Margaret Thatcher care va salva PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 26 Martie 2012, ora 22:46
3646 citiri
Margaret Thatcher care va salva PDL (Opinii)

Elena Udrea pur si simplu nu mai vede nicio diferenta intre ea si Margaret Thatcher. Asemanarile cu "doamna de fier" sunt evidente, pentru Udrea, desi in realitate nu exista nimic in comun intre aceste doua femei.

Pentru ca spatiul danubiano-pontic a devenit prea stramt pentru personalitatea-i in expansiune, blonda din PDL isi cauta modele peste mari si tari. In tara care a inventat Parlamentul si democratia - Marea Britanie. Si de acolo si-a ales, nici mai mult, nici mai putin, cel mai fenomenal politician al ultimului secol.

Partidul Democrat Liberal e la un pas de colaps. Exemplele de coruptie care colcaie in acest bloc de monolit dau pe afara in fiecare saptamana, Mihail Boldea a oripilat opinia publica si a facut de rusine intreaga tara in lume, mai nou nici broscoiul lui Ioan Oltean nu se simte prea bine, dar Elena Udrea pare mai preocupata ca oricand de asemanarile care o leaga de singurul prim ministru din Regatul Unit care a obtinut trei mandate consecutive. E doar varianta blonda de la "tara arde si baba se piaptana".

"Si ea era la 24 de ani o domnisoara blonda care facea o nota discordanta. Umbla in culori pastelate, in tocuri si cu poseta", a marturisit fostul ministru de la Dezvoltare si Turism. Dar asta nu e tot. "Cand era ministrul Educatiei i se reprosa ca tipa, iar in strada erau trei milioane de oameni cu papusi. Si mie mi s-a spus ca am o voce cu tonalitati inalte la televizor", a recunoscut "blonda din PDL", incarcand sa castige empatia celor dispusi sa ierte interventiile isterice ale Elenei Udrea de pe la posturile de televiziune care nu-i inchinau osanale.

Presedintele PDL Bucuresti ori se face, ori chiar nu intelege un lucru elementar. De stiut ar fi trebuit sa-l stie. Presupun ca l-a aflat din filmul despre Margaret Thatcher, pe care marturiseste ca l-a urmarit cu atata interes. "Doamna de fier" a fost cine a fost si a ramas in istoria Europei drept unul dintre cei mai buni premieri, tocmai pentru ca a fost opusul total al arhetipului de politician pe care il reprezinta cu atata succes doamna Udrea. O fi umblat imbracata in tinerete in culori pastelate, pe tocuri si cu posete, dar daca atat a inteles Elena din povestea vietii "doamnei de fier", inseamna ca mai bine s-ar lasa de politica si s-ar apuca de gatit. Ar mai avea o sansa.

Lasam diferentele de educatie si studii deoparte. Insa la varsta la care Elena Udrea era numita sefa peste doua ministere, la 36 de ani, avand pe mana unul dintre cele mai mari bugete din Romania, Margaret Thatcher abia era desemnata secretar in Ministerul Pensiilor si Asigurarilor Sociale. Asta ar fi trebuit sa-i trezeasca macar o intrebare.

Ca sa nu mai vorbim ca Thatcher devine ministru al Educatiei abia la 45 de ani, unde isi va construi o reputatie profesionala extraordinara. Privita dinspre Marea Britanie ascensiunea fulgeratoare in cariera a Elenei Udrea ar provoca nu invidii, cum i-ar placea sa isi imagineze, ci ar ridica doar semne de intrebare si ar trezi suspiciuni nelimitata. Asa cum s-a si intamplat, de altfel, in numeroase articole aparute in presa din Regat despre activitatea Elenei Udrea.

Oare cat de greu ii este Elenei Udrea sa inteleaga ca daca a ajuns sa fie atat de criticata si are o imagine atat de proasta e numai si numai din cauza faptului ca ascensiunea ei nu are la baza competente profesionale, munca si rezultate vizibile obtinute in urma unei indelungi activitati in slujba cetateanului. Succesul de care s-a bucurat, asta ar trebui sa stie bine Elena Udrea, s-a datorat doar culorilor pastelate, aparitiilor deocheate, tocurilor si decolteurilor si posetelor fara numar (de zeci de mii de euro) schimbate zilnic precum batistele.

Morala e extrem de simpla si incredibil de adevarata: PDL nu mai are nicio sansa sa se salveze tocmai pentru ca Elena Udrea nu are nimic in comun cu Margaret Thatcher. Ba dimpotriva. Un lucru atat de simplu pe care ori se fac a nu-l intelege, ori cei care il inteleg nu au curajul sa i-l spuna. Nici in fata, nici altfel. Si uite asa, atins de coruptie pana la varf, mancat de clientelism pana la radacina si reprezentat la varf de non-modele, PDL a ajuns astazi in situatia de a mai putea fi salvat doar de o Margaret Thatcher.

"O doamna de fier" care se vede ca infierbanta imaginatia mai tuturor doamnelor din acest partid. O doamna care nu va putea niciodata sa faca nimic, pentru ca acolo inca decide totul "domnul de fier". Din cauza toanelor si hachitelor sale a si ajuns partidul in halul asta. Pastrarea puterii costa intotdeauna si cere sacrificii. Iar daca ajungi sa iti doresti puterea de dragul puterii, nu ca sa o pui in slujba bunastarii poporului, atunci rezultatele se vad de la sine asa cum sunt astazi vizibile si de pe Luna.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...