Ministerul Turismului nu a afisat in termen legal rezultatul licitatiei pentru masini

Miercuri, 19 August 2009, ora 14:17
1065 citiri
Ministerul Turismului nu a afisat in termen legal rezultatul licitatiei pentru masini

Ministerul Turismului a transmis spre publicare pe sistemul electronic de achizitii publice abia luni, 17 august, rezultatele licitatiilor pentru achizitiile de masini facute in iunie, depasind termenul legal de 48 de zile pentru informare, iar anuntul a aparut miercuri.

In anunt se precizeaza ca Ministerul Turismului a atribuit firmelor Automobile Dacia, Porsche Romania si Midocar trei contracte pentru achizitia de autoturisme, de 859.361 lei, cu TVA inclus. Contractele au fost date pe 15 iunie pentru Porsche Romania si Midocar, respectiv pe 23 iunie pentru Automobile Dacia.

Calculat la cursul mediu de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru luna iunie, de 4,2126 lei/euro, ar rezulta o valoare de circa 204.000 euro, care depaseste suma in euro anuntata pe 13 august de directorul economic din minister, Alina Dinca, de 186.000 euro.

Ea declarase in Comisia parlamentara de ancheta ca, in iunie, au fost achizitionate pentru minister 18 autoturisme (noua marca Dacia Logan, sase Skoda Octavia si trei Volkswagen Passat), costurile totale insumand "186.000 euro, adica 859.000 lei".

In acest caz, un euro ar echivala cu aproape 4,62 lei. Cu toate acestea, cea mai mare valoare pe care cursul de schimb a atins-o vreodata a fost de 4,3127 lei/euro, fiind inregistrata pe 22 ianuarie 2009, iar cursul de schimb luat in calcul de Guvern pentru 2009 este de 4,30 lei/euro.

Ministerul Turismului a dat cei mai multi bani, 294.653 lei, cu TVA inclus, firmei Porsche (lotul C). Pe pozitia a doua, in functie de suma acordata, s-a aflat Midocar, care a primit 283.815 lei, TVA inclus (lotul B). In plus, ministerul condus de Elena Udrea a mai cumparat masini si de la Automobile Dacia (lotul D), de 280.892 lei, cu tot cu TVA, potrivit datelor furnizate pe sistemul electronic de achizitii publice.

Licitatia pentru lotul A - ce trebuia sa cuprinda masina pentru ministrul Turismului - a fost anulata, deoarece ministrul "va folosi cu titlu gratuit o masina de la alta institutie publica", potrivit anuntului publicat pe 13 aprilie pe sistemul electronic de achizitii publice.

Dinca precizase ca, pe langa cele 18 masini achizitionate, Ministerul Turismului a mai primit 13 masini de la Ministerul pentru IMM, in baza unui protocol. Totodata, ea a adaugat ca in parcul auto al ministerului sunt in prezent 39 de autoturisme, fara sa dea detalii despre diferenta de opt masini.

Activitatea de promovare si publicitate a Ministerului Turismului face in prezent, obiectul unei anchete parlamentare, iar presedintele comisiei de ancheta, Ludovic Orban, declara saptamana trecuta ca ministerul a cheltuit fara baza legala sumele pentru publicitate si reclama si ca a incalcat Legea achizitiilor publice, nepublicand in termenul legal anunturile de atribuire a contractelor.

Romania s-a angajat, in urma acordului cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), sa diminueze in acest an cheltuielile cu personalul si pe cele cu bunuri si servicii.

Pe 11 august, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sustinea ca se afla in procedura de supraveghere a tuturor procedurilor de achizitie derulate de Ministerul Turismului, iar concluziile vor fi puse la dispozitia presei si a Comisiei parlamentare de ancheta la finalizarea raportului de control, fara sa specifice cand ar putea avea loc acest lucru.

Citeste si:
Petre Daea s-ar putea reîntoarce în Guvern. Variantele luate în calcul de PSD pentru ministerul Agriculturii
Petre Daea s-ar putea reîntoarce în Guvern. Variantele luate în calcul de PSD pentru ministerul Agriculturii
Fostul ministrul al Agriculturii Petre Daea este luat în calcul pentru a ocupa din nou această funcție după demisia lui Adrian Chesnoiu, aflat în vizorul DNA, conform liderului PSD Marcel...
Marcel Ciolacu, ironic la adresa PNL: Am văzut la G7 cum „comuniștii” de americani și francezi au propus plafonarea prețului la petrol
Marcel Ciolacu, ironic la adresa PNL: Am văzut la G7 cum „comuniștii” de americani și francezi au propus plafonarea prețului la petrol
Președintele PNL Marcel Ciolacu a transmis luni, 27 iunie, un mesaj ironic la adresa liberalilor, afirmând că în cadrul summitului G7 a văzut cum „comuniștii” de americani și francezi au...