Presa de azi: Opt motive pentru care Udrea ar putea deveni premier

Joi, 27 Mai 2010, ora 07:31
7254 citiri
Presa de azi: Opt motive pentru care Udrea ar putea deveni premier
Foto: Puterea

Adoptarea scrisorii catre FMI de catre Guvern va aduce cu sine greva generala, greve de solidaritate, proteste, pichete, mitinguri, lanturi umane, motiune de cenzura, adica unul dintre cele mai triste scenarii de care a avut parte Romania pana in prezent.

Guvernul a aprobat miercuri scrisoarea de intentie convenita cu FMI, iar asta inseamna ca indemnizatiile acordate mamelor scad cu 15%, dar bursele de studii nu sunt afectate. Statul mai spune ca noile taxe afecteaza mai ales persoanele fizice si salveaza 10.000 de bugetari.

Adevarul: Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie convenita cu FMI

Guvernul a adoptat miercuri scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International, care contine masurile de austeritate pentru diminuarea cheltuielilor, cum ar fi reducerea pensiilor si salariilor in sectorul bugetar, scrie Adevarul in editia de joi.

Documentul va fi transmis Fondului Monetar International, pentru a fi aprobat in board-ul institutiei la finele lunii iunie.

In acest interval, Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului dupa avizul CES.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la finalul sedintei de coalitie, ca Guvernul a decis ca masurile de austeritate sa nu afecteze salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia sociala minima de 350 de lei si venitul minim garantat. Mihai Seitan, ministrul Muncii, a spus despre greva generala ca urmeaza sa iti continuie rolul.

"Este pacat ca sindicatele incearca sa forteze niste masuri care puteau fi luate in alt sens. Greva urmeaza sa isi continuie rolul. O sa fie blocaje economice din cauza asta in perioada respectiva", a precizat acesta.

Romania Libera: Planul lui Boc, concesii minime

Flancat de liderul UNPR, Gabriel Oprea, si de cel al UDMR, Bela Marko, premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul renunta la a taia cu 25% salariul minim pe economie de 600 lei, pensia minima de 350 lei si venitul minim garantat. Nu vor fi micsorate nici alocatiile pentru copii (42 lei pe luna), ajutoarele pentru persoanele cu handicap (variaza in functie de gradul de handicap). Indemnizatiile pentru mame vor fi reduse cu 15%, dar nu vor fi mai mici de 600 lei, scrie Romania Libera in editia de joi.

In ciuda calendarului foarte strans de aplicare, in sirul masurilor Guvernului persista inca mari necunoscute. Nu se stie deocamdata cum se vor face taierile de salarii in deconcentrate, adica in companiile unde statul este actionar majoritar sau minoritar si in acele institutii publice "care se autofinanteaza". Cu alte cuvinte, nu este clar ce se va intampla in privinta posturilor platite mult peste media bugetarilor obisnuiti, ocupate in principal pe criterii politice.

La cateva zile dupa anuntul facut de presedintele Basescu privind salariile si pensiile, Romania Libera a intrebat Ministerul de Finante daca taierile de 25% se vor aplica si veniturilor angajatilor din toate companiile de stat, daca vor scadea si indemnizatiile si veniturile obtinute de secretarii de stat si de directorii din ministere aflati in postura de reprezentanti ai statului in consilii de administratie si in conducerea diverselor institutii. Raspunsul primit abia ieri la redactie este succint:

"Modalitatea concreta de implementare a masurilor de reducere a unor categorii de drepturi, anuntate la date de 6 mai, nu a fost inca aprobata de Guvernul Romaniei si, prin urmare, nu putem da detalii in acest sens".

O alta mare necunoscuta tine de taierea pensiilor. Presedintele Traian Basescu insusi admitea la discutiile cu partidele din coalitie ca "pensia e o proprietate" si ca nu poate fi taiata oricum. Majoritatea celor 4,8 milioane de pensionari din Romania au pensii de sub 1.000 lei, in acest moment punctul de pensie fiind de circa 700 lei. E de presupus ca taierile de pensii vor intampina opozitia judecatorilor Curtii Constitutionale, dupa cum anticipa inclusiv un raport al Consiliului Legislativ in privinta reformei sistemului national de pensii.

Pe de alta parte, in timpul dezbaterilor din aprilie la aceeasi lege unitara a pensiilor, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, anunta ca va demisiona daca pensiile militare vor fi micsorate. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara ca vor fi reduse pensiile speciale, dar ca cele sub 3.000 lei nu vor fi afectate. Acest mesaj a fost repetat ieri de premierul Boc. El nu a mai reluat insa solutia gasita intre timp de ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, de impozitare cu 90% a diferentei dintre pensia obisnuita, bazata pe contributie, si pensia primita de fosti magistrati, angajati ai MAI, ai serviciilor secrete sau ai MApN, adica de circa 200.000 de persoane. Mesajul de ieri al premierului sugereaza astfel ca Guvernul va incerca sa aplice prin proiectul de la asumarea raspunderii o versiune rapida a legii pensiilor, care se afla acum in comisia de munca de la Camera Deputatilor.

Gandul: Ce bani pierdeti dupa noul Cod Fiscal

Si cum minusul se echilibreaza si cu un plus vom avea si taxe in plus pe langa reduceri. Vor creste impozitele pe locuinte, se vor impozita toate tichetele, programatorii raman fara facilitati fiscale la salariu iar angajatii platiti pe drepturi de autor vor trebui sa duca la Fisc bani de acasa. Statul spera sa obtina astfel 200 de milioane de euro, scrie Gandul

in editia de joi.

In scurt timp, romanii vor plati impozite pe dobanzile obtinute din depozitele bancare, pe tichetele de masa, cresa sau vacanta, pe salariile compensatorii primite iar programatorii nu vor mai avea nicio facilitate fiscala cand vine vorba despre impozitarea salariilor. Masurile sunt cuprinse in proiectul de modificare a Codului Fiscal propus de Finante, obtinut de Gandul, proiect care se afla acum pe masa Guvernului.

Ministerul Finantelor, care spera sa obtina astfel circa 200 de milioane de euro in plus la bugetul de stat, precizeaza in nota de fundamentare ca, "avand in vedere ca cele mai multe dintre masuri vizeaza persoanele fizice, impactul asupra mediului de afaceri este nesemnificativ". Spre comparatie, anul trecut statul a acordat prime si bonusuri in valoare de aproape 310 milioane de euro angajatilor unor companii de stat care au avut pierderi totale de circa 3,5 miliarde de euro.

La capitolul "Impactul social", oficialii guvernamentali au subliniat ca "fara veniturile suplimentare estimate a fi incasate, in conditiile mentinerii deficitului bugetar, ar fi fost afectate circa 10.000 locuri de munca (din sistemul bugetar, n.r.)".

La aceste masuri se adauga si scaderea cotei de cheltuieli forfetare in cazul angajatilor platiti in baza unui contract de drepturi de autor, ceea ce inseamna ca in loc sa primeasca bani de la Fisc in urma recalcularii (care are loc dupa depunerea declaratiei de venit global), acestia vor trebui sa aduca bani de acasa. Decizia ar putea afecta pana la 500.000 de angajati platiti pe contracte de drepturi de autor, dintre care 80.000 sunt platiti exclusiv prin acest tip de contract. O alta prevedere importanta este cea privind cresterea taxelor pe locuinte, altele decat cea de domiciliu, masura anuntata recent de premierul Emil Boc, care nu a precizat in acel moment si care va fi cresterea.

Evenimentul Zilei: Pensionarii privilegiati, taieri cu 70 la suta

Guvernul va sista acordarea "subventiilor" de la buget pentru pensiile speciale, care vor fi recalculate pe baza contributiei la fondul de pensii, scrie Evenimentul Zilei in editia de joi.

Fostii magistrati, grefieri, aviatori, parlamentari, dar si cei care au lucrat in diplomatie sau la Curtea de Conturi vor ramane doar cu pensia calculata pe baza contributiei virate la fondul public de pensii.

Asa a decis, ieri, guvernul, care va sista sumele platite de la bugetul de stat pentru a completa pensiile "grase" obtinute in baza unor legi speciale. Prin urmare, privilegiatii sistemului ar urma sa incaseze, de luna viitoare, pensii reduse, in medie, cu 70%.

De aceste taieri drastice vor fi afectati insa doar 27.000 de pensionari "de lux", adica 15% din totalul acestora. Angajatii din sistemul de siguranta nationala cu pensii mai mici de 3.000 de lei nu vor pierde bani prin recalculare.

Fostii magistrati, grefieri, aviatori, parlamentari, functionari publici, parlamentari, dar si cei care au lucrat in diplomatie sau la Curtea de Conturi vor ramane doar cu pensia calculata pe baza contributiei virate la fondul public de pensii. Asta intrucat - dupa cum a decis, ieri, guvernul - sumele care erau virate pana acum de la bugetul de stat pentru a completa pensia obtinuta de acestia in baza legilor speciale se vor sista.

Aceasta "subventie" reprezinta, in medie, peste 70% din suma totala incasata de "speciali". De taierile drastice vor fi afectati insa doar 27.000 de pensionari de "lux", adica 15% din totalul acestora. Ceilalti 85%, care reprezinta angajatii din sistemele militare cu pensii mai mici de 3.000 de lei, nu vor pierde bani prin recalculare, asa cum a tinut sa precizeze premierul Emil Boc.

Concret, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii, cel mai bogat pensionar al Romaniei, un fost magistrat care primeste acum o pensie de serviciu de peste 37.000 de lei lunar, ar urma sa ramana cu doar 2.645 de lei.

Pe acelasi tipar, pensia medie din aviatie va ajunge la aproape 1.800 de lei lunar, fata de peste 9.000 de lei acum, cea din diplomatie va scadea de la 5.000 la 2.000 de lei lunar, iar cea de la Curtea de Conturi se va reduce de trei ori, pana la 2.000 de lei lunar.

In plus, cei pensionati ilegal pe caz de boala vor ramane fara pensie, iar noile cereri vor fi verificate "la sange" de medici a vizati.

Jurnalul National: Deputatii isi cauta hoteluri mai ieftine pentru cazare

Se pare ca nu scad doar pensiile nesimtite, ci si banii pentru chiria parlamentarilor. Deputatii reduc la jumatate cheltuielile pentru cazare. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor l-a mandatat pe secretarul general Gheorghe Barbu sa le gaseasca alesilor camere care pot fi inchiriate cu 4.000 de lei pe luna, in loc de 8.000 de lei pe luna, cat era pana acum, arata Jurnalul National

in editia de joi.

171 de deputati sunt cazati acum in cinci hoteluri din Capitala: Centre Ville, Marriott, Hotel Monte-Nelly, Radisson si Rin Grand Hotel, plafonul de cazare fiind egal cu tariful de la Centre Ville: 260 de lei pe noapte. Secretarul Camerei Deputatilor, Sever Voinescu (PD-L), a declarat ca Gheorghe Barbu trebuie sa gaseasca pana luni formula juridica de aplicare a noilor plafoane, adica renegocierea intelegerilor cu cele cinci hoteluri sau organizarea unei licitatii la care sa participe si alte unitati hoteliere. Voinescu a mai spus ca Barbu va informa conducerea Camerei si despre posibilitatea de reziliere a actualelor contracte.

El a mentionat ca un singur contract al Camerei cu un hotel este semnat pe un an si a intrat in vigoare la 1 aprilie. Deputatii care si-au gasit singuri formule de cazare vor primi maximum 4.000 de lei pentru a-si plati chiriile.

Pe langa taierile de 25% din indemnizatii si sume forfetare, care vor fi operate de Guvern, deputatii au decis si reducerea bugetului de telefonie cu 25%. Potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, parlamentarii platesc din propriul buzunar doar cheltuielile aferente convorbirilor in sistem roaming. Deputatii au 400 de minute platite direct de Camera, iar restul minutelor efectuate se pot plati din sumele forfetare, practic tot din bugetul Camerei. Abonamentul de 400 de minute costa 14 euro, spune Barbu, conform stenogramei BP.

Puterea: 8 motive pentru care Udrea ar putea deveni premier

Si cum toate aceste masuri ar putea sa il "doboare" in sfarsit pe Emil Boc se fac deja speculatii pe bursa numelui viitorului premier. Puterea dezvaluie in editia de joi opt motive pentru care Elena Udrea ar putea deveni premier.

Traian Basescu o pregateste pe Elena Udrea sa preia Guvernul si, de ce nu, si partidul din mainile lui Emil Boc. Informatia este la un pas de a trece de la bursa zvonurilor in realitatea palpabila dupa prestatia din ultimul timp a ministrului turismului, care a aruncat pe piata o serie de "bombe" intarite imediat de seful statului. Elena Udrea este, prin urmare, politicianul caruia in acest moment Basescu ii acorda cea mai mare incredere si careia ii incredinteaza mesajele sale importante pentru a le transmite mai departe opiniei publice. Iata opt exemple care intaresc aceasta teorie.

A anuntat prima ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul de masuri de austeritate, desi Boc inca nu stia prea bine in ce fel le va aplica, Executivul luand in considerare initial metoda ordonantelor de urgenta. Asumarea raspunderii a cerut si Basescu.

A cerut in sedinta de marti a conducerii PD-L ca demnitarii partidului care au si afaceri sa aleaga intre cele doua activitati, iar angajatii publici care au afaceri cu statul sa renunte la acestea. Nu este multumita de Guvernul Boc pentru ca nu a luat inca de anul trecut o serie de masuri, desi putea sa o faca. Ne asigura in schimb ca daca pana la sfarsitul anului nu se vad rezultatele, acest guvern "va trebui sa dispara". Se considera cel mai bun ministru si se da exemplu cand este intrebata cum ar trebui sa fie un ministru. L-a atacat din nou pe Vasile Blaga, de la care a preluat partea de dezvoltarea regionala in cadrul Ministerului Turismului.

A cerut liderilor PD-L sa aleaga intre a face afaceri cu statul sau politica. La doar cateva ore dupa aceea, intr-o intalnire cu parlamentarii democrat-liberali, presedintele Traian Basescu facea o solicitare similara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#adoptare Guvern scrisoare FMI, #Elena Udrea premier, #taiere pensii nesimtite , #stiri Elena Udrea
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
"Adoptarea scrisorii catre FMI de catre Guvern va aduce cu sine greva generala, greve de solidaritate, proteste, pichete, mitinguri, lanturi umane, motiune de cenzura"