Udrea a pierdut procesul cu Jurnalul National si ramane cu onoarea neevaluata

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 09:20
3555 citiri
Udrea a pierdut procesul cu Jurnalul National si ramane cu onoarea neevaluata
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti a respins cererea formulata de presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, care a dat in judecata Jurnalul National, in urma unui articol publicat de acest ziar despre lansarea brandului turistic in Shanghai, din 2010, cand aceasta era ministrul Turismului.

Elena Udrea voia despagubiri de 100.000 de lei, reprezentand daune morale menite sa ii repare reputatia, prestigiul si credibilitatea care i-ar fi fost afectate.

Udrea da in judecata Jurnalul National, cerand daune morale de 100.000 de euro

Potrivit Jurnalul National, Tribunalul Bucuresti a decis ca plangerea Elenei Udrea este neintemeiata, mentionand ca presa are libertate de exprimare, poate emite judecati de valoare si nu trebuie sa fie transformata in purtator de cuvant al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Presedintele PDL Bucuresti a reclamat ca, in articolul numit "Udrea, spectacol de 190.000 de euro", publicat pe 21 septembrie 2010, "se realizeaza un real atac la persoana pentru ca nu sunt suficiente simplele afirmatii tendentioase care nu au niciun suport, in realitate jurnalista transand foarte clar situatia prin producerea de scenarii SF, menite sa induca cititorilor suspiciunea de coruptie, iresponsabilitate si abuz in utilizarea/cheltuirea banilor publici".

Ea a considerat ca acest articol i-a lezat dreptul la onoare si reputatie, iar prin acuzatiile aduse, a suferit un prejudiciu de imagine constand in atingerea adusa reputatiei, prestigiului si credibilitatii sale, precum si relatiile cu partenerii interni si externi.

Conducerea ziarului a aratat ca articolul a fost scris pe baza informatiilor preluate de pe site-ul MDRT, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si ca mai contine declaratiile unor specialisti in evenimente de acest gen.

Instanta a subliniat faptul ca exista o diferenta intre fapte si judecati de valoare.

"A impune unui jurnalist sa aduca dovezi pentru judecatile de valoare nu numai ca ar leza libertatea de opinie, dar ar lipsi de continut notiunea. S-ar ajunge la situatia in care un jurnalist nu ar face altceva decat sa intocmeasca un rezumat mecanic al faptelor la care a fost martor, fara alte afirmatii personale sau s-ar transforma intr-un simplu purtator de cuvant. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aratat ca este inadmisibil ca un ziarist sa nu poata formula judecati critice de valoare decat sub conditia demonstrarii veridicitatii lor", potrivit Tribunaluli Bucuresti.

Instanta a respins cererea de chemare in judecata ca neintemeiata, concluzionand ca articolul in cauza respecta legea libertatii de exprimare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Udrea proces Jurnalul National, #Udrea judecata Jurnalul National, #Elena Udrea Jurnalul National, #Elena Udrea prcoes , #PDL