Se reseteaza scena politica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 18 Mai 2013, ora 01:15
6596 citiri
Se reseteaza scena politica (Opinii)
Foto: Ziare.com

Iesirea la rampa a Partidului Popular pare o chestiune de zile, atatea zile cate au ramas pana la descalecarea Elenei Udrea pe coverta formatiunii, alaturi de un grup de parlamentari care intentioneaza sa o urmeze desprinzand-se din PDL.

O miscare de tip UNPR, un model verificat deja de Traian Basescu si Elena Udrea. Ma indoiesc foarte tare ca viitorul nou partid parlamentar va ramane in Opozitie. Menuetul gratios Udrea-Ponta se vede si din avion.

Criticile doamnei la adresa Guvernului sunt cu multe bemoluri, cat sa nu se spuna ca nu exista deloc, iar Victor Ponta n-a mai suflat o vorbulita despre fosta sa adversara numarul unu.

Istoria lor e lunga si nu tocmai inamicala, exceptand cateva episoade mai contondente. Sa nu uitam totusi ca Elena Udrea, acum politician declarat pur de dreapta, si-a inceput cariera in PSD, in stransa legatura cu ceea ce Traian Basescu numea candva "mafia personala a lui Adrian Nastase", reevaluata acum desigur.

Iar Victor Ponta este si el un campion al reevaluarilor, de la Traian Basescu la "mintile luminate" din PP-DD - totul e digerabil daca interesul o cere.

Adasar, ma indoiesc ca Elena Udrea sa ramana in Opozitie. Sau, ma rog, nu intr-una reala. Nu cred ca va intra direct in Guvern, dar este de asteptat ca, dupa tot mai probabila evacuare a liberalilor, sa acorde un sprijin punctual pe mari proiecte Cabinetului Ponta.

In motiunea cu care a candidat la Conventia din 23 martie, Elena Udrea a lasat spatiu pentru aceasta colaborare: "PSD este un partid cu care dialogul politic este necesar pentru orice proiect mare de dezvoltare a Romaniei. Trebuie acceptat ca discursul care califica PSD ca reprezentand stanga post-comunista nu mai este actual si credibil si este nevoie de o abordare pragmatica, care sa ofere o viziune comuna de actiune partidelor de stanga si celor de centru-dreapta, in ceea ce priveste liniile majore de dezvoltare a tarii."

Este clar ca in spatele acestei miscari sta Traian Basescu, parintele acestui trio de succes.

Ma intreb, insa, pe ce electorat se poate baza in aceste conditii Partidul Popular. Am mari indoieli, foarte mari, ca electoratul dezamagit de dreapta, mai ales jumatate din el care, potrivit sondajelor, nu se simte reprezentata in niciun fel, va vedea in partidul Elenei Udrea o solutie.

Daca cineva isi imagineaza acest lucru n-a inteles ce a demobilizat acest electorat, care sunt principiile pe care le simte tradate si ce l-ar putea revigora.

Mai degraba cred ca PP se va baza tot pe electoratul USL si pe o parte din electoratul PDL, adica pe o parte din nucleul dur al democrat-liberalilor atasat de Traian Basescu. Este posibil sa-i pice si niste electorat liberal, avand in vedere ca dupa eventuala iesire de la guvernare PNL va suferi un soc si este de asteptat o criza majora in PNL, chiar o schimbare de lider.

Deci, una peste alta, urmeaza o redistribuire a voturilor minoritatii care voteaza. Ce facem insa cu majoritatea care nu voteaza? Cu dezamagitii? Cu nereprezentatii?

Exista in continuare un imens spatiu de manevra pe care dreapta nu pare capabila sa-l exploateze.

Am remarcat insa o schimbare de ton la PDL. Faptul ca Vasile Blaga a declarat joi cu subiect si predicat ca democrat liberalii doreau rocada Morar Kovesi si a regretat felul in care a fost negociat fostul procuror sef DNA este o miscare interesanta.

Deocamdata doar o pozitionare pe un culoar liber si o sageata catre Traian Basescu. Mai e foarte, foarte mult pana departe, adica pana la recredibilizare. Dar daca Vasile Blaga a inteles ca trebuie sa faca diferenta specifica intr-un fel, viitorul politic ar putea fi mai interesant decat pare acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Udrea Ponta Basescu, #Partidul Popular PDL USL , #PDL