Udrea crede ca demnitarii PD-L vor face afaceri cu statul prin rude si prieteni

Luni, 31 Mai 2010, ora 18:55
1868 citiri
Udrea crede ca demnitarii PD-L vor face afaceri cu statul prin rude si prieteni

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat luni ca, desi demnitarii PD-L vor fi obligati sa aleaga intre afaceri cu statul si functie, este posibil in continuare ca acestia sa aiba acces la banii publici prin "prieteni si rude", dar ca spera ca aceste situatii sa fie "exceptionale".

"Este o masura care limiteaza posibilitatea membrilor PD-L cu functii publice sa faca afaceri cu statul, sigur ca in continuare exista posibilitatea ca aceste afaceri sa fie derulate prin prieteni si rude. Speram ca situatiile acestea sa fie exceptionale. (...) In principiu, ca un om care a vazut lucrurile acestea si de cand este in functie publica si inainte, pot sa va spun ca am constatat ca intotdeauna oamenii de afaceri isi gasesc sustinere indiferent cine se perinda la putere chiar daca ei insisi nu sunt implicati in politica", a spus Udrea, intr-o discutie cu cititorii Hotnews.

Ministrul Dezvoltarii a explicat ca este greu sa ceri "suportul" cetatenilor "cand firme apropiate de PD-L castiga la licitatiile organizate de ministere, chiar daca participa in conditii legale si sunt declarati castigatori in conformitate cu legea". "Oamenii au nevoie sa vada ca cei care impun aceste masuri nu sunt favorizati in aceasta perioada", a subliniat ea.

Udrea a spus insa ca este "constienta" ca aceasta masura nu rezolva in totalitate problema, existand posibilitatea ca firme care nu au actionari membri de partid sa fie totusi "favorizate" in licitatiile organizate de stat.

"Desi legea nu interzice participarea unor firme cu actionari membri de partid la licitatiile statului, si desi sunt constienta ca nu rezolva in totalitate problema, pentru ca se poate ca firme care nu au actionari membri de partid sa fie totusi favorizate in licitatiile organizate de stat, consider ca aceasta masura, chiar si partiala, ajuta la stabilirea increderii cetatenilor ca principalul partid de guvernare nu incearca sa profite in aceasta perioada de criza", a afirmat secretarul executiv al PD-L.

Cel putin 13 parlamentari ai PD-L au sau au avut afaceri cu statul in ultimul an, deci teoretic ar putea intra sub incidenta deciziei formatiunii luate duminica de a interzice demnitarilor sai sa deruleze contracte pe bani publici, reiese dintr-un material difuzat de Agentia NewsIn.

Elena Udrea a fost cea care a propus saptamana trecuta in BPN al PD-L ca partidul sa ii puna pe demnitarii sai sa aleaga intre a derula afaceri si a ocupa o functie publica. Ea le-a mai cerut colegilor sai sa renunte la contractele cu statul pe care le deruleaza prin firmele lor.

Deputatul Silviu Prigoana intentioneaza sa-si anunte marti demisia din PDL, in urma deciziei conducerii partidului ca demnitarii care ocupa functii publice sa fie nevoiti sa aleaga intre pozitiile detinute si afacerile cu statul, au declarat luni pentru NewsIn surse parlamentare.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...