Atentat la patrimoniul imobiliar

Vineri, 12 Martie 2010, ora 18:14
7140 citiri
Atentat la patrimoniul imobiliar

Ministrul "santierelor", dupa cum ii place Elenei Udrea sa i se spuna, si colegul sau de la Cultura, Kelemen Hunor, si-au unit transpartinic eforturilor pentru ceea ce cu greu poate fi interpretat drept altceva decat o incercare de a da pe mana mafiei imobiliare si ce a mai ramas din cladirile vechi si valoroase din Bucuresti.

Cei doi au introdus intr-un proiect de ordonanta cu titul benign prevederi maligne.

Atributiile Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice in privinta avizarii demolariilor si constructiilor in zona protejata ar urma sa fie preluate de un Consiliu interministerial, ceea ce, pana la urma, nu ar fi chiar un capat de lume.

Aparitia consiliului a fost propusa si in raportul finalizat anul trecut de Comisia Prezidentiala pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice si Naturale, dar in scopul de a crea inca o piedica in calea abuzurilor ireparabile la care este suspus sistematic patrimoniul imobiliar.

Atat doar ca proiectul Udrea - Hunor merge mai departe: "in cazul in care, in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei, solicitantul sau imputernicitul acestuia nu primesc un raspuns, avizul se acorda tacit".

Cu alte cuvinte dupa numai 30 de zile, solicitantul poate purcede sa demoleze/construiasca fix ce vrea intr-o zona proteajata. In plus, potrivit aceluiasi proiect, consiliul general al Capitalei ar pierde atributia exclusiva de a aproba PUZ-ul si care ar ajunge la consiliile primariilor de sector, cu mult mai accesibile investititorului imobiliar De ce sa se mai chinuie primaria de sector sa mai modifice prin PUD-uri prietenoase, PUZ-ul enervant al primariei generale? Mai bine face de la inceput PUZ-ul prietenos si investitorul fericit.

Domnul Cocos insusi a avut ceva de furca cu un astfel de PUZ in sectorul 2 si a luat ceva timp pana cand primarul Ontanu sa-i rezolve confruntarea cu legea.

Ordonanata ar fi trecut de guvern ca prin branza si ar fi inceput sa faca discret efecte criminale pentru patrimoniu daca n-ar fi aflat de ea arhitectii, care au sarit ca arsi cand au descoperit porcaria pusa la cale.

Arhitectii acuza un adevarat atentat la patrimoniul imobiliar ascuns in spatele termenului de 30 de zile, absolut ridicol cat timp intreaga procedura pe care o presupune evaluarea unei astfel de solicitari dureaza cu mult mai mult. Asa ca avizele tacite vor curge unul dupa altul, fie pentru ca nu va exista timpul fizic pentru incheierea procedurii, fie pentru ca anumiti oameni trebuie sa poata construi in anumite zone.

Pus fata in fata cu protestele arhitectilor, Klemen Hunor a facut un pas inapoi: "Acest articol se poate modifica, nu e nimic batut in cuie. Noi ne-am gandit la o solutie de compromis, avand in vedere faptul ca Romania s-a angajat in fata reprezentantilor Uniunii Europene ca va reduce birocratia".

Explicatia lui Kelemen Hunor este jenant de transparenta. Niciodata UE nu va cere vreunei tari sa-si distruga patrimoniul, iar procedurile elastice cerute de la Bruxelles nu inseamna eliminarea filtrelor de protectie impotriva abuzurilor si coruptiei. Dar ce poate sa raspunda un ministru al Culturii surprins intr-un complot impotriva patrimoniului cultural?

Elena Udrea insa nu s-a dat asa usor batuta. Initial, ministerul condus de domnia sa a comunicat ca prevedrea referitoare la avizul tacit este necesara pentu evitarea unor "amanari nejustificate din partea autoritatilor". Ce ne facem insa cu amanarile sau chiar refuzurile justificate ?

E de inteles de ce oameni de afaceri cum ar putea fi, sa zicem, domnii Cocos, Bittner, Petrache, Oprea sau Mircea Andrei vor scape de astfel de amanari sau chiar refuzuri cand vor sa mai rada cate o policlinica a Batistei, cand vor sa ridice frumusete de zgarie nori, in zona zona protejata, in locul unei case boieresti si in vecinatatea selecta unor vile cu maximum doua niveluri.

Doamna Udrea vegheaza personal sa nu mai existe astfel de inconveniente. Cat ai zice "aviz tacit", buldozerele vor fi indrituite sa intre in orice loc si ce a mai ramas din vechiul Bucuresti va deveni curand doar o amintire.

E proces de intentie? Poate, dar exact aceeasi teama a avut-o si presedintele Traian Basescu cand in decembrie anul trecut a trimis spre reexaminare Parlamentului un proiect de modificare a Legii privind autorizarea constructiilor.

"Procedura aprobarii tacite a autorizatiilor de constructie in termen de 30 de zile poate da nastere unor practici periculoase, prin autorizarea unor lucrari de constructie care incalca prevederile legale", scrie in motivarea care a insotit actul normativ inapoi la Parlament.

Ma indoiesc sincer ca d-na Udrea va fi foarte impresionata de protestele arhitectilor cu care chiar joi a trebuit sa dea piept in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema la GDS. Tot parcursul ei dovedeste ca este perfect inoxidabila si isi urmareste interesele cu o tenacitate de fier, pe care unii o numesc chiar nesimtire. Singurul care mai poate opri aceasta noua tentativa de schimonosire a Bucurestiului este tot presedintele Traian Basescu. Ramane insa de vazut daca in fata intereselor fostei sale la Cotroceni va reusi sa impuna principiile invocate in luna decembrie.

Un semn bun ar fi. Elena Udrea a facut joi un pas inapoi, infirmand existena proiectului confrimatdeja de Kelemen Hunor.

"Nu exista categoric la noi in minister un astfel de act la care sa se lucreze. Ministerul nu si-l asuma sub nicio forma, nu stim ce-ar putea fi". Ca e o renuntare sau doar o forma de a castiga timp, vom vedea cat de curand.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Comentarii
atitudini.wordpress.com
rank 5
Sa nu va inchipuiti ca analiza apartine Ziare.Com Sunt alte minti luminate care au prins smenul si care isi dau seama despre ce e vorba...