"Gloabe" de politicieni

Sambata, 11 Octombrie 2008, ora 16:53
2901 citiri
"Gloabe" de politicieni

Am ascultat declaratia de adio a unui Tipatescu modern care s-a dus cu un elicopter al MIRA spre Joitica lui si, in naivitatea mea, imi inchipuiam ca in al douasprezecelea ceas, o sa incheie apoteotic - "Nu eram potrivit pentru Ministerul Educatiei"!

Imi doream, dar nu atat de mult incat sa se si intample. Nici prin gand nu mi-a trecut ca fostul ministru al Educatiei chiar va recunoaste, in propriul fel, ca Educatia nu era, poate, punctul lui forte: "A fost o oarecare incompatibilitate morala intre deputatul si ministrul Adomnitei".

Dupa ce mirele s-a confesat romanilor ca traieste tragedia lui dr. Jekyl si a lui Mr. Hide, mi-am zis ca asa se explica totul, mon cher, doar ca a iesit la rampa putin cam tarziu. Incompatibilitate morala, dar s-o stim si noi!

Cum e redundant sa acuzi, sa judeci, sa incerci orice cu oamenii care "nu sunt compatibili" moral cu ei insisi, am dat o raita pe bloguri. Nu de alta, dar sa ma pregatesc emotional pentru o alta "declaratie fulger" in stilul Cristian Adomnitei!

Ce-i drept, Adomnitei este inca unic in politica romaneasca, insa nici cu alti politicieni nu mi-e rusine. Verbal, cam greu sa-i acuzi ca ar fi trebuit sa mai treaca si pe la orele de limba romana din cand in cand, insa verba volant, "globul" manent!

Cum a si declarat, nou-venitul in blogosfera sau "globosfera", cum ii place sa zica, Gigi Becali nu isi scrie singur textele. Dar se pare ca nici nu a apelat la cineva care sa stie bine limba romana.

"De cand ma stiu, spun lucrurilor pe nume. Unora le place sinceritatea mea, altora nu. Cu scrisul nu ma omor. N-am rabdare, iar cu computerul nu sunt prieten. Ori, daca nu-ti place sa scrii, cum sa ai un blog?" sunt primele fraze de blogul lui Becali, insa care contin si prima greseala.

Potrivit gramaticii limbii romane, "ori" exprima un raport disjunctiv si leaga propozitii sau parti de propozitie coordonate si poate fi inlocuit cu "sau", "fie (ca)", in timp ce "or" se poate inlocui cu "asadar", "dar", "deci", "insa".

Vicepresedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE - grupul liberal) din Parlamentul European, Adina Valean, are probleme cu virgulele: "Am aflat aceste lucruri ieri(,) cand am participat la Frankfurt la o dezbatere prilejuita de publicarea raportului privind indicele de coruptie pe 2008 (...)

Dar nu despre indice a fost vorba(,) ci despre cum influenteaza perceptia indicelui de coruptie mediul de afaceri (...) In opinia mea(,) Romania nu poate fi judecata simplu in ceea ce priveste coruptia. Lupta impotriva coruptiei la noi nu trebuie dusa doar de politicieni(,) ci si de companii si(,) mai ales(,) de oameni".

Primarul sectorului 1, Andrei chiliman, este cam certat cu forma corecta a cazulu dativ: "La fiecare imobil din acest cartier vor fi amplasate doua categorii de recipiente, unul de culoare verde pentru colectarea deseurilor uscate si unul de culoare maro pentru colectarea deseurilor umede. Pana la sfarsitul anului 2009 la toate imobilele din Sectorul 1 vor fi amplasate astfel de recipiente". Corect este ca recipientele vor fi amplasate tuturor imobilelor!

Chiliman cam schioapata si la acordul dintre subiect si predicat, care, daca imi amintesc bine, se invata in clasa a II-a: "Colectarea selectiva si reciclarea deseurilor conduce la economisire de energie, reducerea poluarii, scaderea cantitatii de gunoi depozitata si da nastere unei materii prime secundare".

"Pe fuga, ascultand controversele de pe marginea experimentului de la CERN (Centrul european de cercetari nucleare), m-am oprit in loc pentru cateva secunde", mai spune edilulsectorului 1. Poti oare sa te opresti si altundeva decat in loc?

Intr-un text in care asigura ca nu renunta la lupta impotriva jigodiilor, metodelor comuniste sau mafiote si a celor care au "interese meschine sau a celor care doresc in continuare o politica mizerabila folosind metode comuniste sau mafiote pentru asasinarea politica a unei persoane", Ana Birchall multumeste celor care i-au fost aproape:"marea majoritate a dvs. mi-ati(mi-a) spus sa nu renunt. Mesajele primite ma onoreaza, insa totodata ma obliga in fata dvs".

Birchall are probleme si cu virgulele : "Este(,) intr-un fel(,) destul de simplu sa "impachetam" si sa plecam din tara, cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada specializarea mea - avocat in procedura insolventei, reorganizari financiar-bancare si faliment-lichidare - este foarte cautata in New York City sau in alta capitala financiara din lumea asta".

In 2003, cand am decis sa ne intoarcem acasa, am pariat pe Romania si pe potentialul acestei tari de a reusi. O naivitate - mi-au spus multi, o prostie - mi-au spus si mai multi, o nebunie si inconstienta - mi-au(mi-a) spus majoritatea prietenilor mei si ai sotului meu", mai spune Ana Birchall.

Cu toate ca pe blog scrie "Desi suntem in anul 2008, iar paradigma in care gandim ar trebui sa se schimbe, exista inca destule voci, de la cel mai inalt nivel, care ne anunta ca Romania va (mai) fi, multi ani de acum incolo, un rai al investitiilor, din cauza - spun eu (datorita - spun altii) - costului scazut al fortei de munca", verbal, Adrian Nastase mai uita din cand in cand cum sta, de fapt, treaba cu "din cauza" si "datorita".

Nici liberalul independent Liviu Bratescu nu este "curat" in scriere, uitand, pe alocuri, sa inchida apozitii: "Inca din anii trecuti, am realizat faptul ca primarul Iasului, Gh. Nichita(,) are o placere deosebita sa calatoreasca daca nu in strainatate macar pana la Bucuresti unde nu pierde nici o sedinta a partidului al carui vicepresedinte este".

Sau pune gresit virgule: "Fara sa am o explicatie precisa(,) dar, in ultimul timp vedem ca(,) pana si fotbalul(,) care parea sa fie cea mai apreciata activitate din Iasi de catre Gh. Nichita(,) nu mai intra in atentia lui decat prin asigurarea transmiterii unor sume importante de bani de la bugetul orasului spre cel al clubului".

Dupa ce a pierdut startul pentru al doilea tur de scrutin, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu s-a confesat pe blog, uitand, pesemne din cauza emotiei confesiunilor, sa puna corect virgule: "Oricum(,) este fascinant sa afli ca(,) pe noi, bucurestenii(,) ne intereseaza foarte putin, aproape deloc, daca cineva dintre cei care candideaza are ceva de oferit cu bunacredinta".

Pentru ca este presedintele incontestabil al Partidului Initiativa Nationala, pentru ca iubeste atat de mult limba romana, Cozmin Gusa scrie pe blog ca un copil de clasa a saptea: "am facut azi anuntul k nu voi candida la parlament. normal si de asteptat pt cei kre ma urmaresc de ceva vreme si stiu parerea mea despre votul uninominal. adik proasta, daca dorim reforma politica. singura solutie pt reforma politica este reforma interna din partide. restul e pt naivi".

Desi fost jurnalist, Gusa inca nu da dovada de acuratete in exprimare: "mai inseamna insa ca asemenea gogomanii publicate pregatesc o frauda insemnata la vot, care ei ar spera sa nu fie cercetata, fiind confirmata, nu-i asa, de sondaje ca cel de azi.

Europarlamentarul Corina Cretu inca nu s-a hotarat daca sa scrie in conformitate cu noul sau cu vehicul DOOM: "Romania se confrunta cu un puseu de febra sociala, pe fondul crizei financiare globale. Intre febra sociala romaneasca si criza financiara nu este nicio legatura reala" - "De fapt, in ultimii patru ani am asistat la o deteriorare continua a pacii sociale, care nu a fost receptata ca atare, deoarece a fost suficient de lenta pentru a nu produce izbucniri de violenta sociala si nici o amplificare a miscarilor greviste".

Tanara liberala Dana Tusa, probabil de foame, mananca litere. "Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 30 noiembrie. Pana se contesta, pana se valideaza, pana se formeaza noul guvern, pana se dezmeticesc cei proaspat unsi ministri, pana se elaboreaza noul buget pe baza strategiei noului guvern (aceasta in conditiile in care exista deja o asemnea strategie), pana se adopta de catre noul Parlment, pana se publica in Monitorul Oficial, Romania e in aer", spune penelista pe blog.

Nici secretarul executiv al PD-L Elena Udrea nu le vine virgulelor de hac. Nu intotdeauna: "Ieri, PDL si-a lansat Programul de guvernare si candidatul la functia de Prim Ministru, in persoana lui Theodor Stolojan. Pentru a nu ne risipi energia atat de utila in campania electorala care bate la usa alcatuind si restul guvernului, am decis sa anuntam doar nucleul echipei care va sustine Programul alaturi de Stolojan.

Asa ca(,) multi au fost dezamagiti ca nu au putut toca marunt, in urmatoarele doua luni, pe cei care s-ar fi regasit in teoreticul Cabinet. Teoretic(,) pentru ca inca nu am castigat alegerile si(,) mai ales, inca Presedintele Romaniei nu ne-a desemnat Premierul, ceea ce inseamna ca am fi impartit doar pielea ursului din padure".

Intr-un alt text, Elena Udrea o da din nou in bara exprimarii: "Cand esti la limita (d)intre generatii intr-un partid politic, adica atunci cand inca varsta nu te desparte de organizatia de tineret dar nu iti desfasori activitatea politica in interiorul ei, scoala de vara a tinerilor colegi este un prilej de mare satisfactie".

Si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, mai are de lucrat la capitolul virgule."In primul rand(,) va rog sa imi permiteti sa-i felicit pe toti candidatii nostri care se angajeaza intr-o batalie electorala, inedita pentru cei mai multi dintre ei. Miza acestor alegeri o stim cu totii: revenirea PSD la guvernare, in alianta cu PC". De apreciat este insa ca nu scrie "rand" ca politicienii de varsta lui: "rind"!

"Lumea in care traim a fost dominata, decenii la rand, de un fundamentalism mai puternic decat cel islamist, evreu sau crestin, decat toate fundmentalismele religioase la un loc. Are tot un singur dumnezeu si tot atotputernic: Sfanta Piata Libera. Mesia lui, Milton Friedman, nu a fost incununat cu spini ci cu premiul Nobel pentru economie.

Apostolii, cu miile, au ridicat altarele noii religii mai ales in universitati. Zeci de promotii de fanatici ai pietei au ocupat, treptat, spatiul analizelor si deciziilor in economie si au devenit vocile cele mai puternice in arena politica. Alternativele posibile au fost eliminate. "Libertatea de a alege" nu admitea ereziile...", scrie europarlamentarul Gabriela Cretu, care are probleme nu doar cu virgulele, bata-le vina, dar si cu unele concepte...

"O vorba inteleapta spune ca 'daca nu ai batrani trebuie sa ii cumperi'. Iar cei care au avut nevoie macar odata in viata de un sfat, de o vorba buna si de un sprijin in momente grele inteleg perfect aceste cuvinte. La fel cum bunicul este cel ce octoteste si indruma un copil, tot asa oamenii experimentati si trecuti prin viata sunt cei care asigura stabilitatea si echilibrul in orice societate", scrie si presedintele PSD, Mircea Geoana, care nici pana acum nu a invatat diferenta dintre "o data" in viata si "odata", candva. Probabil ca va simti diferenta pe propria piele daca va fi premier macar "o data" in viata!

CTP face haz de necaz: ”Biștoghan Băsescu, lambaula Udrea, bambaloi Geoană, ştromfoibăl Iliescu. Hu, hu, za, za. Ştonc Rumania”
CTP face haz de necaz: ”Biștoghan Băsescu, lambaula Udrea, bambaloi Geoană, ştromfoibăl Iliescu. Hu, hu, za, za. Ştonc Rumania”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a repostat pe rețelele sociale un text pe care l-a scris în trecut, făcând astfel haz de necaz în legătură cu situația politică din România înainte de...
Aroganța lui Gigi Becali după ultimul meci: ”Să îl împarți pe 9 la 2 și să îți iasă 7?!”
Aroganța lui Gigi Becali după ultimul meci: ”Să îl împarți pe 9 la 2 și să îți iasă 7?!”
FCSB a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 2-1 (2-1), duminică seara, pe Arena Naţională, în prima etapă a fazei play-off a Superligii de fotbal. Liderul a deschis scorul...
#blog, #glob, #Gigi Becali, #cristian adomnitei, #corect, #gramatica, #Elena Udrea , #stiri Elena Udrea