Udrea: Hala Matache pare unicul obstacol al candidaturii lui Oprescu la Cotroceni din partea PSD

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 23:42
3867 citiri
Udrea: Hala Matache pare unicul obstacol al candidaturii lui Oprescu la Cotroceni din partea PSD
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Dezvoltarii Elena Udrea il critica pe primarul Capitalei pentru intentia de a muta Hala Matache de pe actualul amplasament, apreciind ca se pare ca aceasta a ramas singurul obstacol in calea candidaturii lui Sorin Oprescu la Presedintie din partea PSD.

Udrea afirma, intr-o declaratie remisa luni presei, ca subscrie solicitarilor reprezentantilor societatii civile care se impotrivesc mutarii Halei Matache si crede ca "orice tara, orice oras care se respecta are grija de cladirile de patrimoniu".

"Mi se pare imposibil ca, la douazeci si doi de ani de la caderea comunismului, autoritatile conduse de urmasii PCR sa planuiasca sa intre cu buldozere peste Hala Matache", spune Elena Udrea.

Ea sustine ca dupa intalniri si consultari initiate in mandatul sau cu reprezentantii societatii civile, cu asociatii profesionale de arhitectura si urbanism si cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a convenit sa fie pusa in practica o solutie care ar fi permis pastrarea Halei Matache pe actualul amplasament, cu cateva zile inainte de incheierea mandatului sau de ministru, semnand un aviz pentru PUZ-ul zonei in care se vorbea de obligativitatea implementarii acestei solutii.

"Si iata ca asistam la situatia in care Sorin Oprescu s-a razgandit, s-a sucit, si vrea sa puna hala la pamant. In opinia acestuia, capitala Romaniei are bani pentru cea mai costisitoare autostrada din lume, pentru ceasuri de aur si pentru rate exotice, dar nu are bani pentru conservarea patrimoniului. Este adevarat ca pastrarea istoriei si identitatii locale este o actiune costisitoare, dar nimeni nu isi poate permite sa piarda asemenea valori. Nici chiar Sorin Oprescu, desi pare ca singurul obstacol care ii sta in cale in drumul sau spre candidatura din partea PSD la Presedintia Romaniei a ramas Hala Matache. Si de aceea hala trebuie demolata!", afirma Udrea.

Oprescu: Hala va fi mutata cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, joi, ca trebuie lamurita situatia cu Hala Matache, pentru ca in proiectul magistralei rutiere Buzesti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizand ca hala va fi mutata "exact cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo".

"Sa lamurim o data cu Hala Matache. Nu pot sa o tin, domne, pe loc, sunt niste cheltuieli fantastice, si atunci o sa o mut exact cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo. Nu fac pe nebunul, chiar asta e distanta. A fost ideea si doi ani ani si jumatate am tot stat in discutii sterile. Am respectat si societatea civila, am prezentat si planurile, daca se poate face. Linia de tramvai avea un circuit, dar nu asta ne impiedica, ci infrastructura. Exista totusi o zona gravitationala de unde curg dejectiile, chiar sub hala este o coloana de drenaj care este facuta undeva din anii 1932-1933. Nu a mai umblat nimeni acolo", a spus primarul general al Capitalei.

Marcel Bolos, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), s-a intalnit luni cu reprezentanti ai ONG-urilor din Platforma pentru Bucuresti, care si-au exprimat opiniile legate de anumite proiecte urbanistice din Capitala, printre care si cel care vizeaza zona Matache.

Bolos a propus initierea unei sedinte comune a specialistilor din MDRT, Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Primaria Capitalei, pentru a dezbate solutia tehnica prin care Hala Matache va fi integrata in proiectul diametralei Buzesti-Berzei-Uranus.

"Fac precizarea ca ministerul nostru nu a avizat demolarea Halei Matache; noi am fost de acord cu revizuirea avizului strict in privinta mutarii Halei Matache in conditiile obtinerii avizului Ministerului Culturii si Patrimoniului National, atat la faza de plan urbanistic zonal, cat mai ales la stabilirea solutiei tehnice specifice adoptate", a afirmat oficialul MDRT.

Potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul, in urma negocierilor din iulie 2011 dintre Primaria Capitalei, Ministerul Dezvoltarii si ONG-uri s-a convenit ca municipalitatea sa continue lucrarile blocate pe axa nord-sud a proiectului Berzei - Buzesti cu conditia ca Hala Matache sa nu fie mutata.

Ministerul Dezvoltarii a emis in acest sens un aviz in februarie 2012, insa Primaria Capitalei a solicitat modificarea acestuia pentru demolarea Halei Matache si reconstruirea ei pe alt amplasament, potrivit Asociatei Salvati Bucurestiul, care a anuntat, pentru luni, organizarea unui miting in fata sediului MDRT.

Hala Matache se afla pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzesti-Berzei. Ca urmare a dezbaterii initiate de specialisti si reprezentanti ai societatii civile, proiectul initial de mutare a imobilului a fost sistat anul trecut, urmand a se gasi o solutie urbanistica de prezervare a monumentului pe actuala pozitie. Prin urmare, monumentul a fost trecut in conservare, responsabilitatea pentru paza si integritatea acestuia revenind Primariei Capitalei.

Proiectul diametralei Buzesti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la inceputul investitiei, de catre mai multe ONG-uri, care au criticat felul in care au fost facute exproprierile si au fost date autorizatii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Udrea Oprescu Hala Matache, #Udrea Oprescu candidat prezidentiale , #PDL