Nu cred ca exista un bolovan mai greu, ce atarna de gatul actualei guvernari, decat prezenta Elenei Udrea. Insasi Partidul Democrat Liberal si-a pus soarta sub semnul Elenei Udrea, prin importanta pe care i-a acordat-o, mai mult sau mai putin fortat. Insa singura intrebare cu rost care merita a fi pusa in cazul ministrului Dezvoltarii si Turismului este daca va mai exista sau nu dupa anul 2014, cand Traian Basescu nu va mai fi presedintele Romaniei.
Pentru ca, sa nu aveti niciun dubiu, pana in 2014, atat timp cat seful statului se va numi Traian Basescu, prezenta Elenei Udrea in prim planul scenei politice romanesti se va situa mereu la cel mai inalt nivel. S-a scris despre ascensiunea Elenei Udrea cat nu s-a scris despre nimic altceva. La fel de mult, daca nu si mai si, despre cat de meritata sau nu este prezenta doamnei Cocos in fruntea a doua ministere, comasate sub masca Dezvoltarii si Turismului.
S-a spus ca singurul motiv pentru care Elena Udrea este cine este astazi in politica poarta un singur nume. Acesta fiind si singurul merit. Gresit. Elena Udrea a muncit din greu pentru a ajunge astazi sa dicteze practic in Executiv, cot la cot cu subordonatul Emil Boc. Rodul muncii sale se vede imaginea schimbata a Romaniei din ultimii ani. Elena Udrea a facut Romania un santier, dupa cum singura sustine, care va deveni si mai extins odata cu programul celor 10.000 de kilometri de drumuri reamenajate si consolidate cu ajutorul a peste 4 miliarde de euro.
O suma cu ajutorul careia alte tari construiesc proiecte inovatoare, unice in lume, ridica turnuri de sute de metri, dezvolta autostrazi suspendate peste oceane sau pun stavila in calea fata marilor si oceanelor, pentru a apara orase intregi. Noi carpim niste drumuri ce leaga coada vacii de Cucuietii din deal. Ma rog, sa admitem ca pentru aceasta tara cu totul si cu totul atipica aceasta este o prioritate atat de mare, mai ales in an electoral, incat se justifica o investitie de asemenea proportii intr-un astfel de proiect ciudat si nepamantean.
Sa nu ne impiedicam nici in faptul ca Elena Udrea glasuieste cuvinte si idei enuntate deja de presedinte, dar inca nespuse de premier, despre remaniere, despre cine pleaca sau cine trebuie sa ramana in Executiv. Este de acum o obisnuinta sa aflam din gura Elenei Udrea mai intai lucruri despre soarta Guvernului Romaniei.
"Cred ca cei care nu au facut performanta in general, in fruntea ministerelor, da, trebuie remaniati. Pana la urma, nimeni nu e de neinlocuit si intotdeauna gasesti pe cineva care sa faca macar ce ai facut tu" - Elena Udrea. Ei bine, aici e greu sa fii de acord cu ministrul Dezvoltarii. In primul rand ca este foarte greu sa mai gasesti pe cineva care sa reuseasca astfel de performante precum cele ale actualului Executiv, care a reusit o atractie a fondurilor europene de doar 2%! Imi pare foarte greu ca altcineva sa mai inregistreze astfel de "succesuri".
Ba, mai mult de atat, cred ca e absolut imposibil ca un Executiv care in asamblul sau sa atraga doar 2% din totalul fondurilor europene destinate tarii noastre, sa atinga performanta de a mai fi si suspectat de Uniunea Europeana ca ar fi "masluit" proiectele, licitatiile si alte asmenea fleacuri. Si aici Elena Udrea nu are dreptate - ei sunt din acest punct de vedere de neinlocuit! Insa, asa cum Elena Udrea nu are nicio legatura cu matrapazlacurile din dosarul ALRO, la fel de convins sunt ca ministrul nu are nicio legatura cu suspiciunile legate de fondurile europene.
Dincolo insa de toate succesele sau esecurile actualei guvernari, meritul Elenei Udrea in propasirea si dezvoltarea Romaniei din ultimii ani este de netagaduit. Ramane totusi intrebarea daca, dupa ce Traian Basescu nu va mai fi presedintele Romaniei si nu va mai avea nicio putere in stat, Elena Udrea se va retrage sau nu din politica. Eu am curaj sa pariez ca din acel moment vom vorbi doar la timpul trecut despre actualul ministru.
Ramane insa si aici o problema - in ce fel vom vorbi la timpul trecut despre ministrul Dezvoltarii si Turismului?