Elena Udrea sustine ca sondajele sunt folosite ca arme politice

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 14:44
1851 citiri
Elena Udrea sustine ca sondajele sunt folosite ca arme politice
Foto: Arhiva

Vicepresedintele democrat liberal Elena Udrea considera ca, pentru PD-L, sondajele, fie ele si falsificate sau prezentate deformat, nu constituie o amenintare reala, dand drept exemplu rezultatele contradictorii ale sondajelor CSOP si CCSB, publicate inainte de alegerile interne de duminica.

"Pentru PD-L, sondajele, fie ele si falsificate sau prezentate deformat, nu constituie o amenintare reala. La alegerile din 2008 si 2009, precum si la toate alegerile intermediare pentru posturi politice vacante (acestea din urma, castigate in proportie de 80% de PD-L) s-a dovedit ca actiunea politica responsabila iese invingatoare. Diferenta intre sondajele din timpul campaniilor electorale si rezultatele finale ale alegerilor arata ca romanii sunt inteligenti si nu se lasa manipulati", scrie Elena Udrea pe blogul personal.

Pentru a-si argumenta afirmatiile, vicepresedintele PD-L scrie ca sondajele nu mai reflecta obiectiv opinia publica si tendintele reale de cand presa si televiziunea din Romania au devenit arsenal de lupta in slujba unor interese politice.

"Mai intai, sociologii independenti spun ca institutele le realizeaza "pe banda rulanta", fara sa verifice calitatea chestionarului. Exista intrebari care sugereaza raspunsul si variante limitate de raspuns, astfel incat acestea nu reflecta opinia reala.

In al doilea rand, modul in care se difuzeaza sondajele ridica semne de intrebare. Lansarea lor se face in preajma unui moment politic important (cum a fost acum Conventia PD-L), ceea ce arata ca difuzarea urmareste un plan (cum ar fi subminarea popularitatii unor oameni politici considerati drept "tinte")", mai noteaza presedintele PD-L Bucuresti.

Elena Udrea mai sustine ca exista contradictii atat de flagrante intre rezultatele unor sondaje realizate in aceeasi perioada, incat nu poate fi vorba doar despre greseli de proiectare, ci de-a dreptul despre falsificare.

"In cazul de fata, sondajul CSOP si sondajul CCSB. O atat de mare diferenta intre cele doua sondaje in clasamentul increderii (15 - 20% in unele cazuri) arata un singur lucru: ca cel putin unul dintre cele doua institute deformeaza rezultatele sau accepta falsificarea lor de catre cei care l-au comandat (sondajul CCSB a fost comandat de Antena 3).

In privinta increderii acordata de populatie oamenilor politici, cred ca in realitate decalajul intre liderii Opozitiei si liderii PD-L nu este mare (si poate fi recuperat pe fondul iesirii tarii din recesiunea economica)", mai noteaza vicepresedintele PD-L.

Sondaj CSOP, comandat de Berceanu: USL are 53% din intentiile de vot

Elena Udrea subliniaza ca ceea ce uita "sa spuna interpretii sondajelor (dar sociologii subliniaza acest lucru) este ca nu conteaza atat de mult "fotografia" opiniei publice la un moment dat, cat tendinta de crestere sau de scadere in favoarea unui politician sau partid politic".

"In aceasta privinta, tendinta este de crestere in cazul PD-L si se va vedea acest lucru in continuare", conchide Udrea.

Oprescu si Blaga, mai de incredere decat Basescu si Udrea - sondaj CCSB

I.U.

#Elena Udrea sondaje, #sondaje arme politice, #sondaj CSOP CCSB , #PDL