Udrea taie opt hectare de padure din Borsec pentru o partie de schi

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 10:41
3430 citiri
Udrea taie opt hectare de padure din Borsec pentru o partie de schi

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale, i-a dat dreptul unui om de afaceri din Borsec sa construiasca o partie de schi pe opt hectare de padure, care urmeaza a fi defrisate.

Guvernul a adoptat o hotarare de guvern, pe 5 mai, privind scoaterea definitiva din fondul forestier national a terenului in suprafata de 8,0483 ha, proprietate publica a orasului Borsec, administrate de Romsilva, relateaza Cotidianul.

Contractul pentru proiectul derulat de Primaria orasului Borsec a fost atribuit firmei "Termogaz Company SA" si este in valoare totala de 4.944.476,18 lei. Mai mult, proiectul pentru partia "Speranta" de la Borsec a primit aviz de mediu in noiembrie 2009, cand Elena Udrea a fost ministru interimar la Ministerul Mediului, dupa ce a fost desfasurata si atribuita licitatia.

Firma care a castigat contractul este condusa de Adrian Gardean, unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Valea Jiului, prieten bun cu primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob-Ridzi.

Precizari ale Ministerului Dezvoltarii

Ministerul Dezvoltarii precizeaza ca intreaga responsabilitate pentru proiectul de la Borsec revine autoritatilor locale.

"Afirmatia conform careia Elena Udrea ar fi implicata in atribuirea contractului respectiv este eronata. In consecinta, presupusele legaturi dintre Elena Udrea si Adrian Gardean, caruia ii este atribuita firma care deruleaza proiectul sunt pure speculatii", se arata intr-un comunicat al MDRT, remis Ziare.com.

In ceea ce priveste cele opt hectare de padure taiate pentru a face loc partiei de schi, Udrea precizeaza ca hotararea de Guvern nu a fost initiata de Ministerul Dezvoltarii.

"In ceea ce priveste scoaterea din fondul forestier national a terenului aferent viitoarei partii de schi "Speranta" din Borsec, Hotararea de Guvern care reglementeaza acest lucru nu a fost initiata de MDRT si nu este pusa in aplicare de MDRT. Asadar, nici afirmatia din articol conform careia ministerul 'taie 8 hectare de padure din statiunea Borsec pentru a se putea construi partia de schi 'Speranta' nu este reala", se mai arata in sursa citata.

Ministerul precizeaza ca statiunea Borsec a fost inclusa in Programul national de dezvoltare a turismului "Schi in Romania" inca din 2003, prin Legea 526 care aproba acest program. In baza acestei legi, Ministerul Turismului a prevazut, in anul 2009, alocarea de fonduri pentru sustinerea investitiilor in aceasta zona.

Mai mult, Elena Udrea adauga ca nu este nimic ilegal in a elibera avizele de mediu pentru un proiect dupa ce a fost atribuit un contract.

"Referitor la data avizelor mentionate in articol, necesare derularii proiectului, nu este nimic ilegal ca ele sa fie obtinute dupa atribuirea de catre autoritatea locala a contractului de proiectare si executie a lucrarilor. Cu toate acestea, autorul materialului considera, total eronat, ca ar fi vorba de 'o smecherie', care 'o implica pe Elena Udrea intr-o fapta de natura penala'. In realitate, avizele respective stau la baza obtinerii autorizatiei de constructie, fiind emise la finalizarea etapei de proiectare si inainte de inceperea lucrarilor", mai precizeaza Ministerul.

MDRT adauga ca investitia este necesara in statiunea Borsec, in special in conditiile in care nu este intr-o stare foarte buna.

Citeste si:
Ceremoniile realității: Elena Udrea și alți 4.450 de infractori fugari
Ceremoniile realității: Elena Udrea și alți 4.450 de infractori fugari
Elena Udrea, sursa nefastă de inspirație a fostului președinte Traian Băsescu, este unul dintre cei mai populari infractori din ultimele trei decenii. În iunie 2018, fosta ministră a...
Necazul Elenei Udrea în Bulgaria: "Nu mai vrea să fie plimbată cu duba de la Sofia la Blagoevgrad"
Necazul Elenei Udrea în Bulgaria: "Nu mai vrea să fie plimbată cu duba de la Sofia la Blagoevgrad"
Elena Udrea a avut termen joi, 26 mai, în procesul în care a fost deja condamnată la opt ani de închisoare cu executare. Ar fi urmat să fie audiată prin videoconferință, după ce s-a...