Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Sansa Elenei Udrea in lupta cu Vasile Blaga poarta numele Macovei. Monica Macovei

Vineri, 22 Martie 2013, ora 10:07
4763 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Sansa Elenei Udrea in lupta cu Vasile Blaga poarta numele Macovei. Monica Macovei

Vasile Blaga nu mai este atat de sigur ca va ramane la conducerea PDL dupa Conventia Nationala de sambata. A pornit in aceasta cursa cu cele mai mari sanse, desi erau multe voci in partid care ii contestau pozitia. O vreme aceste voci au fost disparate si lipsite de vlaga. Cumva s-au unit.

Vasile Blaga nu e un lider charismatic. Discursurile sale bolovanoase nu inspira pe nimeni. E un bun organizator si e perceput ca un lider de forta, lipsit de imaginatie care mai mult fragmenteaza partidul decat sa-l uneasca.

Ca ministru de Interne in guvernarea Boc a fost atacat de catre USL pe tema coruptiei din vami. Desi nu a fost produsa nicio dovada, cumva raul a fost facut.

Vasile Blaga nu a fost niciodata un sustinator al masurilor nepopulare de salvare a economiei romanesti prin reducerea salariilor bugetarilor si reformarea sistemului de pensii. I s-a opus mereu lui Traian Basescu in perioada de varf a crizei si il considera responsabil pentru faptul ca PDL si-a pierdut popularitatea.

Cunoaste partidul ca pe propriile buzunare si a reusit in timp sa gaseasca sprijin din randul baronilor locali. Viziunea sa politica actuala e spre o alianta neconditionata cu liberalii lui Crin Antonescu.

Aroganta de politician roman

In urma cu o luna, Elena Udrea a decis sa intre in lupta cu Vasile Blaga. Declaratia ei ca va sustine o motiune pentru a fi votata la sefia partidului a parut o gluma. A fost privita cu neincredere, in primul rand pentru ca desi si-a castigat colegiul la alegerile din decembrie, a iesit sifonata, fiind unul dintre liderii partidului, fost ministru, care are responsabilitati mari pentru infrangerea fara drept de apel in fata USL.

Elena Udrea e un politician controversat. Asta se intampla si pentru faptul ca pune un mare accent pe felul cum arata. Multa vreme s-a imbracat luxos, mult prea luxos pentru a fi luata in serios. E casatorita cu Dorin Cocos, un afacerist care a gravitat in jurul Primariei Bucurestiului si a Guvernului Boc, fiind suspectat de privilegii in relatia cu statul.

De asemenea, Elena Udrea, in perioada cat a detinut portofoliul Turismului, a fost acuzata de favorizarea primarilor PDL in ce priveste finantarea proiectelor europene. In timpul guvernarii Boc, nici Elena Udrea n-a scapat de aroganta specifica politicianului roman ajuns intr-o functie importanta. De la inaltimea pozitiei de ministru, a amenintat jurnalisti, si-a promovat imaginea din bani publici si a fost implicata in scandaluri, vezi organizarea Galei Bute la Bucuresti.

Opozitia de la acea vreme a atacat-o din toate pozitiile, diabolizand-o. Cu toate acestea, nu a fost un ministru slab. A reusit cumva sa gaseasca o cale de comunicare cu baronul de Constanta Radu Mazare ca sa dezvolte litoralul romanesc.

A reluat discutiile cu marii operatori de turism de pe plan mondial si, nu in ultimul rand, un mare merit a fost acela ca nu a distrus ce au facut bine predecesorii ei, ma refer la programul "Litoralul pentru toti".

Rolul lui Traian Basescu

In acest moment, Elena Udrea are o sansa sa ajunga presedintele PDL. E o sansa pe care si-a construit-o singura, reusind sa stranga in jurul ei toti nemultumitii din partid vizavi de performanta politica a lui Vasile Blaga.

A speculat tensiunea dintre Traian Basescu si actualul presedinte al partidului, obtinand sprijinul primului, care a sustinut-o public. Dupa iesirea acestuia, toti aliatii lui Basescu din PDL au trecut de partea Elenei Udrea. Dar, de departe, cea mai buna miscare a deputatei blonde a fost apropierea fata de grupul Monicai Macovei.

Fostul ministru al Justitiei a intrat in competitie, iar la conventie va avea propria motiune. O actiune excelenta din partea "intelectualilor PDL" care se transforma intr-o forta politica reformatoare atat a partidului, cat si a societatii. Motiunea Macovei are sanse putine de reusita, dar faptul ca exista un pact de neagresiune intre cele doua fruntase pedeliste si o promisiune de sprijin pentru cine ajunge in finala e un imens castig pentru democrat-liberali.

Din punct de vedere politic, solutia Monica Macovei - presedinte PDL ar fi cea mai buna atat pentru partid, cat si pentru alegatorii de centru-dreapta, dar baronii locali, primarii, consilierii din PDL nu sunt pregatiti pentru o astfel de revolutie. Sa nu ne facem iluzii, teama de Justitie bantuie si printre alesii pedelisti, chiar daca nu in aceeasi masura ca la USL.

Anticoruptia sperie primarii si consilierii locali care lucreaza cu bani publici, asa ca nu vor fi entuziasmati sa o sprijine pe Monica Macovei. Elena Udrea e mai aproape de ei, dar, in acelasi timp, a realizat potentialul pe care-l detine gruparea Macovei, faptul ca reprezinta o parte din viitorul politicii romanesti.

Toate aceste miscari tinere, cum ar fi Forta Civica, Noua Republica, "intelectualii din PDL", Nicusor Dan cu organizatia "Salvati Bucurestiul", inseamna transformarea inevitabila a clasei politice. Combinatie dintre viziune, inspiratie, etica si implicare sociala reprezinta solutia pentru recastigarea voturilor clasei de mijloc.

Sambata, cu toate problemele ei, Elena Udrea poate salva PDL si ii poate oferi un viitor. Vasile Blaga este un lider conservator, inchis si care va preda partidul domnului Crin Antonescu.

N-as paria pe o relatie pe termen lung intre Elena Udrea si Monica Macovei, dar cred ca in acest moment e cea mai buna formula pentru a realiza o opozitie consistenta la guvernarea USL.

Combinatia dintre "senzualitatea" doamnei Udrea si "inflexibilitatea" doamnei Macovei poate deveni letala pentru Victor Ponta si Crin Antonescu. E o reteta interesanta si originala ca PDL sa intre in lupta pentru transformarea societatii condus de doua femei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

"Mai du-te, fă, zdreanță cu investigațiile tale". Amenințare suburbană primită de Emilia Șercan, în conflictul cu Adrian Cioroianu
"Mai du-te, fă, zdreanță cu investigațiile tale". Amenințare suburbană primită de Emilia Șercan, în conflictul cu Adrian Cioroianu
Conflictul dintre Emilia Șercan și Adrian Cioroianu capătă amploare după schimbul acid de replici din ultimele zile. Totul a plecat de faptul că jurnalista de investigații a afirmat că...
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu și-a anunțat revenirea în politică și urmează să candideze la alegerile prezidențiale din partea unei formațiuni politice pe care o va anunța după 10 martie. Actor de...
#Udrea Macovei presedinte PDL, #Udrea alegeri PDL, #Blaga Udrea alegeri PDL , #PDL