Elena Udrea, despre patimile femeii care vrea sa reuseasca in politica

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 08:08
1275 citiri
Elena Udrea, despre patimile femeii care vrea sa reuseasca in politica

Vicepresedintele PDL Elena Udrea ofera cateva lectii pentru femeile care vor sa reuseasca in politica, din postura celei care a "a generat cea mai mare atentie din partea presei si a trebuit sa se confrunte, de-a lungul timpului, cu situatii aproape neverosimile", de cele mai multe ori negative.

Udrea apreciaza ca o femeie care vrea sa ajunga sus in acest domeniu se confrunta cu trei probleme: cum ajunge intr-o functie inalta, cat de sus si cum trece peste piedicile care apar pe parcurs.

"In politica, exista un singur test veritabil de care se tine cont: votul cetateanului. Iar acesta functioneaza numai pentru unele functii publice. In rest, accederea intr-o functie e decisa de apartenenta la un grup politic si functioneaza mereu principiul recomandarii....Or, statistic, barbatii implicati in politica sunt mult mai multi decat femeile.

Tot statistic, functiile de conducere ale partidelor sunt in majoritate ocupate de barbati, iar nu de femei. Pe cale logica, sansele ca o femeie sa atinga functii politice importante, fara sa fie sustinute de barbati, sunt destul de mici", scrie Elena Udrea pe blogul personal.

Vicepresedintele PDL reitereaza ca daca traiectoria politica a unei femei coincide cu cea a unui barbat, ea va suporta de multe ori injurii.

"La fel cum adevarat este si faptul ca, daca un barbat si o femeie urmeaza aceeasi traiectorie politica, femeia va fi infinit mai mult blamata de legaturile pe care le stabileste decat barbatul. Femeia va suporta, de multe ori, atacuri, injurii si calomnii. Si, culmea!, in aceasta ultima privinta, femeile discrimineaza chiar mai mult decat barbatii. Pentru asta, amintesc mereu ce spunea Madeleine Albright: O femeie, dupa ce a ajuns intr-o anumita functie, arunca scara pe care a ajuns acolo, pentru ca nicio alta femeie sa nu poata urca pe ea", mai noteaza liderul democrat liberal.

Elena Udrea apreciaza ca in Romania nu s-a ajuns inca la nivelul in care o femeie sa ajunga premier sau presedinte, din cauza stereotipurilor sociale.

"In ceea ce priveste inaltimea functiei pe care o poate obtine, femeia-politician din Romania a facut progrese in ultimii douazeci de ani. Am ajuns pana la functii de ministri sau Presedinte la Camera Deputatilor. Nu exista insa femei care sa fie sau sa fi fost sef de partid parlamentar (nu introduc PIN si PC in aceasta categorie pentru ca nu au ajuns prin forte proprii in Legislativ), Prim-ministru sau, de ce nu?, Presedintele tarii. Exista, deci, un plafon maximal prestabilit pe care-l putem atinge.

Daca speram la mai mult, intram sigur in conflict cu un barbat care-si doreste respectiva functie. Si, cum ei sunt mai multi, acesta are castig de cauza. De aceea, multi spun ca o femeie nu poate castiga Presedintia, pentru ca barbatii nu voteaza femei. Tot de aceea, o femeie nu poate deveni prim-ministru sau presedinte de partid, pentru ca barbatilor politici nu le place sa fie condusi de femei. Iarasi stereotipuri sociale", mai scrie Udrea.

Vicepresedintele PDL crede ca aceste stereotipuri sociale de care este urmarita femeia politica in Romania vor fi depasite cu ajutorul unor situatii exceptionale.

"In Romania, se poate face in doua feluri: fie prin numar, fie prin exceptie. Prin numar, si nu sunt neaparat adepta acestei variante, inseamna sa impunem normativ un procent de femei (atat la nivel de partid, cat si la nivelul institutiilor publice).

Prin exceptie, daca o femeie, intr-un moment, va accede la una dintre cele trei functii mai sus enumerate: Prim-ministru, Presedinte sau sef de partid important. Acea femeie ar fi o deschizatoare de drumuri, cineva care arata ca "da, se poate!" (un slogan politic celebru, construit special pe principiul anti-discriminarii). Cred ca asta ar incuraja implicarea femeilor in politica", conchide Udrea.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com