Opinii: Mentalitate de doi bani in reforma partidelor

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 22:24
1612 citiri
Opinii: Mentalitate de doi bani in reforma partidelor

Am retinut o zicere politica a Elenei Udrea: "PD-L trebuie sa se reformeze, dar nu mai mult decat celelalte partide".

Sunt patru nuante posibil de retinut: Udrea este realisata si admite nevoia de schimbare in partid; cuantifica masura schimbarii, dar numai in raport cu celelalte formatiuni politice; se multumeste, in performanta, cu putin, vizualizand maximum in functie de minimul altor partide; este doar ironica, sugerand ca, de fapt, PSD si PNL trebuie sa-si ia chip nou, nicicum PD-L.

S-ar putea intelege ca, daca PSD sau PNL si-ar reformula prezenta politica in procent de 2%, PD-L ar fi cazul sa se rezume doar la 1%? Adica, daca unul este slab, celalalt se complace sa fie pe aproape? Abordare explicabila pentru regres, cel putin din punctual de vedere al calitatii unora dintre oamenii impusi de partide. De oricare dintre partide.

Senzatia este ca tocmai refuzul de schimbare profunda in mentalitate a partidelor le face pe toate din ce in ce mai grele la stomac. A inlocui un lider cu un altul nu inseamna restructurare si modernizare, de vreme ce naravul de fond ramane sau partidele pastreaza la baza aceiasi Hrebenciuci, Videni, Berceni si alti Fenechii.

De exemplu, Elena Udrea este o femeie frumoasa, o prezenta placuta. Chiar si adversarii domniei sale s-ar bucura s-o aiba vecina de scaun. Dar nu Udrea, ca persoana, este problema, ci ideile sale ori felul sau plin de tupeu si nechibzuinta de a se raporta la banii publici pe care-i gestioneaza. Ori la afacerile pe care le-a avut cu statul, inainte de a fi saltata, din nimic, in pozitia de ministru.

Nu e suficient, de exemplu, sa-l inlocuiesti pe Boc cu Udrea sau Blaga si, gata, ai reformat partidul. Esenta era fie sa interzici manifestari de clientelism in partid, fie sa nu promovezi in functii importante oameni cu acest tip de apucaturi.

Poftim, Ponta a venit cu aerul acela crud, dar respiratia asta tanara nu schimba cu nimic faptul ca, in teritoriu, unii dintre ai lui se comporta ca si ieri, ca si alaltaieri, adica sunt un soi de stapani care taie si spanzura, directioneaza banii de parca ar fi interplopii aia care lipesc banii pe fruntea manelistilor, ptiu, plosc, cumetre! De parca si-ar fi adus primariile de-acasa.

Valabil si pentru Crin Antonescu si multimea de fini si nasi din judete. Chiar si el a devenit obositor, ca si Basescu, de altfel, vorbind despre modernizare si alt fel de a face politica, fara sa faca nimic in acest sens.

Udrea, cand vorbeste despre restructurarea partidului, posibil o face dupa chipul si asemanarea sa, intelegand reforma altfel decat o percep, de pilda, Monica Macovei, Cristian Preda, Cezar Preda, Sever Voinescu.

In conceptia ministresei, poate modernizarea PD-L inseamna a face partidul plin de Elene Udrea, ceea ce pentru colegii sai citati mai sus ar fi o catastrofa, ei vazand un PD-L iesit tocmai de sub papucii Udrei.

Cum si Crin nu-si poate armoniza conceptul de reformare a PNL dupa intovarasirea aceasta bizara cu Dan Voiculescu. Sau Ponta n-a facut mare branza daca a ramas cu Nastase in spate. Ori cu Vanghelie. Sau cu baronul din Vrancea. Ma rog, sau ca in Prahova, unde s-a reluat obiceiul dinastiilor in PSD, ca in familia Ceausestilor.

Udrea putea sa spuna ca PD-L, ca toate partidele, trebuie sa se reformeze profund si adevarat. Asa, ar mai fi venit de-acasa. Insistand insa in stupizenia aceasta, de a face in sac altui partid, decat sa-si vada serios de PD-L, daca celelalte partide sunt neserioase, nu are decat de pierdut. Nu domnia sa, ci partidul.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...