Elena Udrea vrea sa atraga turistii cu "fauna carnivora"

Joi, 16 Iulie 2009, ora 11:30
5881 citiri
Elena Udrea vrea sa atraga turistii cu "fauna carnivora"
Foto: Antena 3

Ministul Turismului, Elena Udrea, a demonstrat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca situatiile disperate necesita masuri disperate: pe fondul vantului care bate prin statiunile din Romania in plin sezon estival, pedelista a ajuns sa apeleze pana si la "fauna carnivoara" ca sa atraga turistii.

"Avem peste 30% munte, avem peste 30% fauna carnivora", a enumerat Elena Udrea bogatiile Romaniei, joi, in cadrul conferintei "Strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului in Romania".

"Am vizitat cu totii parcuri nationale si arii protejate si am constatat ca principala problema este data de comportamentul celor care au activitati economice in zona, dar in special al turistilor care nu cunosc importanta mediului inconjurator si a poluarii de care ne lovim in aceste zone. Trebuie sa sprijinim autoritatile locale pentru combaterea poluarii, iar prin lege sa se impuna acest lucru.

Ne vom baza pe acte normative care sa-i oblige pe cei cu activitati economice in domeniu sa se comporte ca atare, astfel incat, pe viitor, sa ne bucuram cu totii de bogatiile naturale fara sa ne lovim de problemele cu care ne confruntam azi, cu poluarea", a adaugat Udrea.

In opinia ministrului Turismului, aceasta strategie ar fi trebuit sa fie elaborata inca din 2005: "Ne dorim ca, pana la sfarsitul anului, sa fim gata cu strategia. Pe langa implicarea Ministerului Turismului si a Ministerul Mediului, vom avea parteneriate cu administratia ariilor protejate, cu asociatiile profesionale, cu asociatiile de promovare din turism, asociatiile patronale si iubitorii de ecoturism.

Potrivit ministrului, atat turistii romani, cat si cei straini sunt interesati de ecoturismul, agroturismul si turismul cultural pe care Romania le poate oferi. "Am spus ca am ramas in urma cu urbanizarea zonelor de turism, insa acest lucru ne aduce acum in situatia fericita de a avea turisti care sa-si doreasca sa petreaca vacanta in Romania", a mai spus ministrul Turismului.

Elena Udrea a spus ca ecoturismul si turismul balnear reprezinta bazele dezvoltarii durabile a turismului romanesc: "Turismul eco si cel balneo sunt extrem de importante la nivel national si international. Exista directive europene pentru turismul eco si cel de sanatate. Trebuie sa dam sansa locuitorilor din zonele protejate de a dezvolta activitati economice, iar administratia locala, cei care administreaza aceste zone, sa investesca in infrastructura, in caile de acces si puncte de informare turistica".

Ecoturismul acopera statiunile goale

Promovarea ecoturismului in Romania unor turisti care se imputineaza pe zi ce trece nu poate fi inteleasa decat ca o metoda de a distrage atentia de la datele anuntate la inceputul lunii iulie de catre Institutul National de Statistica (INS).

Numarul turistilor care au vizitat Romania a scazut, in mai, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, desi este considerata prima luna din sezonul turistic. Astfel, sosirile in unitatile de cazare au scazut cu 10,6% (550.700 de turisti), iar innoptarile cu 12,2%.

Romania a fost vizitata de 16,8% mai putin turisti straini, potrivit inregistrarilor efectuate la punctele de granita. Peste 94% dintre acestia au provenit din Uniunea Europeana, in special din Ungaria (38,8%), Bulgaria (19,2%), Germania (10,2%) si Italia (7,9%).

Pe de alta parte, aproximativ acelasi numar de turisti romani au plecat in strainatate, in luna mai 2008 fata de mai 2009, inregistrandu-se o scadere de numai 1,7%. In primele cinci luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atat sosirile, cat si innoptarile in unitatile de cazare au scazut cu 14,8%, respectiv 20%.

Gradul de ocupare al unitatilor de cazare, in primele cinci luni ale anului, a fost de 21,9% per total, in scadere cu 6,6 procente, fata de perioada ianuarie - mai 2008. Cel mai ridicat grad de ocupare a fost pe navele de croaziera (79,5%) si hoteluri (25,5%).

Potrivit sefei de la Turism, "turistii care vor sa practice ecoturismul nu sunt putini. La momentul acesta exista o dorinta la nivel international de practica a ecoturismului.

La nivel international, turismul din ariile protejate trebuie sa se faca respectand nevoia de dezvoltare durabila a activitatii economice in aceste zone, precum si invatand sa aiba un comportament durabil. Vrem ca aceasta strategie sa fie gata pana la sfarsitul anului 2009".

Udrea si-a exprimat speranta ca institutiile ce au legatura cu ecoturismul sa se implice in stabilirea de prioritati si responsabilitati clare, precum si termene verificabile pentru fiecare actor care va participa la dezvoltarea strategiei.

La conferinta au participat reprezentanti ai Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Turism, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale cu responsabilitati in domeniu, administratori ai parcurilor nationale si ai parcurilor naturale, reprezentanti ai organizatiilor patronale si profesionale din turism, precum si specialisti din Ministerul Turismului.

Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Traian Băsescu vrea ca Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă. Fostul colaborator al Securității crede că președintele SUA a comis prea multe gafe impardonabile, care l-au...
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Quincy, Florida, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pentru amenințări la adresa președintelui Joe Biden și a altor oficiali federali, conform unui comunicat emis de...
#Udrea fauna carnivora ecoturism, #Elena Udrea ecoturism turisti , #stiri Elena Udrea
  1. Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
  2. Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
  3. Joe Biden are Covid și s-a izolat. Pentru prima dată vorbește despre condițiile retragerii candidaturii sale
  4. Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
  5. Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
  6. Iohannis tras la răspundere de USR după ce a lipsit la dineul șefilor de stat din NATO. "A mers în vacanţă la Neptun/Dispreţ faţă de români"
  7. Iohannis retrimite în Parlament Legea care îi obliga pe prosumatori să achiziționeze baterii de stocare
  8. Mureșan: „Ursula von der Leyen are întreaga susținere a PPE”. De ce voturi dispune pentru un nou mandat la șefia Comisiei VIDEO
  9. Dîncu: ”Ciolacu este foarte blând cu miniștrii”. Liderul PSD preconizează remanieri în această toamnă
  10. Iohannis ar putea intra în cursa pentru șefia Comisiei Europene, dacă Ursula von der Leyen nu obține voturile necesare SURSE