Elena Udrea si "sotul" incornorat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 10 August 2013, ora 18:15
8175 citiri
Elena Udrea si "sotul" incornorat (Opinii)
Foto: pesurse.ro

Impacare in Modrogan! Elena Udrea a venit cu steagul alb, Vasile Blaga l-a primit imbujorat si liderii partidului au deschis larg portile. Inteleg ca de la emotionanta regasire a lipsit totusi, intamplator sau nu, prim-vicepresedintele Catalin Predoiu.

Exercitiul de sinceritate pe care il cerea presedintele democrat liberal pe ton amenintator s-a topit in canicula bucuresteana unde d-na Udrea a adus, nu-i asa, briza marii si amintirea costumelor de baie leopard. Si asa PDL a ratat o sansa buna de exorcizare.

Daca democrat liberalii isi imagineaza vreo clipa ca Elena Udrea este un atu pentru ei, se insala grav. Singura imagine pe care au reusit sa o proiecteze este ca au fost din nou dresati si aliniati de femeia fatala care a redevenit Elena Udrea.

Daca s-ar uita mai atent la propriile sondaje, cele care le spun ca d-na Udrea are notorietate 90% si simpatie 20%, ar intelege ca domnia sa este ceea ce se numeste un politician ratat. Sigur, campaniile sustinute de imagine ii vor conserva notorietatea, dar una de un tip care nu aduce voturi, ci probleme de imagine.

Si daca vor sa inteleaga de ce s-a grabit Elena Udrea sa descalece plina de zambete in Modrogan, dupa primele focuri de avertisment in directia sa, ar trebui sa se uite atent la evolutia Partidului Miscarea Populara.

Cea mai mare problema a acestuia nu este Traian Basescu, ci Elena Udrea care, dintr-un acces de orgoliu probabil, s-a grabit sa anunte aparitia PMP si numele noului presedinte al acestuia, lipindu-se ea insasi ca marca de scrisoare de imaginea PMP. Sau, ca sa fiu mai exacta, s-a legat ca bolovanul de glezna PMP.

Pentru ca de atunci noua formatiune a fost catalogata ca a Elenei Udrea, iar liderii ei au avut de raspuns sistematic la intrebari legate de domnia sa. Cum sa decolezi cu asa un deficit de imagine?

Ca un reflex de aparare sau ca urmare a schimbarilor de la varful conducerii PDL, democrat liberalii nu s-au destramat la chemarea d-lui Tomac & Co, iar in teritoriu migrarea spre PMP este destul de timida. Se pare ca, dupa episodul Arges, Gheorghe Falca si Gheorghe Stefan nu se grabesc sa urmeze modelul lui Mircea Andrei, dupa cum exista informatii ca era planificat.

Sigur ca toata lumea astepta in primul rand defectarea d-nei Udrea catre partidul creat pentru domnia sa in Deal. Initial, d-na Udrea pare sa fi incercat un spagat de sabotaj. Adica a ramas in PDL pentru a-l macina din interior si a-l cara bucata cu bucata in PMP. Si cred ca asta va incerca sa faca in continuare, dar mai discret.

Dar e mai mult decat atat. Daca intra in PMP, il ingroapa de tot.

Electoratul pe care il vizeaza noua formatiune impanata cu intelectuali are alergie la Elena Udrea. Domnia sa a fost unul dintre motivele pentru care acest electorat a abandonat PDL. In plus, d-na Udrea are nevoie de un vehicul care sa o tracteze, insa deocamdata noul partid nu poate asa ceva. Daca PDL o dadea afara, asa cum parea ca se pregateste dupa unele declaratii mai dure, ramanea in afara jocului sa moara politic impreuna cu PMP.

Cand amantul politic e prea tanar si prea firav, mai bine ramai o vreme cu sotul politic, ii toci averea politica vot cu vot, mai cari din mobila in casa cea noua, la ceasul serii, si te muti la nou iubire cand s-a dezvoltat suficient incat sa-ti faca toate poftele, nu-i asa?

Cu alte cuvinte, Elena Udrea prefera sa ramana bolovan de glezna PDL, ca sa lase PMP sa se ridice cat de mult poate fara a avea de dat socotela pentru domnia sa.

Ceea ce mi se pare interesant este ca in apararea Elenei Udrea au sarit persoane de la care m-as fi asteptat la maxima intransigenta. Adica Adriana Saftoiu si Raluca Turcan, ceea ar putea sa confirme unele zvonuri despre alte impacari inlacrimate, reasezari de trupe si cai troieni plantati in anturajul lui Vasile Blaga.

Fapt este ca PDL nu are decat de pierdut din aceasta atitudine calduta si concilianta fata de un personaj care nu poate aduce decat deficit de imagine si electoral si care prin simpla prezenta decredibilizeaza orice demers de reformare interna. Daca vor sa intoarca vaporul, liderii democrat liberali ar trebui sa se arate autentici barbati in fata unui leopard feminin, pe care nu au curaj sa-l infrunte.

Altfel, sotul politic va plati in continuare si amantul politic va beneficia.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...