Balerinii imbecili de la inundatii

Luni, 04 August 2008, ora 17:49
8443 citiri
Balerinii imbecili de la inundatii

Imaginea Elenei Udrea descinsa in balerini albi prin noroaiele ramase in urma inundatiilor este mai mult decat un moment ridicol iscat de o cochetarie inadecvata: este fotografia-simbol a relatiei dintre politicieni si oamenii simpli.

Langa Elena Udrea si bluza ei baby-doll, taranul care tine cu strasnicie de lopata ca sa nu alunece prin glod ne spune, prin privirea sa nedumerita, cata apa mai trebuie sa treaca pe Prut pana cand lumea sa si cea a doamnei Udrea se vor intalni.

La fel ca si consatenii sai, probabil ca a trebuit sa-si paraseasca locuinta doar cu hainele de pe el, de frica viiturii. Iar vesmintele le sunt, inca, jilave pentru ca numai de uscatul lor nu le arde.

Nimeni nu-i poate reprosa Elenei Udrea ca se ingrijeste de tinuta sa. Ar fi o absurditate sa i se taxeze dorinta de a arata bine.

Numai ca o regula pe care cei mai multi dintre noi o invatam inca din copilarie spune ca trebuie sa ne adaptam vestimentatia la ocazie. Iar balerinii si bluzita doamnei Udrea numai din filmul "Inundatii 2005" nu erau. Domnia sa nu a fost, insa, singurul politician care si-a potrivit tinuta cu evenimentul precum nuca in perete. Au mai fost doi lideri care au purtat "balerini" si "baby-doll" in satele devastate: Traian Basescu si misteriosul ministru "imbecil".

"Balerinii" lui Traian Basescu nu au fost, asa cum ar fi poate previzibil, delicatii mocasini de culoare bej pe care a gasit de cuviinta sa-i incalte cu ocazia codului rosu. Au fost apostrofarile publice pe care seful statului le-a adresat tuturor celor care pareau ca-l deranjeaza mai mult decat calamitatea in sine: nefericitului primar al comunei Sucevita, cu care ii venea sa "dea de pamant" pentru ca omul il intampinase in costum si pantofi.

Jurnalistului care acuzat de "propaganda" pentru ca ii pusese o intrebare, ce-i drept putin adecvata si ea momentului - daca a fost comunist. Si, bineinteles, ministrului caruia nu i-a gasit alt epitet decat "imbecil". O insulta care se potriveste cu functia si cu institutia prezidentiala la fel de bine ca si balerinii albi cu noroiul.

Chiar daca a asteptat sa se termine inundatiile inainte de a-si dezlega limba, presedintele Basescu nu a facut decat sa demontreze inca o data ca nu a ajuns nici la litera "i" a dictionarului de maniere pe care orice demnitar, indiferent daca la viata sa a fost marinar sau diplomat, ar trebui sa si-l insuseasca cand se instaleaza la Cotroceni.

"Misteriosul imbecil", asa cum titra, sambata, una dintre televiziunile de stiri, este, insa, si el, tot din aceeasi piesa. Cand apele incep sa acopere casele, sa mai ai inca reflexul "sefului" de la Bucuresti care ii convoaca la ordine pe amaratii de primari este acelasi lucru cu a purta un "baby-doll" printre ruinele inecate de Prut.

Sa pui mai presus confortul tau de intelegerea umana a situatiei in care se aflau acei primari- cu un gand la atributii si cu urmatorul la sinistratii care isi plangeau soarta si poate si rudele ucise de potop - inseamna ca nu te-ai dat niciodata jos din elicopterul care te-a adus de la Bucuresti. Si ca nu pricepi absolut nimic din tragedia pe care trebuie s-o gestionezi.

Indiferent cine este acel ministru, gestul sau, daca a existat, ar trebui sa il faca sa se intrebe nu doar daca are ce cauta la Palatul Victoria, ci si daca nu cumva printre stampile, girofaruri si protocoale si-a pierdut si omenia.

"Balerinii" si "baby-doll"-urile acestor lideri nu arata decat aceeasi realitate trista pe care politica romaneasca ne-o ofera mult prea adesea: indiferent daca respecta sau nu codul vestimentar impus de situatia in care se afla, politicienii se pot dezbraca extrem de repede de caracter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Inundații teribile în Dubai: trei muncitori filipinezi au murit. Traficul aerian este în continuare perturbat FOTO/VIDEO
Inundații teribile în Dubai: trei muncitori filipinezi au murit. Traficul aerian este în continuare perturbat FOTO/VIDEO
Autoritățile au anunțat că trei lucrători filipinezi au murit în urma inundaţiilor fără precedent care au afectat la începutul acestei săptămâni Emiratele Arabe Unite. Traficul...
#Elena Udrea, #balerini, #inundatii, #ministru, #imbecil, #Traian Basescu, #baby doll , #Traian Basescu