liberalilor pare ca ar dori sa le indeplineasca dorintele.
Dupa ce i-a catalogat pe pesedisti "comunisti", "hoti" si parteneri de confruntari politice, nu ai unor formule de asociere, Antonescu a facut precizari despre posibilitatile ca PNL sa ajunga la guvernare alaturi de PD-L.
Cea mai importanta - schimbarea intregii conduceri a PD-L si desprinderea partidului de sub sfera de influenta de la Cotroceni. Aruncand manusa catre PD-L, Antonescu tradeaza dorinta de a guverna cat mai repede.
Asa cum nu l-a ajutat prea mult alipirea de Mircea Geoana, din campania prezidentiala din 2009, la fel de putin il ajuta acum obsesia brusca a delimitarii de PSD (si Victor Ponta). Iar conditionarile cvasi-naive in legatura cu schimbarea garniturii la conducerea PD-L au sens doar atat timp cat ele vizeaza mai degraba subrezirea din interior a partidului.
Oricat de perfect ar putea parea un astfel de plan, care sa loveasca in acelasi timp doi iepuri - slabirea si erodarea din interior a PD-L, mai ales in perspectiva viitoarelor alegeri pedeliste, si pregatirea unei eventuale aliante in cazul unor alegeri anticipate - oscilatiile de la stanga la dreapta si schimbarile dese de viziuni si judecati il fac pe Crin Antonescu sa para slab, indecis si prea grabit sa isi aduca partidul, mort-copt, la guvernare.
O strategie care, pe fond, nu il avantajeaza pe Crin, cel care ar fi trebuit sa isi duca cinstit povara in Opozitie cu un singur scop. Nu cu suspendarea lui Traian Basescu sau intrigi contra PSD si PD-L are sanse PNL sa urce in sondaje. Cu atat mai putin prin declaratiile ambigue ale lui Crin. In fapt, declaratiile de "disponibilitate" ale liderului liberal catre PD-L il anihileaza ca politician si ii surpa intreaga constructie de opozant al "sistemului".
Din aceasta perspectiva, reactia Elenei Udrea, teama ei de a nu imparti "nimic" din "beneficiile" masurilor de austeritate ale PD-L cu posibilii parteneri liberali este de-a dreptul ridicola - "Personal, mi-as dori ca dupa o perioada de guvernare de doi ani in care am luat masuri fara sustinerea PNL, ba, dimpotriva, cu toata Opozitia lor, masuri extrem de dure pentru electorat, sa beneficiem singuri de rezultatele pozitive ale acestor masuri" - E. Udrea.
Corect citit ar suna asa: "teama" de liberali inseamna, de fapt, dorinta de a-i invita la guvernare tocmai pentru a "imparti" cu ei esecul de pana acum al PD-L si, eventual, de a incerca sa puna minusurile doar in dreptul liberalilor. O strategie careia Crin Antonescu ii poate cadea victima, daca se va mai iluziona mult in legatura cu o posibila noua coalitie PD-L - PNL.
Dar nu cred ca e cazul sa ma alarmez. In PNL, desi sunt si aici oameni... Vezi tot