Fara Elena Udrea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 August 2012, ora 13:46
12976 citiri
Fara Elena Udrea (Opinii)

Salut intransigenta lui Mihail Neamtu in privinta Elenei Udrea si socotesc ca reactia violenta a acesteia nu dovedeste decat ca liderul Noii Republici are perfecta dreptate cand ii cere sa se retraga din politica.

Pana la urma felul in care va gestiona chestiunea politicienilor compromisi va fi marele test al viitoarei constructii de dreapta, care astazi mai face un pas inainte, si, in mod special, marele test prin care PDL va dovedi daca a meritat "pleasca" oferita sinucigas de USL.

Asadar, nici nu revenise Traian Basescu la Palatul Cotroceni ca Elena Udrea a redeschis gura sau, ma rog, blogul. Iritat, Mihail Neamtu i-a dat raspunsul corect: "Elena Udrea - vorbesc, deci exist! Dupa ce ne-a anuntat ca se gandeste sa se retraga din politica, Elena Udrea revine. Si nu oricum, ci cu o declaratie excesiva: 'Traian Basescu este singurul actor politic credibil pentru americani si pentru europeni'.

Ca o concluzie logica, se intelege ca nici Elena Udrea insasi nu este un actor politic credibil al Romaniei. Atunci de ce mai face declaratii? Noua Republica, spre deosebire de altii, spune lucruri logice. Atunci cand spunem 'schimbare', atunci asta vrem: o adevarata schimbare a clasei politice. Politicienii compromisi trebuie sa se retraga. Un pas in spate incepe cu tacerea voluntara. Iar pentru ca d-na Udrea sa nu aiba dificultati in interpretarea acestui enunt simplu, precizam ca ne referim si la dansa".

Imediat Elena Udrea si-a pus manile in solduri: "Sunt oameni care nu au demonstrat inca nimic, dar, de la adapostul tineretii si lipsei de experienta politica (sper), spun deja cine merita si cine nu merita sa faca parte din 'dreapta biruitoare'. (...) Le doresc sa ajunga peste ani sa faca macar jumatate din lucrurile pe care le-am facut eu in administratie, sa-i ajute la modul concret pe romani sa traiasca mai bine si sa poarte macar jumatate din razboaiele politice pe care le-am dus eu de-a lungul timpului impotriva stangii si a trusturilor de presa care m-au transformat intr-o tinta".

Iritarea lui Mihail Neamtu este perfect justificata pentru un politician, cu atat mai mult pentru unul tanar, care vede ceva mai departe de lungul nasului. Traian Basescu nu mai este in acest moment o locomotiva electorala. Presedintele se indreapta spre usa de iesire a politicii si are in acest moment un numar mai mare de voturi impotriva decat cele care l-au reconfirmat in functie in 2009.

O miscare de dreapta credibila trebuie sa isi gaseasca alti lideri, alte locomotive cu care sa dea sentimentul de improspatare si sa prefigureze solutia post 2014.

Dar e mai mult decat atat. Fiecare cuvant pe care il scoate Elena Udrea, fiecare idee pe care o emite prin viu grai sau in scris este ca o piatra de moara de piciorul PDL si al viitoarei constructii de dreapta. Elena Udrea nu pare sa inteleaga ca bataliile politice cu care se lauda au distrus PDL, au distrus imaginea lui Traian Basescu, iar mare parte din prabusirea popularitatii lui Traian Basescu este pretul asocierii cu Elena Udrea.

Domnia sa este in mentalul colectiv insasi intruchiparea politicianului toxic, amoral si inadecvat. Asa ca orice reforma politica serioasa trebuie sa inceapa prin excluderea unor personaje ca d-na Udrea.

Elena Udrea pare a nu putea intelege ca singurul serviciu pe care il poate face PDL si societatii romanesti este sa dispara de pe scena politica, sa fie uitata, cu toate greselile monumentale pe care le-a facut si care au dus inclusiv la scindarea PDL si la pierderea definitiva si rusinoasa a Bucurestiului.

Daca Elena Udrea ar fi avut luciditatea aceasta in ianuarie si s-ar fi retras la timp din Guvern, fara a conditiona plecarea ei de plecarea intregului Cabinet, poate ca PDL n-ar fi pierdut guvernarea, poate ca infrangerea la locale ar fi fost mai putin drastica, iar suspendarea nu s-ar fi produs.

Nu vad aroganta lui Mihail Neamtu, daca a spune adevarul nu e cumva o aroganta, dar vad la Elena Udrea aroganta celei care nu a facut nimic bun nici in politica, nici in administratie si este dispusa sa continue raul facut pana acum.

Nu stiu ce a facut sau n-a facut Mihail Neamtu, dar stiu ca cititul cartilor pe care il acuza Elena Udrea, absolventa a Universitatii "Dimitrie Cantemir", nu este un lucru rau decat pentru sfertodocti si intelectualofobi. Dar mai ales stiu ca, daca pe scena mitingurilor din aceasta vara, alaturi de presedintele Basescu, nu ar fi fost Mihail Neamtu, Monica Macovei, Cristian Preda si MRU, ci Elena Udrea, prezenta la vot se ducea peste 70%, iar voturile impotriva presedintelui depaseau 10 milioane.

Daca noua conducere a PDL nu va gasi vointa si mijloacele sa blocheze revenirea in prim plan a funestei Elena Udrea, sansa nesperata primita in urma erorii politice comisa de USL prin suspendarea lui Traian Basescu va fi irosita.

PDL, dreapta in general, trebuie sa-si recastige electoratul, iar pentru asta trebuie sa se recredibilizeze, sa arate ca a invatat din greseli. Iar marginalizarea, daca nu chiar eliminarea, compromisilor este o conditie esentiala pentru ca un asemenea mesaj sa fie credibil.

Mihail Neamtu nu a facut decat sa dea glas asteptarilor electoratului pierdut de PDL. De-acum alegerea e la democrat liberali.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...