Opinii: Inamicul numarul 1 in PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 08:23
5820 citiri
Opinii: Inamicul numarul 1 in PD-L

Monica Macovei a devenit inamicul numarul 1 al garzii vechi din PD-L. Caci daca acuzatiile de pesedizare venite de la Traian Basescu trebuie incasate cu stoicism, chiar daca nu au nicio urmare, cele ale fostului ministru al Justitiei nu pot fi digerate.

Mai ales ca Monica Macovei se incapataneaza sa vorbeasca despre lucruri oribile: criterii de integritate, anticoruptie si, mai ales, despre suspendarea din partid a celor aflati sub urmarire penala.

Ultima care a sarit la gatul Monicai Macovei, intr-un mod las, este Elena Udrea, exact dupa ce PD-L a refuzat sa lase loc liber justitiei in cazul Ridzi. "As da exemplul suspiciunii care s-a creat chiar legat de doamna Macovei cand era ministru al Justitiei, aceea privind casa parintilor ei. Un lucru clar nedrept fata de doamna Macovei, pentru ca eu nu cred ca dansa avea vreo implicatie, dar speculatiile s-au facut, suspiciunile, sa zicem, existau", afirma ministrul Dezvoltarii Regionale.

Adica un fel de "nu ca zic, dar vreau sa spun", cea mai perversa forma de calomnie. Dar ce vrea sa ne spuna de fapt Elena Udrea?

Vrea sa puna un imens semn egal nivelator pentru intreaga clasa politica romaneasca. Adica din doua una: ori nu poate exista integritate in politica si atunci de ce sa ne mai obosim cu sanctiunile, ori toti acuzatii de coruptie sunt, de fapt, nevinovati, victime ale unor acuzatii abuzive. Dar, in orice caz, nimeni nu-i breaz si nu are voie sa ridice piatra.

De ce o face nu e greu de inteles. Pe de-o parte pentru ca, stie bine, oricand poate ajunge la randul sau subiectul unui dosar penal si, in al doilea rand, pentru ca domnia sa este marea sustinatoare a lui Gheorghe Falca, puscariabilul trimis in judecata de DNA, care se pregateste sa devina presedinte PD-L cu largul concurs al doamnei ministru.

Si ca sa fie si mai convingatoare in postura de impartitoare a moralitatii, Elena Udrea ii recomanda Monicai Iacob Ridzi sa demisioneze din PD-L, ca sa nu mai provoace partidului prejudicii de imagine. Sigur, sfatul e bun, dar ma intreb cum o fi votat Elena Udrea in privinta extinderii cercetarii penale in cazul Ridzi? N-a facut-o in orice caz cu bilele la vedere.

Mi-e greu sa cred ca Elena Udrea nu a inteles la ce se referea Monica Macovei cand solicita suspendarea din partid a suspectilor. Mi-e mult mai usor sa cred in ticalosia acestui atac impotriva fostului ministru al Justitiei, care a deranjat si in functie fiind si deranjeaza si acum.

Monica Macovei nu s-a referit la excluderea cuiva doar in urma unor acuzatii de presa sau pentru faze incipiente de cercetare. Monica Macovei s-a referit la politicenii pusi sub urmarire penala, impotriva carora exista dosare serioase, nu doar simple reclamatii cu mai mult sau mai putin temei.

Este adevarat ca aproape toti, daca nu toti primarii din tara asta, au acumulat astfel de reclamatii si au trecut prin faze incipiente ale cercetarii penale, acelea in care procurorii vor sa se lamureasca daca exista sau nu un sambure de adevar in acuzatii.

Dar atunci cand discutam despre arestari, trimiteri in judecata, dosare grele cu mii de pagini, masura se impune pentru un partid care se vrea la adapost de orice suspiciune si tine la principii. Apoi, excluderea sau suspendarea unui politician aflat intr-o astfel de situatie mai are un avantaj: cei nevinovati vor avea tot interesul sa grabeasca verdictul, iar cei vinovati vor pierde multe dintre parghiile politice de tergiversare.

Dar cine sa vrea asa ceva? Udrea si Falca?

Gheorghe Falca a amenintat-o de-a dreptul pe Monica Macovei ca va avea la randul ei dosare penale, iar Elena Udrea a venit pervers cu exemplificare, nu-i asa? Pana una alta, in cazul casei parintilor Monicai Macovei nu au existat decat speculatii de presa si la cat au urat-o si o urasc si liberalii, in special Tudor Chiuariu, si social democratii, ma indoiesc ca pentru cea mai mica suspiciune intemeiata nu ar fi existat o superancheta.

In plus, ma indoiesc sincer ca, intr-un asemenea caz, colegii ei de partid ar fi aparat-o. Dimpotriva. Dupa cum ma indoiesc ca la Bruxelles si la Foreign Office-ul britanic ar fi fost acceptata o persoana suspectata de acte de coruptie.

Dar Elena Udrea aplica principiul "calomniaza, calomniaza, ceva tot va ramane!". Culmea ironiei, pentru PD-L nu se poate intampla nimic mai rau decat o previzibila victorie a aripii Udrea - Falca. Dar fiecare pasare pe limba ei piere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Monica Macovei Elena Udrea, #Macovei Udrea coruptie PDL , #PDL