Efectul Udrea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Martie 2014, ora 22:44
11157 citiri
Efectul Udrea (Opinii)

Elena Udrea s-a plans miercuri seara la B1 TV ca au aparut "zeci de articole de linsaj mediatic pe Ziare.com, Hotnews si Romania Libera" impotriva domniei sale. Eu nu le-am vazut.

Am scris, nu stiu daca zeci, dar mai multe articole despre d-na Udrea. Cele mai multe critice, extrem de critice chiar. Dar fiecare dintre aceste critici a fost argumentata si fundamentata pe fapte, declaratii si cifre publice, ca in cazul oricarui alt politician. Critica argumentata, oricat de dura, nu este linsaj mediatic. Linsaj mediatic inseamna calomnie, insulta, lipsa argumentului faptic.

Cand spui de Andrei Plesu ca este mincinos si bou, sluga si agramat este linsaj mediatic. Cand spui, de exemplu, ca Elena Udrea a trecut pana acum prin trei partide, ca a fost asistenta lui Cosmin Gusa pe cand acesta era secretar general PSD, in plina epoca Nastase, ca a avut afaceri comune cu Victor Ponta, ca l-a facut pe Popescu Piedone sef al campaniei PDL-UNPR pe Capitala, si nu oricare sef ci "cel mai bun posibil", ca in mandatul ei a fost organizata gala Bute despre care DLAF afirma "ca bugetul contractului nu a fost stabilit in functie de interesele MDRT de promovare a brandului turistic, ci s-a urmarit satisfacerea intereselor financiare ale S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., reprezentata de Obreja Rudel" nu e linsaj mediatic, sunt fapte.

Ca evocarea lor nu ii place d-nei Udrea pot intelege, iar de ce le-a interpretat drept linsaj mediatic am inteles tot din emisiunea de la B1, in care domnia sa a dat niste indicatii clare jurnalistilor din "presa de opozitie, dreapta", dupa cum a numit-o: "Nu se pot lupta cu PSD? PSD ar trebui sa fie adversarul lor. Sa se lupte cu stanga si sa apere partidele de centru dreapta".

Adica d-na Udrea cere explicit partizanatul presei.

In primul rand, ce inseamna "presa de opozitie"? Prin menirea ei, presa trebuie sa fie tot timpul in opozitie. Dar nu in opozitie fata de puterea politica, ci in opozitie cu toate derapajele de la principii, de la integritate, de la lege, de la calea dreapta, nu de dreapta, ale clasei politice in primul rand.

Pentru mine, ca jurnalist de opozitie, in cel mai larg sens cu putinta al cuvantului, este egal despre cine spune DLAF ca a servit interese private cu bani publici. Nu e mai grav daca spune acest lucru despre, sa zicem, Ponta, decat daca il spune despre, sa zicem, Udrea. Nu e mai rau daca o face Ponta decat daca o face Udrea. E la fel.

Si cum si-o permite d-na Udrea sa indice presei "de opozitie, de dreapta" cine trebuie atacat si cine trebuie aparat? Cine nu apara pe cine indica d-na Udrea inseamna ca linseaza? Nu vadeste astfel d-na Udrea o mentalitate defecta, o adanca neintelegere a rolului presei intr-o democratie autentica?

Dar dincolo de ceea ce intelege sau nu domnia sa, efectul pe care cred ca il genereaza este foarte grav. Prin separarea partii negre a "presei de opozitie", d-na Udrea creeaza, mi-e greu sa cred ca involuntar, o falie adanca. Cei buni si cei rai. Cei iubitori de dreapta si cei distrugatori de dreapta. Si totul pe criteriul raportarii la domnia sa, pentru ca altul nu am vazut.

As spune, inca o falie. Pentru ca, uitandu-ma in urma, mi se pare ca acesta a fost in esenta "efectul Udrea" in general: falii in PDL pana la ruptura, falii in tabara prezidentiala pana la ruptura si, iata, acum falia din presa "de opozitie".

Ca ea s-a produs, d-na Udrea a putut verifica simplu. "Nicio diferenta! De la Voiculescu, aflu ca am preluat Realitatea TV. De la Tapalaga, aflu ca detin Evenimentul Zilei", a scris d-na Udrea pe contul sau de Facebook.

Asocierea unui jurnalist fara suspiciuni de colaborare cu Securitatea, fara nicio suspiciune de coruptie, cu o integritate nepusa la indoiala, cu un securist notoriu, judecat si condamnat in prima instanta intr-un dosar de mare coruptie este, in opinia mea, o marsavie pe care niciun jurnalist onest nu ar fi trebuit sa o accepte.

Ca iti place sau nu Dan Tapalaga ca om, ca ziarist, ca prezenta publica este una, dar o asemenea egalitate nu poate fi acceptata. Daca d-na Udrea nu urmarea tocmai aceasta asociere publica, putea doar sa infirme legatura cu EVZ. Ma tem insa ca intentia nu a fost de a corecta o informatie pe care a considerat-o incorecta, ci de a linsa un jurnalist.

Si totusi nu am auzit vreo replica, vreo reactie ferma din breasla. Sigur, ma intreb daca ea era realist de asteptat, de exemplu, de la cineva care face, cu martirica resemnare, apologia compromisului. Aceasta tacere asurzitoare in fata atacului murdar al unui politician la adresa unui jurnalist este, cred, dovada ca efectul Udrea a functionat din plin.

Si alta dovada poate fi explicatia pe care multi jurnalisti o gasesc pentru criticile la adresa d-nei Udrea: daca vin de la un barbat, e misoginism, daca vin de la femeie, e invidie, "razboiul fustelor" dupa cum il numeste Ion Cristoiu, si, in general, cam toti criticii sunt manati in lupta de amorul fara limite fata de Monica Macovei.

Cel mai sigur mod de a ingropa un subiect serios este sa-l arunci in derizoriu prin personalizare.

Nu este vorba nici de persoana Udrea, nici de persoana Macovei. Lumea e destul de mare ca sa le incapa pe amandoua si nu trebuie sa o detesti pe una daca o admiri pe cealalta. Este vorba, cum spuneam, despre fapte, declaratii si cifre publice, unele cuprinse chiar in documente oficiale.

Dar de ce sa vorbim despre ele? Mai bine aruncam totul intr-un bulion de afecte din care nimeni sa nu mai inteleaga nimic si in care agresorul se topeste in victima.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Elena Udrea presa, #Elena Udrea Dan Tapalaga , #stiri Elena Udrea