In urma cu ceva timp, presedintele le spunea democrat-liberalilor sa isi caute un alt punct de reper, un alt idol, care sa-i ia locul in fruntea partidului. Desi contradictorie in sine afirmatia, din moment ce Traian Basescu cheama la consultari secrete partidul dandu-i indicatii si sfaturi in legatura cu guvernarea si politica de partid, indemnul presedintelui pare sa se fi concretizat intr-o oarecare masura.
Primul pas a fost facut: Elena Udrea a poposit in fruntea PD-L Bucuresti, rampa de lansare catre cele mai importante functii in stat. Din aceasta pozitie, ministrul Dezvoltarii si Turismului ne asigura ca, personal, nu a venit la conducerea PD-L Bucuresti pentru a candida la Primaria Capitalei. Deci primar nu va fi. Ce-i drept, acel "personal" lasa o portita de scapare pentru a intelege ca, daca va fi rugata, daca va fi necesar, daca tara si bucurestenii o vor dori si o vor ruga, este posibil ca doamna Udrea sa se razgandeasca.
Exista si o mica dezamagire desprinsa din prima conferinta a noului sef de la PD-L Bucuresti. Se pare ca Elena Udrea nu se poate desprinde de modelul Basescu nici atunci cand partidul este rugat de presedinte sa o faca. Din moment ce primul lucru anuntat a fost incercarea sa recastige si sa continue "modelul uitat al lui Traian Basescu". Care este sau a fost....? Cine stie sa spuna repede.
Cine isi imagineaza ca Elena Udrea nu viz(s)eaza nicio pozitie din cele trei mentionate nu a inteles nimic din jocul si strategia ministrului de la Dezvoltare si Turism. Ambitiile Elenei Udrea sunt pe masura implicarii in politica. Firescul si degajarea cu care Udrea vorbeste despre pozitiile pe care le ocupa in prezent, atat in Guvern, cat si in cadrul partidului, tradeaza cel putin dorinta nelimitata de putere si gandul ca tot ceea ce face acum este doar o treapta catre marea lovitura.
Daca in urma cu trei sau patru ani cineva ar fi spus ca Elena Udrea va ajunge calare peste doua ministere atat de importante, toti cei care l-ar fi ascultat i-ar fi ras in nas. Acum deja ne-am obisnuit cu gandul ca "blonda de la Cotroceni", asa cum era pe vremuri alintata de presa, viseaza cel putin la functia de premier sau primar. Nimic nu pare a fi prea mic pentru ambitiile pe care le anima, nimic nu o poate convinge ca este deja prea mult si ceea ce a ajuns in prezent sa fie.
Elena Udrea este cel mai bun barometru pentru masurarea nivelului de cultura si civilizatie al poporului roman. Faptul ca a reusit pana acum sa isi formeze un grup de sustinatori care sa o trimita in Parlament, ca a inregistrat performanta de a cuceri aproape intreg partidul, chit ca trimiterea la sefia PD-L Bucuresti s-ar putea sa se fi vrut o capcana intinsa de greii si vechii democrat-liberali - toate acestea nu exprima inca nimic.
Capacitatea Elenei Udrea si anvergura politica a ministrului Dezvoltarii si Turismului se vor vedea abia atunci cand aceasta se va confrunta in plin cu electoratul, fie la Primaria Capitalei, fie la alegerile... prezidentiale. Bunul simt civic ne spune ca Elena Udrea isi va atinge maximul carierei sale politice doar pana acolo unde va putea fi numita de partid (sau Traian Basescu), respectiv in fruntea unui minister sau chiar a Guvernului insusi.
Suprizele pe care istoria noastra ni le-a rezervat de-a lungul timpului ne-au aratat insa ca ascensiunea unui astfel de personaj in fruntea tarii nu este deloc imposibila, ba chiar probabila. Fara a emite nicio judecata de valoare asupra doamnei ministru, putem sa ne exprimam totusi mirarea si surprinderea asupra rapiditatii cu care Elena Udrea a ajuns in doar cativa ani de pe pozitia de simplu consilier local al Capitalei pana in preajma celor mai importante functii in stat.
Insa acest gen de ascensiuni fulminante, bazate doar pe emotia, naivitatea si incultura electoratului si superficialitatea clasei politice, exprima perfect natura, nivelul de pregatire si cultura poporului care da nastere unor astfel de personaje. Trist nu este ca exista Elena Udrea, ci ca exista o numar atat de mare de sustinatori si posibili votanti ai unui astfel de model de politician.