Dupa doi ani de tergiversari, judecatorii citesc in sedinta publica rechizitoriul Elenei Udrea, in procesul finantarii campaniei lui Basescu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 11:22
7492 citiri
Dupa doi ani de tergiversari, judecatorii citesc in sedinta publica rechizitoriul Elenei Udrea, in procesul finantarii campaniei lui Basescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Judecatorul Claudia Jderu de la Curtea de Apel Bucuresti a facut, marti, primul pas procedural important in procesul in care Elena Udrea este judecata pentru instigare la luare de mita si spalare a banilor, in legatura cu finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu de la alegerile prezidentiale din 2009.

Magistratul a citit in sedinta publica rechizitoriul din acest dosar. Este vorba de cazul in care Elena Udrea este judecata alaturi de Ioana Basescu, fiica fostului presedinte al Romaniei, si de afaceristul Dan Andronic.

Desi cazul este pe rolul instantei de judecata din iulie 2017, procesul a stat multa vreme in faza de Camera Preliminara, iar ulterior a fost amanat din motive procedurale. In timpul verii, judecatorul caruia i-a fost repartizat initial cazul, Antoneta Nedelcu, s-a pensionat. Asa ca Claudia Jderu a preluat acest proces de la zero.

Magistratul a incuviintat astazi toate solicitarile de probe in acest proces: reaudierea unor martori de la DNA si a inculpatilor.

In plus, la solicitarea Elnei Udrea, vor fi audiati in acest caz, in calitate de martori, mai multi politicieni, afaceristi sau consultanti politici: Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Adriean Videanu, fostul administrator RCS&RDS, Ioan Bendei, Sebastian Lazaroiu sau Cristian Hrituc.

La termenul de astazi, Claudia Jderu a respins o solicitare facuta de doi avocati din acest caz, care cereau intreruperea procesului penal, deoarece a intervenit prescriptia acuzatiilor.

Toti inculpatii din acest caz au explicat instantei ca resping acuzatiile DNA, ca sunt nevinovati si nu vor sa fie judecati in varianta simplificata, care implica recunoasterea faptelor pentru a primi o pedeapsa scazuta cu o treime.

Acuzatiile DNA

Procurorii DNA au dispus in iulie 2017 trimiterea in judecata, sub control judiciar, a fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, implicat direct in campania lui Traian Basescu pentru alegerile prezidentiale din 2009, pentru instigare la luare de mita si spalare a banilor, a fostului secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia si a fostului presedinte al Consiliului Judetean Tulcea Victor Tarhon pentru luare de mita, a Ioanei Basescu, notar public, pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor si a lui Ioan Silviu Wagner, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea in judecata, in libertate, a lui Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Procurorii mentioneaza in rechizitoriu ca, in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.

Udrea ar fi condus staff-ul de campanie

Potrivit procurorilor, legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era facuta de catre Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare.

Remiterea foloaselor infractionale era disimulata prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de Internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta, mentioneaza procurorii DNA.

Un ONG cere "ștergerea" dovezilor împotriva lui Georgescu, arătate în CSAT și declasificate. "Sunt emise cu exces de putere"
Un ONG cere "ștergerea" dovezilor împotriva lui Georgescu, arătate în CSAT și declasificate. "Sunt emise cu exces de putere"
Curtea de Apel București analizează, miercuri, o cerere formulată de o asociație care solicită suspendarea documentelor declasificate de CSAT, prezentate de SRI, SIE, MAI și STS în...
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează cotestația AUR la anularea alegerilor prezidenţiale "A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula"
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează cotestația AUR la anularea alegerilor prezidenţiale "A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula"
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) analizează, miercuri, contestaţia depusă de partidul AUR împotriva deciziei Curţii Constituţionale referitoare la anularea întregului proces...
#Elena Udrea DNA, #Elena Udrea proces, #Elena Udrea rechizitoriu , #Traian Basescu
  1. Biden avertizează că politica economică anunțată de Trump va fi un "dezastru". "Este o mare eroare" VIDEO
  2. Netanyahu depune mărturie pentru prima dată în procesul său de corupţie. Premierul israelian acuză că este hărţuit pentru politicile sale de securitate
  3. Donald Trump împarte funcții importante membrilor familiei. A desemnat-o pe logodnica lui Donald Jr. ca ambasador în Grecia, după ce acesta ar fi înșelat-o cu altă femeie
  4. Cum a păcălit Putin Statele Unite: Metodă simplă, ”ajutor” american pentru armata Rusiei, fără știrea SUA
  5. Luptătorul medaliat care s-a bătut în ring cu Mircea Badea, snopit în bătaie și amenințat de membrii unei grupări periculoase cu înclinații neo-legionare. Cum a tratat poliția cazul
  6. Zelenski vine cu o strategie surpriză: I-ar distruge planul lui Putin
  7. Descoperire, un lucru neștiut până acum: Trei vârste exacte când oamenii sunt loviți de un șoc
  8. Un profesor de la Harvard dezvăluie: Unde ar putea fugi Putin dacă pierde războiul
  9. Fostul președinte sirian Bashar al-Assad "este în siguranță" în Rusia. Ce spune Moscova despre o eventuală predare către CPI
  10. Edilul din Târgu Mureș rămâne în funcție, deși DNA îl acuză de luare de mită. "Au interesul de a discredita primarul de succes de naţionalitate maghiară"