Elena Udrea, un jenant brand de tara

Vineri, 01 Ianuarie 2010, ora 17:48
9698 citiri
Elena Udrea, un jenant brand de tara
Foto: Reuters

Chiar nu inteleg de ce ne-am mai stoarce creierul si am mai plati bani publici pentru a gasi un brand de tara. El exista deja, a fost consacrat de presa straina si, din nefericire chiar daca e jenant, din anumite puncte de vedere, ne reprezinta. Elena Udrea a devenit un rusinos brand de tara si daca se va incapatana sa-l confirme, semne bune anul n-are.

D-na Udrea este intruparea catorva aspecte definitorii pentru politica romaneasca: nu conteaza competenta, ci sustinerea; nu conteaza cata scoala (reala) ai, ci cu cine te mariti; nu conteaza ce stii sa faci (cu capul), ci in ce gruprui de interese ai conexiuni; nu conteaza probitatea, ci tupeul; succes au nerusinarea si imoralitatea, nu bunul simt si virtutea.

Pentru ca, ne place sau nu, Elena Udrea este o invingatoare. O invingatoare impotriva decentei, a bunului simt, a principiilor clamate de PD-L si Traian Basescu.

Daca in Guvernul Boc 1 avea un portofoliu relativ modest, inutil, ca un fel de jucarie pentru preferata sefului, acum a capatat un minister cu mare greutate, mai precis un minister care va gestiona cateva milioane de euro din fonduri europene.

Veti spune ca sunt bani controlati si se acorda numai pe proiecte. E drept, insa aceste proiecte pot favoriza mai mult anumite zone, anumite autoritati locale, in fucntie de interese personale sau de partid (face partii in Argesul cel rosu sau in Neamtul lui Pinatli?). Dupa cum in baza proiectelor, ministerul va face licitatii, va incheia contracte cu firme. Care firme? Ale clientilor politici, ale prietenilor lui Dorin Cocos sau ale celor care ofera comisioane mai mari? Nu, nu, nu!

Ministerul va avea buget de publicitate, probabil mai mare decat al modestului Turism, numai bun pentru ca pletele ministeriale sa inunde toate jurnalele de stiri, pe toate canalele. Nu, nu, nu, asa ceva nu s-a intamplat niciodata!

Romanii au scrasnit din dinti, dar au inghitit galusca, la care, intre noi fie vorba, se cam asteptau. Ziaristii straini nu sunt insa resemnati, mai ales euroscepticii britanici, carcotasi cand vine vorba despre orice ban public, dar si de germanii, cei mai importanti sustinatori ai bugetului comunitar.

Culmea e ca d-na Udrea nu a fost radiografiata de vreun tabloid gen "Sun", ci de insusi prestigiosul "The Sunday Times", care nici macar nu a facut cine stie ce investigatii, folosind informatii bine cunoscute si perfect accesibile, asa cum sunt pictorialele provocatoare ale d-nei minstru, pozele ei dezgolite pe plaja, identitatea controvesatului sau sot, prietenia apropiata cu presedintele si suspiciunile legate de folosirea banilor publici.

Iar observatiile jurnalistilor britanici sunt de bun simt: "Bugetul Europei de aproape 4 miliarde de euro destinat dezvoltarii Romaniei, una dintre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene, a fost dat pe mana unui ministru care pozeaza in lenjerie intima pentru reviste glossy si al carui nume e implicat in acuzatii de coruptie. (...) (Elena Udrea, n.red.) a crescut in politica drept protejata a presedintelui Traian Basescu, in ciuda acuzatiilor potrivit carora companii in legatura cu sotul ei au primit contracte publice in perioada in carea ea a fost ministru. Ziarele romanesti au speculat pe tema relatiei apropiate a ei cu presedintele. Ea insa a insistat ca aceste relatii sunt strict profesionale".

Alina Mungiu Pippidi este citata caracterizand drept scandaloasa aceasta situatie.

Ulterior, aceleasi acuzatii au aparut si in publicatia germana Die Welt.

Si n-au dreptate? Nu, potrivit Elenei Udrea: "Articolele au cel putin un punct comun, si anume declaratii ale Alinei Mungiu-Pippidi, prin care aceasta apreciaza drept scandaloasa desemnarea mea ca ministru al dezvoltarii regionale si turismului. Tot doamna Mungiu-Pippidi face afirmatii calomnioase legate de afacerile sotului meu si, in acest context, de relatia mea cu presedintele Romaniei".

D-na Udrea a ratat o buna ocazie de aparea ceva mai inteleapta decat este, dovedind ca nu intelege decat presa cumparata cu bugetul de publicitate si functioneaza dupa principiul "dai in mine, ai in tine, dai in fabrici si uzine".

Nu cred ca Alina Mungiu Pippidi are vreo parghie pentru a influenta politica editoriala a uor ziare ca "The Sunday Times" sau "Die Welt". Dar daca, prin absurd, este totusi asa, inseamna ca d-na Pippidi a ajuns la o recunostere si o credibilitate absolut remarcabile, care nu fac decat sa dea o si mai mare greutate spuselor sale.

Apoi, Elena Udrea pare a nu intelege ca nu se identifica cu Romania, asa ca poate fi criticata, chiar calcata in picioare, fara ca romanii sa aiba vreun motiv sa e simta jigniti, ci, dimpotriva, aparati, daca acuzatiile sunt bine intemeiate.

Persoana Elenei Udrea nici macar nu conteaza pentru jurnalistii straini si, ca dovada, pana acum nu a fost bagata in seama de presa serioasa. Importanti sunt banii publici pe care ii va gestina si prin prisma lor este evaluata acum pe criterii absolut corecte.

Pentru Romania raul nu este articolul din presa britanica si nici Alina Mungiu. Pentru Romania, raul este Elena Udrea insasi, prin tot ceea ce incarneaza ea. Iar impostura ajunsa la putere si cocotata pe o gramada importanta de bani europeni nu are cum sa nu revolte presa straina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Elena Udrea brand tara, #Elena Udrea Die Welt, #Elena Udrea Alina Mungiu , #stiri Elena Udrea
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Dna Mungiu Pippidi este in fapt portavocea PNL . A unui PNL imbacsit de masonerie . Cu bani gramada , ca de-aia masonii rezista de atata timp - se finanteaza capusand statele .