Inceput de Basescu, terminat de Udrea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 23:56
5821 citiri
Inceput de Basescu, terminat de Udrea (Opinii)
Foto: Arhiva

Peste ani, placuta cu mesajul de mai sus va fi singura care va aminti trecatorilor de trecutul glorios al cladirii din Modrogan.

Dedesubt, cu litere mai mici, o scurta istorie a partidului care a fost odata. Cu litere si mai mici sunt descrise principalele momente din viata intemeietorului PDL mare si puternic. In sfarsit, intr-o nota de subsol se explica, cu caractere miniscule, cine a fost, de unde a venit si incotro a luat-o Elena Udrea, ultimul descalecator pe care l-au avut democratii.

Ponta a numit-o un "Basescu in fusta" care va bantui partidul pana isi va da ultima suflare, pe principiul "eu v-am facut, eu va omor". Nu e insa singura cheie in care a fost citit anuntul Elenei Udrea.

Cei picati irecuperabil in admiratia doamnei au decretat din start victoria si sansele mai mari pe care fosta "blonda de la Cotroceni" le va avea in Modrogan. Un ziar si o televiziune si-au tradat cu ocazia asta finantatorul unic. Cainele Vasile chiar a ramas aproape singur.

Au putut fi auzite imediat si voci extrem de serioase, critice altfel si cu Basescu si cu PDL, dar mereu sensibile la vraja tocurilor inalte, care decretau ca venirea muzei in fruntea partidului va da aripi democrat liberalilor si-i va duce spre culmile reformarii si reorganizarii - singura metoda prin care, altfel, si-ar mai putea reveni.

Pana sa tratam sentinte atat de categorice si perfect antagonice, care au de-a face mai putin cu un calcul si o analiza, dar exprima foarte clar sperantele, iluziile sau frustrarile unora sau altora, sa notam ziua in care Elena Udrea a facut anuntul.

Desi se stia de intentia ei de mai mult timp, spun apropiatii, desi era inevitabil pasul, spun altii, fosta ministresa ar fi putut, de exemplu, daca ar fi vrut, sa isi anunte candidatura in oricare zi din saptamana.

A ales insa ziua in care judecatorii aveau sa declare eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase. Erau previzibile compasiunea si incurajarea care s-ar fi format in jurul fostului premier din efuziunile tuturor oportunistilor si profitorilor fara nicio alta ocupatie mai buna.

Nu e rau, desi scenariul care nu era in sfera jocurilor doamnei cu posete nu a urmat intocmai traseul sperat - Nastase a ramas temporar dupa gratii. Din pacate, adoratorii marelui om de cultura Nastase nu s-au putut abtine si i-au inchinat ode in direct, ziua in amiaza-mare, fara nicio jena fata de trecut, ori fata de principala menire a inchisorii: dreptate facuta victimelor si indreptarea autorului tocmai prin recunoasterea actului de justitie in sine.

Aceleasi firi plapande decretau recursul procurorilor si motivatia lor de sorginte totalitar-comunista ori chiar mai rau. Din perspectiva asta putem intui calculele Elenei Udrea - USL incepe sa scada, orice ar fi, in timp ce PDL va fi condamnat sa creasca si sa speculeze fiecare greseala a Puterii.

Numai ca pe Elena Udrea au dat-o de gol propriile cuvinte, atunci cand si-a explicat decizia dand exemplul "tanarului Ponta" in fruntea unui PSD de succes acum si al unei USL si mai de succes.

Cat despre sansele de castig ale Elenei Udrea, abia astept sa-i vad din nou pe intelectualii fini din partid - Baconschi varf de lance - cum se prosterneaza si-i inchina ode mesagerului de la Cotroceni.

Ar trebui insa sa aiba grija cat de adanc executa mataniile, pentru ca Udrea pare de neoprit si sigur nu-i va uita cand va ajunge in varf.

Unde va duce Elena Udrea partidul dupa ce il va cuceri? Un sustinator febril al doamnei spunea ca sloganul "Basescu in fusta" este superb si e tot ce are nevoie partidul pentru a se trezi. Sunt de acord, nicio alta expresie nu ar putea sa exprime mai bine penibilul in care se va scufunda PDL dupa domnia Elenei decat imaginea lui Basescu in fusta si inconjurat de intelectualii reformisti.

Citește și:
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 2 februarie, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi,...
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul unei comune din județul Alba a împlinit 33 de ani în funcție. A fost desemnat primar la 1 februarie 1990, apoi, din 1992, a câștigat toate alegerile locale. Ioan Iancu Popa...