Sustinatoare apriga a reformelor initiate de Traian Basescu - modernizarea statului, revizuirea Constitutiei, reducerea numarului parlamentarilor - , Elena Udrea constata ca odata cu remanierea, in partid exista o energie uriasa.
Ca si cand principiile dupa care s-au administrat schimbarile din Guvern ar fi avut vreo legatura cu promisiunile din campanie, si nu cu dorinta teritoriului de-a avea un ochi mai aproape de distribuirea banilor.
Teritoriu despre care nu a crezut ca trebuie sa influenteze primenirea echipei lui Emil Boc, sa-si instaleze trimisii la butoane, de vreme ce a cerut demisia in bloc a cabinetului. Ori-ori, insa doamna ministru le-a impacat.
Ce inseamna, in definitiv, faptul ca remanierea s-a facut dupa principiul intaririi puterii teritoriului? Pentru a raspunde, este suficient sa ne gandim care este principala activitate a unui parlamentar: lobby-ul.
Pentru ca la capatul mandatului sa poata invita electoratul sa-i evalueze prestatia, alesul trebuie sa adune pe-o coala de hartie numai buna de transformat in afis banii adusi in colegiu. Biserici, scoli, drumuri, spitale.
Si chiar daca presiunea exercitata pentru alegerea principiului dupa care se face remanierea n-are legatura decat cu o vointa personala de putere, mic cu mic face mare. Ca aceasta este sansa PD-L de-a castiga cat mai multe voturi la viitoarele alegeri: multumirea oamenilor de la orase si sate intr-un context comunitar, fara legatura cu politica mare.
Au stat romanii la coada cu miile ca sa-si declare veniturile, nu mai au bani de tratament si trebuie sa se multumeasca cu leacuri ieftine, care imbolnavesc ficatul, salariile se reduc, puterea de cumparare scade? E naspa, dar uite ce strat frumos de vopsea au pus baietii pe scoala, iata ce amvon stralucitor, priviti aceasta betoniera!
Desigur ca politica mare inseamna sa aduni politicile mici, menite a ridica nivelul de trai al comunitatilor. Dar astea, pispirele, ar fi mai degraba treaba administratorilor locali, care in loc sa astepte sa picure Guvernul bani din cotele defalcate sau din visteria de rezerva, mai bine ar scrie proiecte pentru bani europeni. A, n-au pamantul inscris in cartea funciara, si n-au cu ce garanta la banci pentru capitalul de cofinantare? Si vina cui este?
Si cum ramane cu supararile doamnei Udrea pe legaturile vinovate dintre politica si afaceri, a caror eliminare era vitala pentru modernizarea statului? Sau energiile pomenite se refera la garantia continuarii lor in numele propasirii clasei muncitoare? Ce diferenta exista intre baronii locali de la PSD, atat de huliti in 2000, si noua aristocratie, care are deja cativa anisori? Una vitala: astia noi nu sunt urmasii criptocomunistilor. Ca exista comunisti buni si comunisti rai, dupa cum exista securistii nostri si securistii lor.
Asa ca cine a pus cruce principalului partid aflat la guvernare trebuie sa manifeste prudenta in aprecieri. Viitoarele alegeri se vor castiga in teritoriu, ca de obicei, dar de aceasta data mesajul de campanie nu va mai fi legat de modernizarea tarii, sintagma din care oamenii simpli oricum nu pricep mare lucru. Ci cu abacul. La asta s-a referit Elena Udrea cand a apreciat cati kilowati administreaza PD-L.
Ma refer la vreo functie sau... Vezi tot