Presa de azi: S-a deschis sezonul stabilirii candidatilor pentru Primaria Capitalei

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 08:40
1773 citiri
Presa de azi: S-a deschis sezonul stabilirii candidatilor pentru Primaria Capitalei

Desi alegerile locale vor avea loc abia in 2012, cursa pentru Primaria Capitalei pare sa fi inceput deja, cel mai nerabdator partid fiind PD-L, care a anuntat prin Elena Udrea ca s-a deschis lista celor care viseaza la scaunul pentru acest post.

Partidele din Opozitie nu stau nici ele degeaba, avand cativa posibili candidati prin care vor sa il elimine pe Sorin Oprescu de la conducerea Bucurestiului. Pana acum, printre numele vehiculate sunt Cristian Preda si Elena Udrea de la PD-L, Marian Vanghelie de la PSD, Andrei Chiliman si Calin Popescu Tariceanu de la PNL si Neculai Ontanu din partea UNPR.

In ceea ce il priveste pe actualul primar Sorin Oprescu, el ar putea candida independent, dar sustinut tacit de PNL si de PSD.

Anuntul facut de presedintele PD-L Bucuresti tine capul de afis pentru ziarele centrale de luni. In timp ce 'Gandul' titreaza ca "Udrea a dat startul campaniei pentru desemnarea candidatilor PD-L la alegerile din 2012 in Bucuresti", 'Adevarul'

surprinde aceasta situatie cu un tilul asemanator: "PD-L incepe recrutarea pentru alegerile de la Primaria Capitalei".

Ceva mai detaliat scrie 'Puterea', care anunta ca "s-a deschis sezonul stabilirii candidatilor pentru Primarie. Udrea, Vanghelie, Oprescu si Tariceanu, in carti pentru sefia Capitalei". Despre o alta intentie a PD-L, care "vrea sa initieze o lege a Capitalei, care sa fie adoptata pana in vara", informeaza si 'Jurnalul National'.

Adevarul: Udrea: PD-L incepe recrutarea pentru alegerile de la Primaria Capitalei

Presedintele PD-L Bucuresti, Elena Udrea, a anuntat ca partidul a dat startul pentru desemnarea candidatilor la alegerile locale din Bucuresti, din 2012.

"Am luat decizia de a da startul campaniei interne pentru desemnarea candidatilor la alegerile locale din 2012 la primaria generala si primariile de sector, cat si consiliile locale", a spus aceasta citata de Adevarul

Potrivit ministrului Turismului, orice membru al partidului se poate inscrie in cursa pentru fotoliul de primar general, primar de sector sau consilier local, listele fiind deschise oficial, in acest moment.

"Decizia finala va apartine bucurestenilor pentru ca toti cei care se vor inscrie in aceasta competitie vor fi masurati in increderea bucurestenilor", a completat ea.

Elena Udrea sustine ca, dupa anuntul lui Cristi Preda, se asteapta sa fie si alti colegi care sa-si doreasca sa-si dispute candidatura pentru functiile din admistratia publica locala.

Gandul: Udrea: Dam startul campaniei pentru desemnarea candidatilor PD-L la alegerile din 2012 in Bucuresti

In ceea ce priveste candidatura lui Preda, Udrea susine ca este increzatoare in sansele lui, asa cum este in sansele oricarui coleg care va veni sa se pregateasca pentru fotoliul de primar.

"Am dori sa fie cat mai multi. Eu am nominalizat pe cativa care ar putea da fie viitori primari generali, pe Liviu Negoita, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Cristian Preda si sunt si altii care ar putea fi primari generali", a spus Elena Udrea, conform Gandul.

Referitor la o posibila candidatura a sa pentru aceasta functie, Udrea a considera ca este prea devreme pentru a spune daca va intra sau nu in competitie.

"Obligatia mea este ca lider al organizatiei PD-L este sa ma asigur ca cel mai bun candidat va participa la aceste alegeri", a adaugat Udrea.

Candidatii partidului pentru functiile de primar general si primari de sectoare vor fi stabiliti cu trei luni inainte de alegeri. "Acum cu 18 luni inainte de alegeri este timp suficient sa se inscrie oricine in aceasta campanie", a mai spus Udrea.

Puterea: S-a deschis sezonul stabilirii candidatilor pentru Primarie. Udrea, Vanghelie, Oprescu si Tariceanu, in carti pentru sefia Capitalei

Desi Elena Udrea a dat in PD-L startul acestei competitii, scaunul de primar al Capitalei, ocupat acum de un independent, este ravnit de toate partidele politice, numai ca este greu de gasit un candidat care sa-l bata pe Sorin Oprescu.

Din partea PSD un candidat ar putea fi Marian Vanghelie, care le-a declarat apropiatilor ca este decis sa candideze pentru functia de primar al Capitalei si ca va incepe o campanie agresiva impotriva lui Sorin Oprescu.

Surse din PNL au declarat pentru Puterea ca pana in acest moment nu s-a luat o decizie in privinta candidatului pentru Primaria Capitalei. Printre numele vehiculate se numara cel al lui Andrei Chiliman, actual primar al sectorului 1, dar si cel al fostului premier Calin Popescu Tariceanu.

O alta varianta luata in calcul o constituie sustinerea lui Sorin Oprescu pentru un nou mandat in fruntea Capitalei. Astfel, s-ar putea ajunge la situatia ca PNL si PSD sa prezinte un candidat comun pentru Bucuresti.

Jurnalul National: PD-L vrea sa initieze o lege a Capitalei, care sa fie adoptata pana in vara

Pana la alegerile locale, PD-L are o alta dorinta, si anume sa initieze o lege a Capitalei, care sa fie adoptata pana la 1 iulie 2011 si sa prevada ca strategia de dezvoltare sa se stabileasca la nivelul Primariei generale.

Elena Udrea, presedintele PD-L Bucuresti, considera ca, in prezent, administrarea Bucurestiului este neunitara si mai multe atributii ale primarului general au fost luate si date primarilor de sector in timpul conflictului din 2004 intre Guvernul Nastase si primarul general de atunci Traian Basescu, titreaza Jurnalul.

"Acum nu putem vorbi de o strategie unitara a Bucurestiului si trebuie ca in legea Capitalei sa stabilim atibutiile primarului general, ale Consiliului General, sa reglementam raporturile intre Primaria Capitalei si primariile de sector", a adaugat Udrea.

Ea a mai spus ca in prezent sunt sapte bugete la Capitala si unele sectoare, cum ar fi Sectorul 1, beneficiaza de mai multi bani, desi sunt mai putini locuitori. Udrea a aratat ca, astfel, pentru Sectorul 1 bugetul este de 11 mii miliarde de lei vechi, in timp ce pentru Sectorul 5 este de 3 mii miliarde de lei vechi.

"Sustinem un buget agregat administrat la nivelul primarului general, iar primarii de sector sa fie ordonatori secundari de credite", a afirmat Udrea.

A.B.

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...