Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Brandul Romaniei, cautat bezmetic pe zeci de milioane de euro

Sambata, 14 Martie 2009, ora 11:36
3345 citiri
Brandul Romaniei, cautat bezmetic pe zeci de milioane de euro

Dupa ce timp de 19 ani s-au cheltuit sume uriase pentru depistarea unui brand demn de Romania, noul ministru al Turismului, Elena Udrea, vrea sa mai arunce 75 de milioane de euro pe un nou brand turistic si pe promovarea acestuia.

De la "Fabricat in Romania", trecand prin straduinte eterne, fascinante si mereu surprinzatoare, culminate in fabulospirit, incercarile autohtone de a urni bolovanul greu al brandului de tara, pentru a-l rostogoli macar cu un milimetru inainte spre Europa, au sfarsit in acelasi fel, ramanand doar vorbe de duh pentru romani si complet necunoscute printre straini, scrie Cotidianul.

Dracula, Fabricat in eterna si fascinanta Romanie

"In decembrie '89 a fost primul rebranding de tara: intai 'gaura', apoi 'fara stema', un nou nume 'Republica Romania', un nou imn", pune inceputul brandingului de tara la locul lui, Serban Alexandrescu, directorul de creatie de la Headvertising.

Zece ani mai tarziu, producatorii locali au venit cu prima idee premeditata de branding pentru Romania.

In 2001, "Fabricat in Romania" voia sa puna o stampila de calitate produselor romanesti. Patronii au contribuit cu milioanele, fara sa primeasca nici o imagine dorita in schimb, dupa cum declarau chiar ei in 2005, cand proiectul a dat faliment.

Intre timp, au aparut si strategiile de la centru. Albumul de promovare "Eterna si fascinanta Romanie" a costat statul 6 milioane de dolari, iar campania Ministerului Turismului, "Romania mereu surprinzatoare", realizata de Ogilvy&Mather in 2004, inca 1,7 milioane de dolari.

Sloganul a fost anulat anul acesta de Richard Batchelor, seful echipei de consultanti internationali din cadrul Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT): "Simply Surprising nu comunica esenta Romaniei pentru potentialii vizitatori".

Prin urmare, Ministerul IMM-urilor, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale si-a propus sa il schimbe, anul trecut, cand anuntau 150 milioane de euro, din fondurile UE si bugetul de stat, pentru o campanie de promovare desfasurata pe 20 de ani.

Obiectivele erau la fel de ambitioase ca intotdeauna: pana in 2016, Romania vrea 10 milioane de turisti straini anual, fata de doar 6 milioane, cat a avut anul trecut anul trecut, iar brandul ar trebui sa ii aduca din Austria, Italia, Franta, SUA, Germania, Marea Britanie, dar si din Ungaria sau Rusia, China si Japonia.

"In luna octombrie a acestui an, ar trebui sa facem receptia brandului turistic international", a declarat pentru Cotidianul purtatorul de cuvant al Ministerului Turismului, Stefan Lungu.

Fondurile comunitare, in valoare de 75 de milioane, sunt prevazute pentru a fi cheltuite in urmatorii patru ani pentru promovarea turismului pe plan international, precum si pe plan intern. Primul pas catre conceperea brandului este organizarea unei licitatii pentru gasirea firmei care va contribui la promovarea tarii noastre.

Totodata, ministrul Turismului, Elena Udrea, ar vrea sa inceapa o campanie de promovare a mitului Dracula, eventual prin realizarea unui circuit tematic prin orasele in care personajul a trecut: "Turismul ar putea veni cu o propunere de promovare a brandului Dracula. Acest produs trebuie promovat si vandut pe piata turistica".

Fabulospirit: De la fabulos la fabulatie nu e decat un pas

"Fabulospiritul", anuntat cu surle, trambite si controverse, a murit si el, odata cu schimbarea ministrilor de Externe. Cand a preluat stafeta de la Razvan Ungureanu, Adrian Cioroianu a pus capat ideii aparute in sanul Departamentului de comunicare al Ministerului Afacerilor Externe, la sfarsitul lui 2006.

Campania era dirijata tot impotriva perceptiilor negative din tarile UE, iar planul ei s-a facut dupa evaluarea imaginii Romaniei in unele state europene. MAE propunea doua-trei milioane de euro pentru implementarea fabulospiritului, dar a ramas doar cu plata conceptului, adica 110.000 de euro pentru gav/Scholz&Friends, care au gandit fara licitatie.

Lista inceputurilor de brand de tara a continuat cu propunerea lui Adrian Cioroianu care, fortat de cazul Mailat, a anuntat ca Guvernul va initia o actiune "foarte costisitoare" de expunere a unor romani de valoare in media italiana. Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, intelectualii, sportivii si artistii sunt aliatii in lupta cu perceptia negativa a peninsularilor fata de romani. "Vrem sa aducem 50, 60, 100 de romani de valoare in fata oamenilor. Acestia ar putea fi mult mai vizibili in media italiana", a explicat Cioroianu.

Hola, soy romano

Cea mai lunga, chinuita si controversata stradanie apartine insa Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), pornita in 2005 cu gandul sa scoata la inaintare un brand national viabil. Estimat la costuri de 10 milioane de euro si un interval de trei ani pentru a deveni functional, brandul Romania a absorbit 200.000 de euro pana in 2008, cu rezultate departe de planurile initiale.

Banii s-au dus pe cateva studii asupra perceptiei romanilor desfasurate in Spania, Germania si Italia (in curs de desfasurare), un manual de identitate vizuala, precum si un grup de discutii reunit in jurul conceptului "Branding Romania". Discutiile din interiorul lui au constituit insa un esec semnificativ.

Pana la urma, MAE a derulat totusi o campanie de promovare a Romaniei, in Italia si Spania, cu ajutorul Agentiei de Strategii Guvernamentale, in perioada septembrie - decembrie 2008.

Campania "Romani in Europa" a cheltuit cei 30 de milioane de lei (7,9 milioane de euro) pe: doua site-uri (www.romaniapiacerediconoscerti.it si www.holasoyrumano.es ), doua documentare, doua evenimente Casa Romania (Roma, Milano) - o casa romaneasca traditionala amplasata in piata, 100.000 de exemplare Info-magazin de 16 pagini (distribuite in Italia), cateva spoturi tv (fragmente de 15 si 30 de secunde din documentar) la televiziunile din Italia si participarea, doar vizuala (aplicarea logo-ului pe echipamentul concurentilor) la cursele de masini de la Monza.

In Spania s-au adaugat doua conferinte pe teme legate de cooperarea economica intre Romania si Spania, deplasarea a unui grup de 20 de jurnalisti spanioli la Bucuresti si 765 de panouri publicitare distribuite in 7 orase spaniole.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#brad Romania campanii, #Dracula brand Romania, #Elena Udrea brand, #fabulospirit, #eterna fascinanta Romanie , #stiri Elena Udrea
Comentarii