Politicienii fac voluntariat pentru a da bine in ochii alegatorilor

Joi, 15 Mai 2008, ora 10:00
1386 citiri
Politicienii fac voluntariat pentru a da bine in ochii alegatorilor

Numerosi politicieni si-au asociat imaginea in ultimii ani cu un proiect ambitios de constructii al fundatiei americane "Habitat for Humanity", printre cei care au pus umarul la ridicarea locuintelor numarandu-se Elena Udrea, Emil Constantinescu si Laszlo Borbely, scrie Gandul.

In medie, la fiecare casa, 70% din manopera e facuta de voluntari, majoritatea americani, japonezi sau cetateni UE, care isi iau concediu, vin in Romania si muncesc zi-lumina timp de una-doua saptamani. In plus, cine vrea sa devina voluntar trebuie sa doneze minimum 500 dolari catre "Habitat for Humanity" si sa-si plateasca singur drumul, cazarea si masa pe parcursul sederii in Romania.

Nici politicienii romani nu s-au lasat mai prejos, intelegand ca proiectul este un bun prilej de a impresiona concetatenii. "Am batut cuie, am desfacut cuiele si am batut o parte dintr-un acoperis. Sincer, era foarte cald si sa lucrezi cu casca si manusi nu era usor", a recunoscut Elena Udrea.

Nu la fel de greu i-a fost si ex-presedintelui Emil Constantinescu, despre care lucratorii de la Habitat Pitesti, alaturi de care a muncit la ridicarea constructiilor, nu au decat cuvinte de lauda. "Harnic, extraordinar, m-a uimit. L-am pus sa faca mai multe munci si la toate s-a descurcat. Nu stia, dar invata repede", a povestit Cristi Safta, directorul de constructii de la Habitat Pitesti.

In schimb, ministrul Constructiilor si Locuintei, Laszlo Borbely, i-a lasat acestuia un gust un pic amar: "Smecher ala. Ala a fost cel mai smecher. Mai mult a vorbit bilingv. M-a luat cu holosca, ca inseamna placa in ungureste si a muncit cel mai putin, ca se uita dupa presa. Cum vedea ca vine unul cu microfonul in mana sau cu vreo camera, zicea: "A, aicea la fereastra n-ar fi bine sa dau? Ca sa fie trainic". Insa ce m-a deranjat cel mai mult e ca, la plecare, Borbely mi-a luat o ruleta, un patent si-o burtiera", a spus Safta.

In zece ani, de cand are filiala si in tara noastra, fundatia a construit si reabilitat 850 de case la Cluj, Pitesti, Craiova, Oradea, Constanta, Beius, Radauti, Comanesti. Casele Habitat costa intre 10.000 si 12.600 euro, iar tinta proiectului o constituie persoanele care nu au casa, dar au serviciu, adica un venit sigur care sa le permita sa-si achite ratele foarte convenabile.

Familiile care doresc sa-si cumpere o casa de la "Habitat for Humanity" trebuie sa faca intre 600 si 1000 ore de voluntariat pe santier, dintre care 60-70% din timp la casa lor si 30% la celelalte constructii din comunitate. "E traditionala claca, in care oamenii care au nevoie se ajuta unii pe altii", a explicat directorul de programe de la Habitat, Daniel Vieru. "Sunt insa familii care cand aud ca trebuie sa munceasca pe santier pur si simplu refuza. Ganditi-va ce s-a intamplat cand statul a vrut sa ajute zonele calamitate, iar cei calamitati stateau cu mainile in san si dadeau indicatii de pe margine celor veniti sa-i ajute".

Intre miile de voluntari Habitat din intreaga lume se afla si nume celebre ca: Jon Bon Jovi, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Susan Sarandon, Robin Williams, Cher, presedintii SUA Jimmy Carter, George W. Bush, Bill Clinton, tenismena Nadia Petrova si jurnalistul CNN - Richard Quest.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Elena Udrea, #voluntariat, #Emil Constantinescu, #habitat , #stiri Elena Udrea