De ce a pierdut Elena Udrea? (Opinii)

Marti, 26 Martie 2013, ora 22:32
5112 citiri
De ce a pierdut Elena Udrea? (Opinii)

O privire atenta asupra spatiului public dinainte de 23 martie, ziua Conventiei Nationale Extraordinare a PDL, ar fi retinut doua lucruri: victoria motiunii reprezentate de Elena Udrea era una certa pentru toata presa, televiziunile, jurnalistii si activistii sustinatori ai initiativelor prezidentiale, iar victoria lui Vasile Blaga mai era clamata doar de cativa membri marcanti, dar vechi ai PDL si, selectiv, de presa USL.

Ba aparusera in diverse comunicate sau luari de pozitie cifre astronomice ale sustinatorilor optiunii Udrea: peste 75% dintre participanti, parlamentari, primari, consilieri...

Extaz si agonie

Desi in timpul numararii voturilor, partida Elenei Udrea jubila pe majoritatea posturilor de televiziune, iar aceea a lui Blaga abia isi putea ascunde emotia si infrigurarea, numaratoarea a aratat o diferenta de peste 300 de voturi in favoarea motiunii Blaga.

Exclud din discutie acuzatiile de frauda cu care PD si apoi PDL ne-a obisnuit din 2004 incoace intrucat toti membrii comisiilor de numarare a voturilor, inclusiv ai motiunilor Udrea si Macovei, au semnat in cunostinta de cauza procesele verbale.

De remarcat ca situatia a fost extrem de favorabila candidaturii Elenei Udrea pana la un anume moment al Conventiei, sa-i spunem intriga, cand pare a se fi intamplat ceva ce a schimbat cursul evenimentelor pregatit cu minutiozitate din timp. Ce sa-i fi intrigat atat de mult pe participanti, ca si-au schimbat atitudinea in cele cateva ore de discursuri de la tribuna Conventiei?

Ce sa se fi intamplat in timpul discursurilor, ca finalul a fost unul apoteotic pentru Vasile Blaga, aclamat la scena deschisa ca invingator, iar contracandidata sa, huiduita copios. Asta daca imaginile prezentate de cele cateva posturi de televiziune nu vor fi fost cumva trucate sau amplificate prin procedee tehnice indeajuns de folosite in ultimii ani.

Ce a provocat schimbarea?

Schimbarea starii de fapt initiale pare a se fi produs dupa discursul lui Traian Basescu, mai cu seama dupa prima fraza: "Am mai primit invitatii si la alte partide politice, dar aici am venit cu dragoste, nu numai cu masina presedintelui Romaniei, am venit cu sufletul la voi. Poate va asteptati la un discurs in favoarea unuia sau altuia dintre candidati, nu pentru asta am venit aici, optiunile mele sunt cunoscute, am venit sa vedem daca in continuare avem puncte comune care sa ne faca parteneri pentru viitor sau nu".

Orice psiholog va poate confirma ca, de obicei, cuvintele si mai ales articularea lor pot trada tensiuni interioare sau pot lasa alte impresii decat cele asteptate: negand inca din prima fraza sustinerea pentru o anume motiune, toata lumea stia care, cei prezenti in sala au inteles contrariul.

Participantii stiau cate ceva din presa, de la televizor, din radio-sant, toate facand din relatia intre Traian Basescu si Elena Udrea o preocupare generatoare de rating, care nu stiu si nici nu ma intereseaza in ce masura se bazeaza pe adevar.

O prezenta controversata

Daca mai asociem concluzia de mai sus cu observatia lui Radu Berceanu: "A venit si vremea in care ce sustine Basescu nu castiga", avem, iata, raspunsul la intrebarea din titlu.

Ceea ce permite si o alta interpretare: nu este exclus ca expertii in PR si imagine ai lui Vasile Blaga sa fi insistat asupra prezentei lui Basescu la Conventia Nationala a PDL, tocmai in ideea de mai sus.

Nici Vasile Blaga, nici Monica Macovei nu aveau nimic de pierdut, poate nici de castigat, dupa discursul prezidential. Dar Elena Udrea a crezut ca frazele respective i-au fost adresate, considerand ca i-a crescut cota la urnele de partid. Asa se si explica surpriza din finalul confruntarii, mascata totusi cu foarte multa abilitate din partea ei, dar tradata emotional de unii membri ai staff-ului de campanie, mai ales din mass-media.

Se stie ca la o confruntare politica de asemenea anvergura, in Romania, au fost posibile strategii si tehnici diverse, inclusiv manipulatorii. Elena Udrea a mizat probabil pe sfaturile consilierilor, considerand ca a anunta din timp nu doar posibilitatea victoriei, ci victoria propriu-zisa o va ajuta sa construiasca un cap de pod, decisiv pentru castigarea confruntarii.

Ambele stratageme au dat gres. Aviz amatorilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PDL Conventie confruntare interna, #Blaga Udrea Macovei , #Traian Basescu