Victoria Elenei Udrea asupra PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 13:38
10918 citiri
Victoria Elenei Udrea asupra PDL (Opinii)

Elena Udrea face turul televiziunilor ca o autentica invingatoare a acestor alegeri, dupa cum s-a si autodeclarat. Reprezentantii sai se pregatesc sa ia astazi cu asalt echipa Blaga. Este evident ca, revigorata, domnia sa are planuri foarte mari.

Nimic mai fals. Elena Udrea nu este o castigatoare a alegerilor, chiar daca a capatat un mandat prin redistribuire, chiar daca a luat un numar mai mare de voturi decat in urma cu 4 ani.

Situatia ei este cel mai bine definita de o vorba care circula in vremea comunismului despre activistii care fugeau in Occident: dupa ce au construit comunismul aici, pentru copiii nostri, au plecat sa-si creasca in Occident copiii lor. Pentru ca marea invingatoare Elena Udrea este una dintre principalele cauze ale dezastrului electoral inregistrat de PDL, un dezastru din fata caruia s-a retras la loc sigur.

Daca era "barbata" dupa cum se pretinde, Elena Udrea ramanea in Bucurestiul a carui organizatie PDL a condus-o pana in vara, in colegiul ei din Drumul Taberei si infrunta cu marile ei realizari candidatul USL, in speta pe George Becali. Si daca aici, in Bucuresti, in colegiul ei lua mai multe voturi decat in 2008, da, era o invingatoare.

Dar Elena Udrea a plecat din mijlocul dezastrului pe care l-a creat, s-a refugiat intr-un colegiu pe care si l-a pregatit grijulie cu investitiile masive din vremea ministeriatului pe feuda unuia dintre cei mai puternici baroni democrat-liberali. Asta nu e victorie, e sfidare.

Ce a ramas in urma ei in Bucuresti? Ruine fumegande. Un oras care candva era fief PDL a ajuns sa voteze atat de masiv cu USL, incat candidatii Uniunii au inchis toate colegiile, cu peste 50%. Si cum sa fi fost altfel cand Elena Udrea a distrus bucata cu bucata organizatia PDL Bucuresti, a impanat-o cu slugile si clientii ei, a inlaturat toti oamenii de valoare, mai avea putin si ii excludea pe toti cei cu opinii contrare in frunte cu Cristian Preda, punand la zid intelectualii in termeni cu iz bolsevic.

Cum sa reactioneze o Capitala careia PDL i l-a oferit ca primar pe Silviu Prigoana, iar ca sef de campanie pe Piedone, pierdut in ultima clipa pentru a face penibilul desavarsit? Ce a facut bun Elena Udrea pentru Bucuresti, pentru colegiul ei din Drumul Taberei? Care au fost rezultatele ei in cea mai importanta reduta electorala a partidului?

Candidatii ARD care au pierdut in Capitala, multi dintre ei oameni cu proiect si valorosi, precum Iulian Craciun si Gabriel Biris, au pierdut in mare masura din cauza Elenei Udrea, infrangerea nu este a lor, ci este in mare masura o sanctiune pentru felul in care Elena Udrea a distrus credibilitatea acestui partid in Bucuresti.

Nu scorul din colegiul sigur de la Roman, ci scorul ARD in Bucuresti este scorul real al Elenei Udrea.

Dar Elena Udrea a contribuit decisiv nu numai la suferinta din Bucuresti a democrat-liberalilor, ci si si la starea comatoasa in care se zbate acum PDL. Ambitiile ei nemasurate, sustinute iresponsabil de Traian Basescu, au scindat partidul provocand tensiuni uriase. Singura ei grija a fost sa-si sporeasca grupul de influenta, inclusiv prin crearea unui partid personal, asa cum a crezut Elena Udrea ca este UNPR.

Este de notorietate deja ca proiectul UNPR s-a fundamentat pe alianta Udrea - Oprea si in el Elena Udrea a vazut calea de a-si crea o forta alternativa cu care sa contrabalanseze opozitia interna din PDL. Care a fost calitatea acestei garzi personale, ca ea a ajuns sa tradeze fara sa clipeasca, este partea a doua si este o dovada pentru discernamantul politic si pentru criteriile morale ale Elenei Udrea.

Daca in ianuarie Guvernul Boc nu ar fi fost cu totul inlocuit de Cabinetul Ungureanu, ci ar fi suferit doar o remaniere profunda, prin disparitia celor mai controversate si contestate figuri, in frunte cu Elena Udrea, probabil ca evolutiile politice ulterioare ar fi fost cu totul diferite.

Mi-e greu sa cred ca Emil Boc, presedintele PDL, ar fi fost tradat la motiune de parlamentari democrat-liberali, asa cum a fost tradat un independent precum MRU. Dar solutia remanierii profunde nu a fost posibila pentru ca Elena Udrea nu a vrut sa plece singura, nu a vrut sa-si asume conditia de "nomina odiosa" si nu a vrut sa lase posibilitatea unei revigorari a imaginii Cabinetului tocmai datorita debarasarii de ea. Ori plecam toti, ori eu nu ma misc, a fost conditia cu mult prea puternicei ministrese. Si au plecat toti, cu consecinte pe care acum le cunoastem.

Si in aceste conditii sa-ti clamezi victoria mi se pare nu numai o sfidare, ci o imensa nerusinare.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...