Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului, a laudat marti gestul fostului sau coleg Silviu Prigoana de a demisiona din partid nedorind sa renunte la afaceri, si i-a indemnat si pe liberali si social-democrati sa impuna aceleasi reguli in paridele lor.
"Domnul Silviu Prigoana nu cred ca are o imagine stricata pentru ca a iesit din partid. Dimpotriva, cred ca este un gest cinstit, desi dumnealui a venit cu aceste afaceri in politica, nu le-a dobandit dupa ce a intrat in PD-L.
Dar cred ca este un gest cinstit, a ales, desigur, sa ramana in continuare sa deruleze aceste afaceri care, de altfel, sunt la vedere si sunt complet legale", l-a laudat Udrea pe Prigoana, la Realitatea Fm.
Ministrul a explicat ce a stat la baza acestei decizii adoptate de PD-L: atat timp cat Guvernul, "perceput ca un Guvern PD-L", cere cetatenilor sa traiasca in saracie, nu da bine ca membrii partidului sa faca afaceri pe banii contribuabililor.
"In aceasta perioada in care guvernul, care este vazut ca un guvern PD-L, cere populatiei sacrificii prin masurile de austeritate este greu sa le explici oamenilor ca in timp ce lor li se impun aceste sacrificii, lor li se spune ca trebuie sa accepte sa traiasca mai greu, cu mai putini bani, in acelasi timp oamenii care le cer aceste lucruri, oamenii cu functii din PD-L, reusesc sa traiasca bine castigand licitatii cu staul.
Acesta este motivul pentru care am acceptat cu totii in PD-L ca ar trebui aceasta solidaritate si, in acelasi timp, si ca o dorinta de a transparentiza felul in care se cheltuie banul public in aceasta perioada, sa separam afacerile cu staul de functia de demnitate publica. Si credem ca atat timp cat cei din conducerea PD-L au acceptat-o este o masura corecta, venia sa credibilizeze", a adaugat Udrea.
Mai mult, Udrea a prezentat aceasta masura interna a democrat-liberalilor drept un sacrificiu si a cerut aceeasi "solidaritate" si de la Opozitie
"Cred ca este important ca PD-L a mai luat aceasta decizie si in 2002, o mai ia si acum, desi va spun ca e foarte greu, e foare greu pentru un partid de dreapta care are parlamentari oameni cu companii care nu le-au facut acum de cand sunt membri de partid sau parlamenari, ci le au de ani de zile, companii in care deruleaza afaceri cu statul. E foarte greu sa impuna aceasta masurra, si totusi o face. Sunt curioasa ce fac alte partide, ce face PSD, ce face PNL...", a spus Udrea.
Ea a explicat mai departe mecanismul afacerilor cu statul, precizand, insa, ca este convinsa ca in cele mai multe cazuri aceste contracte sunt derulate legal.
"Firmele care au lucrat pe vremea PNL si PSD cu statul o fac si astazi. Nu inseamna neaparat ca la vremea aceea incalcau legea sau ca o incalca astazi, asa cum nici firmele apropaiate PD-L nu insemna ca incalca legea, inseamna doar ca niste firme apropiate de politicieni din orice partide deruleaza afaceri cu statul si eu sut convinsa ca in cele mai multe dintre cazuri le deruleaza legal. Dar ce spun eu e ca si celelelalte partide sa se gandeasca (sic!) ca in perioada asta in care cu totii trebuie sa acceptam sa ne restrangem, sa traim mai greu decat inainte, si ei ar putea sa adopte aceeasi masura ca si PD-L", a indemnat Udrea.