Elena Udrea: PD-L a terminat negocierile din aceasta saptamana

Duminica, 07 Decembrie 2008, ora 15:36
2469 citiri
Elena Udrea: PD-L a terminat negocierile din aceasta saptamana

Secretarul executiv al PD-L Elena Udrea a anuntat, duminica, dupa intalnira cu liderii PSD, ca democrat-liberalii au incheiat cu negocierile pe aceasta saptamana.

Pe de alta parte, potrivit unor surse citate de Antena 3, dupa negocieri lierii PD-L s-au dus la sediul central de pe Aleea Modrogan, mai putin Emil Boc si candidatul desemnat de partid pentru functia de premier, Theodor Stolojan.

Presedintele PD-L Emil Boc a declarat, duminica, la finele intalnirii cu conducerea PSD, ca principalele puncte divergente intre cele doua partide sunt legate de partidul care ar avea dreptul sa desemneze premierul, de mentinerea cotei unice si de implementarea politicilor sociale.

La finele intalnirii dintre conducerile PSD si PD-L, Emil Boc a spus ca intre cele doua partide sunt diferente de opinii, insa a admis si faptul ca PD-L nu este in situatia de a-si impune programul de guvernare in integralitatea sa deoarece nu a obtinut majoritatea mandatelor din Parlament.

"Ambele partide se considera indreptatite sa coaguleze in jurul unui premier de-al lor majoritatea din viitorul Guvern. Noi credem ca avem prima optiune datorita faptului ca avem cele mai multe locuri de parlamentar. Insa pozitiile ambelor conduceri rezulta din mandatele pe care le-au primit de la propriile partide", a declarat Boc.

La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat dupa negocierile cu PD-L, ca ambele partide isi mentin solicitarea ca postul de premier sa le apartina, aratand ca acesta este punctul de divergenta intre cele trei mari partide din Parlament.

"In mod firesc, fiecare din cele doua partide sustine teza numirii unui prim-ministru", a aratat Geoana, aratand ca numirea premierului este principalul punct de divergenta intre PSD si PD-L.

"Acesta e si elementul care trebuie sa permita si in discutia cu PD-L si in discutia cu PNL o formula care sa fie satisfacatoare pentru partidul nostru. Am castigat aceste alegeri, cererea noatra e legitima si o sustinem in continuare. Daca cineva doreste o majoritate solida in Romania, aceasta poate fi facuta doar cu PSD", a mai adaugat el.

Totusi, Geoana a spus insa ca si PSD si PD-L sunt "favorabile ideii unei majoritati solide" si a evidentiat ca, daca s-ar alia, ar avea o majoritate solida. "Ponderea parlamentara a PSD reprezinta un element de atractivitate pentru celelalte formatiuni. Noi consideram ca in varianta unui guvern PSD-PD-L ca cele doua formatiuni sunt suficiente cu 70% pentru a da o majoritate tarii", a mai spus el.

Premierul Tariceanu a explicat, dupa discutiile cu PSD, ca si la PD-L, ca e posibila compatibilizarea programelor.

Declaratia premierului in functie s-a referit exclusiv la caracterul economic al programelor celor doua formatiuni, precum si la o singura tema politica, modificarea Legii de alegere a Parlamentului, s-a referit la chestiuni de doctrina, care situeaza statul de drept, justitia independenta si economia de piata pe pozitii inalte in ierarhia principiilor doctrinare si nu a facut nicio mentiune la postul de premier.

Calin Popescu Tariceanu afirmase, la negocierile cu PD-L, ca postul de premier pentru PNL este conditia exprimata de liberali in negocierile cu toate partidele la formarea noului Executiv.

In urma negocierilor de duminica, pozitia celor trei partide a ramas nechimbata. Desi cedarea functiei de premier ar inseamna clar intrarea la guvernarea, nici PSD, nici PD-L si nici PNL nu vor sa renunte la vioara intai.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Elena Udrea negocieri, #premier guvernare negocieri , #stiri Elena Udrea