PDL schimba ciorapii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:21
7196 citiri
PDL schimba ciorapii (Opinii)

Candidatura Elenei Udrea la presedintia PDL era mai mult decat previzibila. Era o certitudine, cel putin din momentul in care domnia sa s-a autodeclarat o invingatoare a alegerilor din 9 decembrie.

A fost o prima pozitionare in raport cu un Vasile Blaga grav infrant, si in colegiu si ca lider de partid, care anunta intentii deja transparente.

Argumentul d-nei Udrea e fals. Cine a intrat in Parlament prin redistribuire nu este un invingator, iar faptul ca a luat mai multe voturi decat in 2008 ar fi functionat daca d-na Udrea ar fi candidat in acelasi colegiu bucurestean, nu s-ar fi mutat intr-un colegiu sigur, pregatit cu grija din timpul mandatului de ministru.

Dar nu asta e problema. Marea problema este ca d-na Udrea nu este si nu are un raspuns la marile probleme ale PDL. Si cea mai mare dintre ele este recuperarea electoratului pierdut de Alianta D.A. si apoi de PDL.

Este vorba despre electoratul urban, educat, care vrea capitalism autentic, vrea dezvoltare, nu supravietuire, vrea o clasa politica cu educatie peste medie, vrea o schimbare radicala, un alt fel de a face politica. Este un electorat care s-a retras din jocul politic inclusiv din cauza actiunilor si a imaginii Elenei Udrea.

Iar cazul cel mai elocvent este cel al Bucurestiului. D-na Udrea a preluat PDL Bucuresti cand Capitala era fief democrat liberal si a plecat din fruntea ei dupa ce PDL a pierdut in acest fost fief absolut toate alegerile.

Sa credem ca acest electorat tocmai pe Elena Udrea o astepta pentru a reveni alaturi de PDL? De talentul managerial dovedit de Elena Udrea la Bucuresti are PDL nevoie pe plan national?

Elena Udrea anunta ca se poate bate cu Ponta, Voiculescu si Antonescu. Da, cred asta. Pentru ca apartine aceleiasi logici politice ca ei. Sunt de acelasi calibru. Si va imparti si reimparti cu ei electoratul care a fost la vot si in 9 decembrie.

Dar pentru majoritatea absenta de la urne in 9 decembrie aceasta confruntare derizorie, intre oameni derizorii, este total neinteresanta. Ea asteapta tocmai iesirea din logica politica a acestor personaje mediocre. Acest electorat nu are ce alege intre ele si tot demobilizat va ramane.

Victor Ponta a atacat imediat o partitura la fel de previzibila: Elena Udrea este un Traian Basescu in fusta. Ar fi bine sa fie asa, adica ar fi bine ca d-na Udrea sa fi vadit calitatile presedintelui, acelea pe care i le-a recunoscut inclusiv Crin Antonescu.

Dar eu n-am vazut pana acum la Elena Udrea vreun crampei de viziune, n-am vazut proiecte de politici publice inchegate, n-am vazut nicio farama de reformism sau de aderenta la anticoruptie. Am vazut doar biletele roz.

La fel ca imensa majoritate a clasei politice actuale, d-na Udrea traieste politic din retorica agresiva, dar fara a vadi consistenta si vigoare autentica. D-na Udrea tot sotia lui Dorin Cocos ramane, tot prietena cu "mafia personala a lui Adrian Nastase" si cu Aurel Bondrea este.

Asta nu inseamna ca Vasile Blaga este preferabil Elenei Udrea la sefia PDL. Nici gand. Un presedinte sub a carui conducere partidul, in Opozitie fiind, a pierdut intre locale si parlamentare jumatate de milion de voturi, un presedinte care duhneste a blat cu adversarul, este descalificat si ar fi trebuit sa demisioneze demult.

Dar indezirabilitatea unuia nu-l face dezirabil pe celalalt. Se vor infrunta practic taberele consacrate din PDL, cu varfurile de lance consacrate. Am vazut acelasi lucru ani de zile, nu e nimic nou. Este un razboi de impartire a prazii, desi ea devine tot mai mica, si pentru suprematie intre rivali consacrati, un razboi din care PDL si societatea romaneasca nu au nimic de castigat.

Nereprezentatii din partid, ma refer la putinii reformisti, vor ramane tot nereprezentati, electoratul nereprezentat va ramane tot in afara jocului politic.

Fara a dori sa arunc subiectul in derizoriu (desi mai mult decat protagonistii insisi mi-ar fi greu sa o fac) competitia din PDL, in formula ei actuala, imi aduce aminte de un vechi banc din armata: Am o veste buna! Azi schimbati ciorapii. Si una proasta. Intre voi.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...