Opinii: Misiunea Elenei Udrea

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 08:00
5335 citiri
Opinii: Misiunea Elenei Udrea

Trebuia s-o ascultam pe Elena Udrea, nu? De fiecare data cand vorbeste, fosta "blonda de la Cotroceni" ne da indicii despre cum merg lucrurile in PD-L. Si despre ce se va intampla. Ideea e ca nu vorbeste la intamplare. Are o misiune. Una trasata precis de la Cotroceni.

Ministrul Dezvoltarii Regionale nu mai e doar cainele de atac al lui Basescu contra inamicilor externi de genul lui Tariceanu sau Geoana. Nu. De ceva timp incoace, Elena Udrea e instrumentul care-l ajuta pe seful statului sa pastreze PD-L in mainile sale.

Intrebarea care se pune e: cum o va face Udrea? Este ea doar un mesager, un luptator de sprijin sau va merge pana la a candida la sefia PD-L?

Profetii la Dezvoltare

Cand Elena Udrea il ataca pe Vasile Blaga pentru "haosul" lasat la Ministerul Dezvoltarii, putini credeau ca fostul ministru de Interne se afla intr-o pozitie atat de delicata fata de Cotroceni. Si mai ales putini credeau ca se va ajunge pana la demisia acestuia.

Sa nu uitam ca Blaga nu e doar secretarul general al PD-L sau unul din cei mai vechi oameni ai sai, dar si cel mai apreciat ministru pe care il avea formatiunea lui Boc. Pe scurt, parea de neclintit. Cand l-a atacat, insa, Elena Udrea a stiut ca de neclintit nu inseamna de neclintit daca nu e si Basescu de acord.

Evenimentele zilelor trecute ne arata insa ca seful statului e mai decis ca oricand sa tina PD-L ferm pe pozitii. Si sa-l modeleze exact asa cum vrea el, in conditiile crizei. Fara protofoliile puternice cu care puteau oferi atatea si atatea favoruri, Blaga, Videanu si Berceanu sunt acum ceva mai slabi, oricat s-ar stradui unii sa arate opusul. Poate ca au castigat la nivelul imaginii, dar au pierdut la nivelul mijloacelor pe care le au. Iar asta conteaza extrem de mult atunci cand trebuie sa-ti rasplatesti sustinatorii cu ceva.

Asa merg lucrurile in Romania, se stie. Iar acum tripleta, desi mai are atuuri si oameni implantati in pozitii bune, a ramas fara principalul rezervor de munitie politica. Munitie de care ar avea mare nevoie pentru batalia ce va urma. Cea pentru conducerea PD-L.

Iar Elena Udrea a contribuit din plin la slabirea lui Blaga si compania. Misiunea numarul unu a fost indeplinita. Ramane de vazut in ce directie va merge de acum incolo.

Cat de multa Udrea?

Ce urmeaza pentru Udrea? Ce misiune i-a mai pregatit Traian Basescu? Primul lucru la care trebuie sa ne gandim e ca urmeaza cel mai important eveniment din PD-L. Alegerile interne. Ocazie cu care se vor transa multe din rafuielile interne. Dar mai ales se va hotari soarta guvernarii Romaniei. Pentru ca o schimbare a lui Emil Boc din fruntea partidului ar insemna sigur demisia acestuia din fruntea Guvernului.

Cum premierul e tot mai slabit politic si deci cu sanse mai mici la un nou mandat, nu e exclusa deloc o candidatura a Elenei Udrea la functia suprema in partid. Problema ei e insa faptul ca e o personalitate foarte controversata. Nu este nici atat de atractiva electoral, nici nu e genul de om care sa tina partidul unit in jurul sau. Un mare dezavantaj, daca stam sa ne gandim ca viitorul lider al partidului ar trebui sa fie si locomotiva electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale.

Asa ca varianta asta are sanse mici. Dar varianta in care Udrea joaca rolul de "iepure" pentru un alt candidat sprijinit de Basescu e destul de probabila, fie ca il cheama Boc, fie altcumva.

Oricum ar fi, Udrea va fi acolo. In miezul evenimentelor. Pentru ca poate si pentru ca e misiunea ei. La momentul asta, Elena Udrea e una din cele mai importante piese de pe tabla politicii romanesti. Asteptam urmatoarea mutare.

#misiunea Elenei Udrea, #conflictele din PDL, #alegeri interne PDL , #PDL