Udrea: Votul prin corespondenta, mai util decat reducerea limitei de prezenta la referendum

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 18:20
2335 citiri
Udrea: Votul prin corespondenta, mai util decat reducerea limitei de prezenta la referendum

Deputatul PDL Elena Udrea a criticat marti intentia USL de reducere a pragului de prezenta la referendum, aratand ca, din punctul sau de vedere, ar fi mai utila o lege care sa dea posibilitatea celor din strainatate sa voteze prin corespondenta.

"Cred ca democratia se bazeaza pe majoritati, daca nu esti in stare sa aduci electoratul la vot, solutia nu este sa scazi pragul de validare a unui referendum, solutia ar fi sa dai posibilitatea romanilor din strainatate sa voteze.

Avem aproape 5 milioane de romani care sunt afara si care, s-a vazut la toate alegerile, voteaza in proportie de 100.000, un procent foarte mic, pentru ca nu au posibilitatea fizic sa voteze.

Deci, punctul meu de vedere, ar fi mai utila aprobarea unei legi care sa dea posibilitatea celor din strainatate sa voteze, eventual votul prin corespondenta, decat sa reduci limita prezentei la vot la referendum", a declarat Udrea.

Ea a adaugat ca este inacceptabila situatia de a modifica Constitutia cu o prezenta de 30%.

"Pe de alta parte, ai o Constitutie votata cu 50% plus unu si vrei sa o modifici cu o prezenta de 30%, nu cred ca este acceptabila aceasta situatie si nu numai pentru modificarea Constitutiei, ci in general cred ca preocuparea oamenilor politici este cum sa aduca oameni la vot, nu cum sa ia act ca romanii vin din ce in ce mai putini la vot. Multi sunt plecati afara si ca urmare conducem in democratie cu 20% de acum incolo", a mai spus Udrea.

Mai multi parlamentari USL au depus, la Senat, un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scaderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat, marti, deputatul PSD Florin Iordache.

El a precizat ca proiectul propune ca referendumul sa fie validat daca nu mai putin de 25% din populatia cu drept de vot se pronunta, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa.

Intrebat care este scopul introducerii acestui proiect de lege, Iordache a precizat ca s-a considerat ca pragul de validare de 50% plus unu este foarte mare, in conditiile in care s-a constatat ca absenteismul este foarte ridicat si nu intotdeauna populatia este interesata de obiectul unui referendum.

El a aratat ca propunerea se aplica tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constitutiei.

Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente". "Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente", prevede un alt alineat al proiectului.

Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai multi parlamentari ai USL privind scaderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anuntat premierul Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Udrea vot corespondenta, #Udrea limita prezenta referendum, #udrea referendum , #PDL