Opinii: Noua Elena Udrea

Marti, 27 Iulie 2010, ora 23:50
9412 citiri
Opinii: Noua Elena Udrea
Foto-montaj: Ziare.com

Ne place sau nu, o admiram sau o detestam, trebuie sa recunoastem ca Elena Udrea este unul dintre politicienii romani nu numai cu cea mai spectaculoasa evolutie, dar si cu o uluitoare capacitate de adaptare si reinventare.

Asta nu o face pe doamna Udrea mai dezirabila din punct de vedere moral, nu-i sporeste competenta autentica, nici cultura politica aproape nula, nu o face mai putin reprezentanta a unor grupuri de afaceri toxice pentru politica romaneasca. Asa ceva nici nu s-ar putea. Dar datorita capacitatii de adaptare si reinventare, Elena Udrea a lucrat imens la capitolul imagine si este un specimen politic demn de studiat.

Prin 2005, Elena Udrea a devenit o persoana publica cu o imagine potrivita mai degraba unui pictorial din Play Boy decat unei demnitati publice: blonda cu sanii in vant asemeni pletelor, mereu in tinute mai mult decat provocatoare, pana la limita indecentei, si de o stridenta deranjanta in voce si limbaj, mana lunga si nu foarte curata prin care a fost aprins fitilul celor mai puturoase si pabugoase, as zice, scandaluri din politica romaneasca.

Pe vremea aceea Elena Udrea nu avea inca reale ambitii politice. Si atunci cand ele au aparut, au devenit evidente si primele schimbari. Prima etapa a reinventarii Elenei Udrea a fost evidenta inaintea alegerilor din 2008, cand domnia sa a candidat din partea PD-L intr-un colegiu din Drumul Taberei. Atunci, o echipa de imagine a inceput sa raneasca la stergerea din mentalul colectiv a imaginii mondene a d-nei Udrea. Blonda sexoasa, cu unghii lungi a incercat din rasputeri sa devina exact contrariul: adica o gospodina cuminte si harnica, cu mopul intr-o mana, oala de sarmale in cealalta si tricotand vioi in timpul liber.

Cum nu tot romanul are simtul ridicolului, operatiunea a prins si, ca dovada, Elena Udrea a castigat scrutinul si a intrat in Parlament. Dar pentru un autentic pradator politic, categorie din care Elena Udrea pare tot mai mult a face parte, cucerirea unei redute nu face decat sa dechida apetitul pentru urmatoarea.

Ministrul Udrea a descoperit ca in aceasta noua postura mopul, sarmaua si andrelele nu fac doi bani, mai ales in presa straina, imuna la astfel de artificii. Asa se face ca, de-abia se instalase in fruntea unui minister mamut, cu un buget pe masura, ca in cateva prestigioase ziare straine a explodat o serie de articole avand-o ca protagonista in tinute sumare. Comentariile nu erau deloc magulitoare: cum poate o astfel de femeie sa gestioneze cu succes banii europeni. Era clar cam care ar fi reactiile daca Elena Udrea ar urca chiar mai sus, dupa cum exista informatii ca-si doreste.

De aceea a inceput a doua etapa de rebranduire, constand nu numai in demondenizare Elenei Udrea, ci si in profesionalizarea ei. La nivelul imaginii, caci mai mult e imposibil, saltul este spectaculos si s-a covins de el cine a urmarit-o pe doamna Udrea, de exemplu, la prima sa conferinta de presa in calitate de lider al PD-L Bucuresti: parul strans cuminte la spate, niciun strop vizibil de fard, nici macar o tusa de ruj, haine in culori sobre, sacou clasic, o bluza cu decolteu cat se poate de decent, fusta pana la genunchi sau pantaloni cu croiala clasica. Adica tinuta femeii de cariera, a profesionistei.

Dsicursul a fost pe masura. Retinut, sobru, la obiect: nu castigarea primariei Capitalei este obiectivul meu, ci recuperarea Bucurestiului pentru PD-L, pe modelul Traian Basescu si prin reapropierea de bucuresteni. Tonul vocii este calm, asezat, apasat, fara stridentele de odinioara.

In plan guvernamental, dar si in viata interna a PD-L, Elena Udrea este foarte activa, principiala si cu mult mai curajoasa (tupeista ar spune unii) decat insusi premierul. Cristian Preda relata ca la intalnirea dintre ministrii si parlamentatii PD-L, doamna Udrea a fost singura capabila sa dea un raspuns cat de cat coerent si articulat valului de reprosuri adresate guvernului. Ba il pocneste pe indisciplinatul Sebastian Vladescu, ba vesteste separarea politcii de afaceri, ba il ciupeste pe Vasile Blaga, Elena Udrea e in toate si, in mod evident, se profileaza ca o figura politica foarte puternica.

Una peste alta, noua Elena Udrea nu mai are nimic de-a face cu blonda provocatoare si mondena din 2005 si este foarte probabil ca acest nou invelis sa aiba un mare succes. Proiectul politic autentic lipseste in continuare cu desavarsire, dar, din pacate, in viata poltica din Romania el nu prea conteaza.

Cel mai mare risc de esec vine tot de la Elena Udrea. Si asta s-a vazut, de exemplu, la inundatii, cand n-a mai venit in varfuri de balerini albi, cum i s-a intamplat cu alte ocazii, dar nu s-a putut abtine de la ciocoisme, dupa cum le numea Sorin Ionita, aruncand ciocolata pe geamul masinii 4x4. Este suficienta o mica zgarietuera cu unghia ca iluzia dispare si tot Elena Udrea cea adevarata razbate la lumina, dincolo de spoiala.

Meritul de a-si angaja consilieri foarte buni, de a-i asculta si de a-si da toata silinta este, insa, integral al doamnei Udrea.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Elena Udrea politician transformare, #Elena Udrea 2005 2010, #Elena Udrea sexy, #Elena Udrea serioasa , #PDL