Infrangerea de etapa a Elenei Udrea (Opinii)

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 23:55
13248 citiri
Infrangerea de etapa a Elenei Udrea (Opinii)

Saga desemnarii cabinetului Ungureanu a marcat o spectaculoasa reasezare a raporturilor de forte din PDL. Garda veche a revenit in forta si pentru prima data a marcat o victorie importanta impotriva Elenei Udrea.

Luni seara, doamna Udrea era ferm convinsa ca isi va pastra portofoliul, marti la pranz era infranta. Iar informatiile care au razbit din spatele usilor inchise ale sedintei decisive vorbesc despre o batalie pe viata si pe moarte intre domnia sa si gruparea Blaga. Atat de apriga, incat Emil Boc s-a temut de o explozie in cel mai nepotrivit moment. Dar chiar si asa, lucrurile nu ar fi fost transate fara interventia lui Traian Basescu care, se pare, i-a pecetuluit soarta Elenei Udrea.

E drept, pretul a fost urias si partial nedrept. Ca sa nu plece singura, Elena Udrea a tarat dupa ea si alte nume, care ar fi meritat sa ramana in functii. Daniel Funeriu era in plina aplicare a reformei Educatiei si ar fi pacat ca ea sa fie intrerupta. Sulfina Barbu a avut o prestatie convingatoare la ministerul Muncii, iar la Transporturi, daca tot a ajuns in functie cel cunoscut drept un catelus docil al Ancai Boagiu, era mai onest sa o fi lasat la locul ei pe d-na ministru. Si observam ca Traian Basescu a sacrificat trei ministri considerati piloni ai sai in guvern.

Acest pret ne arata cat de mare si nefireasca era influenta Elenei Udrea, cat de adanci metastazele unei puteri construite pe nimic din ceea ce poate fi socotit onorabil si explicabil. Si in aceasta ecuatie aproape morbida, cel mai mare castig al noului cabinet poate fi socotit plecarea din cabinet a Elenei Udrea.

Este adevarat ca domnia sa a lasat un mostenitor pe masura. Cristian Petrescu este poate cel mai vulnerabil ministru PDL din cabinetul Ungureanu. Dupa chipul si asemanarea protectoarei sale, absolventul de Educatie Fizica nu are competenta necesara pentru a gestiona un sfert din bugetul Romanei. Dupa cum omul care printr-o fundatie deruleaza contracte de milioane de euro cu MDRT nu are nici calitatea morala sa se suie tocmai in fruntea MDTR. Ca sa nu mai vorbim despre contractele pe bani publici ale sotiei sale. Exceleaza insa, la fel ca protectoarea sa, in materie de tupeu, dovedit cu prisosinta prin refuzul de a clarifica urgent conflictul de interese in care se afla. Tinerea sub control a ministrului Petrescu va fi una dintre misiunile grele ale lui Mihai Razvan Ungureanu, un adevarat test de onestitate si autoritate.

Dar chiar si cu acest pion asezat in locul sau, infrangerea suferita de Elena Udrea este grea. In primul rand, s-a spulberat aura ei de invincibilitate si inamovibilitate, mitul sustinerii ei neconditionate si eterne din partea lui Traian Basescu. A coborat printre muritorii de rand. Iar asta ii va afecta foarte mult autoritatea in teritoriu, acolo unde numele ei era cu mult mai temut decat al lui Emil Boc.

Nici banii pentru teritoriu nu mai sunt in varful pixului ei. Teoretic, Cristian Petrescu va executa docil ordinele. Practic insa, tradarea este o constanta a politicii romanesti si n-ar fi nicio surpriza ca tanarul ministru sa se aplece in directia din care va bate vantul. Una este sa fii tu insati in functie si alta e sa depinzi de fidelitatea altcuiva.

Nu stiu daca Traian Basescu a sacrificat-o dintr-un calcul de moment sau a inteles, in ceasul al 12-lea si jumatate, ce cost politic platesc atat domnia sa cat si partidul pentru imaginea foarte proasta a Elenei Udrea. Dar asta conteaza mai putin. Important este ca Elena Udrea a pierdut o batalie importanta. Deocamdata nu si razboiul, dar adversarii sunt puternici si in revenire spectaculoasa.

Citeste si:
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...