Elena Udrea la GDS (Opinii)

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 16:05
4673 citiri
Elena Udrea la GDS (Opinii)

Nici bine nu s-au risipit mirosul de sarmale festive si ecourile manelelor de la revelioanele TV, ca o stire ne-a si matrafoxat memoria: Elena Udrea, la GDS (Grupul de Dialog Social). Si de ce nu, ma rog? Sa nu fie democratie si libertate in Romania? Ba bine ca nu. Si apoi cine si ce (mai) este astazi GDS?

Ce timpuri!

Stim mai degraba istoricul sau: la doar cateva zile de la ciuruirea Ceausestilor, cativa intelectuali recunoscuti ca atare: Mihai Sora, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu... intemeiaza o "grupare", GDS, si o revista, 22, condusa atunci de Stelian Tanase.

Ei, gruparea aceasta a facut nu doar istorie, ci si multe zile fripte establishment-ului iliesco-fesenist, scotand mii si zeci de mii de oameni in strada sa apere democratia, libertatile si drepturile fundamentale ale omului. Fara GDS, visam probabil in continuare la viitorul de aur al comunismului cu fata umana.

Fara GDS, adio partide istorice! Adio CDR!

In paralel, in mass-media, patrioti adevarati, istorici, scriitori, filosofi, sociologi, politologi, economisti, juristi, teologi... ai GDS au inceput o actiune de informare corecta a populatiei, de eliberare si contracarare a influentei, a propagandei comunistoide promovate de ziarele si televiziunea de partid.

Pe trendul acesta cu adevarat revolutionar, singurul care ne aminteste de pasoptism, Conventia Democratica si profesorul Emil Constantinescu ajung la Putere in 1996, ceea ce se intamplase in Cehoslovacia, Ungaria, Polonia... imediat dupa caderea comunismului in 1989.

Atunci si acum

Daca in primii sai ani, GDS promova dialoguri despre sisteme si regimuri politice, mai cu seama despre monarhie, despre strategii, proiecte si programe economice, sociale, educationale, de emancipare politica si cultura civilizatorie, ei bine, astazi acestea sunt istorie, iar activitatea grupului a devenit mult mai... prozaica.

Dar sa-i dam cuvantul Elenei Udrea, la GDS, pentru a-si expune inaltele idealuri nationale: "M-am imbracat in portocaliu nu doar pentru ca sunt in PDL, ci cu gandul la Alianta D.A. si sper ca in viitor sa o refacem alaturi de PNL". Veti spune ca lidera portocalie nu este reprezentativa pentru gruparea intelectualilor, desi pare cel mai bun produs al portocaliilor, promovat zi-lumina pe toate televiziunile si ziarele lor, ba si pe ale adversarilor.

Dar poate n-am ales bine personajul

Sa-l citam atunci pe politologul universitar, europarlamentarul Cristian Preda: "Sunt unii, si suntem aici prezenti, care vor o unitate si pornesc de la constatarea foarte simpla ca actorul cel mai important din Romania, din familia PPE, este Traian Basescu... la europarlamentare avem nevoie de o lista Traian Basescu. El e romanul care conteaza cel mai mult la PPE, e cel mai vechi membru in Consiliul European".

Daca pe vremuri, Grupul pentru Dialog Social era un "club de dezbateri intre intelectuali de diferite profesii, care isi propusesera sa prospecteze caile de evolutie ale acestei societati, bazate pe valorile umane si pe drepturile omului", acum admiram culoarea portocalie a tinutei Elenei Udrea si "degajari de puternice forme" bacoviene in fosta agora nationala. Care este idealul national al Elenei Udrea? Propasirea? Ei da, nimic altceva decat refacerea PDL si neaparat alaturi de PNL. Vechea dragoste. Pana la biletelul roz.

Un tandem pentru eternitate

In conceptia participantilor la dialogul din 9 ianuarie, cica Romania nu mai are decat o singura cale, calea lui Traian Basescu. Si asta fiindca la GDS nu mai vin filosofii, sociologii, economistii, scriitorii... sa ne deschida mintile, vin doar activistii sa ne arate calea pe care trebuie s-o urmam. Un fel de carare luminoasa, numita mai demult de peruani El sendero luminoso. Carari luminoase si chiar zboruri spre zenit am avut si noi vreo 45 ani. Asta sa fie reforma statului de drept si evolutia poporului roman catre bunastare si civilizatie?

Desigur, cele de mai sus sunt o incercare palida de a iesi din conul de penumbra, din situatia critica in care se afla atat lidera portocaliilor cat si segmentul dreptei romanesti dupa anul electoral 2012. Si asta fiindca prezenta Elenei Udrea si evenimentul mai degraba monden de la GDS n-au starnit emulatia creatoare a multimilor ca altadata. De ce? Tocmai aceasta este intrebarea.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...