Elena Udrea: PSD este principalul adversar al PDL Interviu (II)

Autori: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor , Emilian Isaila
Vineri, 22 Martie 2013, ora 12:15
8665 citiri
Elena Udrea: PSD este principalul adversar al PDL Interviu (II)

Elenea Udrea considera ca PDL ar trebui sa constituie rapid un guvern din umbra, ai carui membri sa monitorizeze in permanenta foarte atent activitatea fiecarui minister.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Elena Udrea, candidat la presedintia PDL, sustine ca partidul ar trebui profesionalizat, iar criteriul principal de ocupare a unei functii publice sa devina meritocratia. In privinta criteriilor de integritate, ea apreciaza ca ele trebuie aplicate, dar nu trebuie duse la extrem.

Elena Udrea afirma ca, sub conducerea sa, PDL nu ar spijini un guvern PSD, dar ca ar fi dispusa la colaborare cu orice partid pentru realizarea unor reforme majore. Elena Udrea considera ca refolosirea titulaturii Alianta DA nu este o miscare inspirata, dar ca ea ar trebui sa fie un avertisment ca scena politica nu sta in loc pana cand se trezeste PDL.

Trebuie sa facem guvernul din umbra

Sunteti la un scor mic si v-ati pierdut electoratul traditional. Este preponderent electorat urban, clasa de mijloc, cum va propuneti sa recastigati acest electorat?

Schimband modul in care actioneaza partidul, in primul rand. Partidul a inceput sa se bazeze pe un electorat specific USL. Noi trebuie sa-i aducem la vot pe ceilalti. Ei trebuie sa vada o schimbare a felului in care actioneaza in interior PDL. Sa vada ca respectam principiul meritocratiei. Toate il sustin, nimeni nu-l aplica.

Sunt foarte multi oameni valorosi in partid pe care trebuie sa-i punem in prima linie de lupta a partidului. Trebuie sa facem guvernul din umbra. In care vii cu niste oameni, ii asumi. Spui, de exemplu, ministrul Finantelor e Ialomiteanu, nu spun alte nume sa nu creez dezbateri. Nimeni nu-si asuma asta ca sa nu creeze nemultumiri in partid.

Ar trebui spus: cati sunteti buni sa fiti ministru de Finante? Cinci. Aveti culoarul vostru, din momentul acesta voi va uitati zilnic ce se intampla in MF, iesiti, afirmati-va, atacati greselile Guvernului si ale MF, iar cel mai competent dintre voi va ocupa postul cand vom reveni la guvernare. Celor care cred ca pot ocupa functia le-as da drumul in competitia publica la vedere, cu guvernul si intre ei.

Daca vrei sa schimbi ceva, aplici principiul meritocratiei

Credeti ca ati putea sa-l impuneti pe cel mai bun, nu pe cel mai sustinut de catre baroni?

Eu cred ca trebuie sa schimbam lucrul acesta. A promova numai din randul celor care sunt alaturi de tine pe care stii ca te poti baza tu, personal, a dus la slabirea partidului. Organizatiile acelea sunt fracturate. 24 de organizatii au conducere interimara si sunt fracturate pana la celula de baza. Oamenii nu mai au incredere, nu li se respecta nici munca depusa in partid, nici criteriul valorii si al loialitatii fiecarui membru si atunci oamenii nu respecta conducerea pusa de la Bucuresti si nu se angajeaza in lupta pentru partid.

Daca vrei sa dai semnalul ca schimbi ceva, o iei de la baza partidului si respecti principiul meritocratiei. Apoi reprofesionalizezi partidul. Vedem ce poate fiecare sa faca pentru partidul acesta. Si nu mai faci ce s-a intamplat la guvernare cand s-au trezit cu doctori la Finante si finantisti la Sanatate.

PDL nu va sustine un guvern PSD

Sunteti una dintre vestitoarele spargerii USL, cel mai probabil anul viitor. Victor Ponta va fi intr-o situatie dificila. Ati fi dispusa, ca presedinte PDL, sa sprijiniti un guvern PSD?

Categoric nu, niciodata. PDL se defineste ca adversar al PSD. Sigur ca azi trebuie sa fim si adversarii PNL si ai lui Crin Antonescu. Dar dincolo de contextul prezent, PSD este principalul adversar al PDL. Vom face opozitie adevarata si acesta este un mod de a ne recuceri electoratul. El vrea sa vada un PDL care se lupta cu Puterea si ii demasca minciunile. PDL ramane de Opozitie si se reconstruieste, pregatit sa faca alianta cu un partid care respecta valorile europene, dar numai ca partener egal.

In motiunea dvs scrie asa: "PSD este un partid cu care dialogul politic este necesar pentru orice proiect mare de dezvoltare a Romaniei. Trebuie acceptat ca discursul care califica PSD ca reprezentand stanga post comunista nu mai este actual si credibil si este nevoie de o abordare pragmatica care sa ofere o viziune comuna de actiune partidelor de stanga si celor de centru-dreapta in ceea ce priveste liniile majore de dezvoltare a tarii."

Da, de exemplu, un mare proiect poate fi reforma constitutionala. Trebuie schimbata aceasta abordare in care fiecare se opune marilor proiecte nationale doar pentru ca nu le poate conduce, initial. Reforma constitutionala e un proiect initiat de PDL si Traian Basescu, reforma administrativ teritoriala, legea electorala care e o aberatie, sunt prioritati pe care toata clasa politica ar trebui sa le sustina.

De ce n-ati schimbat legea electorala?

Pentru ca n-am fost suficient de motivati si implicati. Asa cum n-am facut reforma administratiei teritoriale pentru ca se certa dl. Frunzaverde cu cei de la Timis unde sa fie capitala. Nici noi n-am facut ce trebuia sa facem cand am avut majoritatea. Acum USL are o majoritate foarte mare, insa riscul e sa faca legea dupa interesul lor.

Adica sa-si conserve prin reforma administrativ teritoriala avantajele pentru vremea cand nu vor mai avea sustinerea populara, dar isi vor pune baroni regionali. Trebuie sa ne implicam, dar nu trebuie sa ne opunem reformelor doar pentru ca suntem in opozitie.

Sunt dispusa la colaborare cu toate partidele pentru a realiza reforme

Deci pe mari proiecte, puntcual, sunteti dispusa la colaborare cu Victor Ponta?

As fi dispusa la o colaborare cu toate partidele politice pentru a realiza reforme pe care le-am inceput, dar nu le-am terminat si care sunt in interesul Romaniei.

Pe lista de schimbari legislative, exista si o intentie de schimbare a legii de finantare a partidelor politice.

Ar trebui schimbata. Toata lumea se fereste sa vorbeasca despre asta, dar stim ce se intampla. Este o minciuna pe care o toleram ca in campanie, de fapt, se cheltuiesc 2.000 de euro/candidat. Si atunci, pentru a nu se intampla ca in cazul Nastase si in foarte multe alte cazuri, ar trebui sa trecem la o lege care nu doar sa impuna limite, ci eventual sa propuna o finantare de la bugetul de stat.

Si atunci stii ca poti folosi in campanie doar ce ti se da de la buget si sanctiunile sa fie puse in practica. Oamenii trebuie sa se gandeasca ca, daca ei sunt dispusi sa primeasca in campanie o punga, candidatul n-o ia din bani de acasa si va recupera inzecit banii aceia. Si de aici coruptie.

Scena politica nu sta pe loc pana se trezeste PDL

Care e relatia dvs cu Alianta DA. Sunteti de acord cu refacerea conceptului?

Mi s-a parut destul de neserios sa folosesti numele pe care l-a avut al PNL-PD in 2004. N-a fost un semnal bine primit de PDL. Cand am auzit ca se numeste Alianta DA, am crezut ca e o gluma. Stiam ca se va face alianta, dar nu stiam cum se va numi. Mi se pare ca semnalul n-a fost bun pentru PDL, pentru ca noi dorim sa construim un pol politic de centru dreapta, dar bazat pe incredere.

Multi se pot simti lezati ca s-a apelat la o formula care a apartinut PDL si de care suntem legati.

Trebuie sa fim foarte atenti si chiar ingrijorati ca scena politica nu sta pe loc pana se trezeste PDL. Iata ca a aparut deja o alianta politica de centru dreapta. Ce face PDL? Cum se raporteaza, la o noua constructie de centru dreapta? Cum ne pregatim pentru 2014, pentru ruperea USL si intoarcerea PNL in Opozitie.

Dupa mine, Alianta DA trebuie sa fie un semnal ca, daca nu suntem repede gata sa construim polul de centru dreapta, se poate construi fara noi.

Care e relatia dvs cu Mihai Razvan Ungureanu?

Buna, zic eu.

Exista in PDL o opinie ca un alt premier in locul d-lui Ungureanu nu ar fi pierdut poate guvernarea. A fost MRU o solutie buna?

Eu am fost acolo si va spun ca nu s-a gasit niciun alt independent. A fost o solutie buna, dar a fost si singura. Nu putem sa-i punem in spate doar domniei sale ce s-a intamplat. Dansul nu a avut experienta de a lucra cu un partid si nu a stiut ca inainte de motiune discuti cu parlamentarii, cu organizatiile partidului. A crezut prea mult in forta dansului de lider si nu si-a imaginat ca Guvernul poate sa cada si a plecat joi din tara.

Daca dezbateam motiunea de cenzura joi, nu vineri, Guvernul nu cadea. A cazut la diferenta de patru voturi, luate in sala de catre USL, eu insami am reusit sa intorc pe cineva care voia sa voteze.

Pe d-na Placinta?

Am convins-o. Guvernul a cazut prin tradarea colegilor din partid. Cei mai multi erau sustinatorii motiunii lui Vasile Blaga. Guvernul nu a cazut doar pentru ca MRU nu a stiut sa-ti tina oamenii aproape. Dar mai e si faptul ca, dupa 2011, dl Blaga nu a vrut sa capete functia de secretar general oferita de dl. Boc, s-a retras, iar sustinatorii dansului nu au mai avut incredere in proiectul PDL. Au tradat.

Criteriile de integritate trebuie respectate, dar nu duse pana la extrema

Daca veti castiga partidul, se poate rupe?

Eu cred ca sunt omul care poate uni partidul. Nu am razbunari personale, am lucrat si cu concurentii mei, am pus echipa si partidul mai presus de interesul meu. Eu cred ca partidul va ramane unit si am propus ca din viitoarea conducere sa faca parte reprezentantii tuturor motiunilor.

Cat de importante vor fi criteriile de integritate?

Este foarte important sa existe criterii de integritate respectate, dar nu duse pana la extrema. Un om care nu e gasit vinovat de justitie, nu poate fi gasit vinovat de partid inainte.

Dar nu trebuie sa repetam ce face USL. Multi au fost frustrati dupa alegeri spunand la ce a folosit ca noi ne-am batut pentru anticoruptie si integritate, ca poporul a votat uselisti penali. Eu cred ca poporul sunt si cei care nu au venit la vot si pe care poti sa-i aduci militand pentru integritate, pentru independenta Justitiei, pentru statul de drept, pentru statutul european al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Udrea alegeri PDL, #Udrea presedinte PDL, #Udrea alianta PSD, #Udrea alianta DA , #PDL