Fanteziile bolnave ale unor guvernanti piperniciti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 10:31
5141 citiri
Fanteziile bolnave ale unor guvernanti piperniciti (Opinii)

In lipsa rezultatelor economice, romanii primesc din partea conducatorilor lor tot felul de fantezii, care mai de care mai grandomane si mai paralele cu realitatea.

Cand falimentul politicii lor aproape ca a dus tara in pragul colapsului, cand FMI tocmai ne anunta ca ne indreptam spre o noua furtuna, atunci, in lipsa solutiilor, guvernantii ne ofera spectacolul dizgratios al formei fara fond. Daca tot nu pot sa faca nimic bun, daca viata devine tot mai grea si mai saraca, cel putin sa ofere circ si scandal poporului.

Cea mai "nevinovata" metoda este marturisirea propriilor fantezii, frustrari rezultate din neimpliniri personale sau visuri de grandoare ale unor personalitati egocentrice. Si asa ne putem aduce aminte de "confesiunile" presedintelui despre ce ar fi facut el in locul lui Antonescu in timpul celui de-al doilea razboi mondial. De la fratele lui Basescu, respectiv Mircea, am aflat apoi ca, in locul Regelui, in 1947, Traian si-ar fi dat viata mai bine decat sa semneze actul de abdicare.

De ce sa vorbim despre prezent, daca nu avem nimic a spune bun despre el, cand putem fabula despre ce am fi facut in locul lui Burebista, Decebal sau Mircea cel Batran. Aceeasi grandomanie il face si pe Emil Boc sa viseze zi de zi eroul salvator care se sacrifica pe altarul natiunii romane. Ce nefericire ca avem doar conducatori care nu sunt in stare sa scrie istorie, iar in lipsa puterii de a construi nu le ramane decat sa se inchipuie in roluri de mari personaje ale istoriei.

Apogeul defularii tuturor fanteziilor grandomane ingramadite in personalitati pitice a fost insa ilustrat perfect de sedinta foto a Elenei Udrea pentru revista Tabu. Sa fii ministru in cel mai neperformant Guvern din UE, sa nu poti sa atragi decat 3% din fondurile europene, dar sa pozezi in chip de Cleopatra, Margaret Thacher, Eva Peron sau Jackie Kannady, cand tu insati te visezi presedinte doar pentru ca ai fost impinsa mereu de la spate, e cel mai bun simptom al unei maladii a spiritului incurabila.

Sa nu ne mire insa astfel de manifestari din partea guvernantilor, daca, pe de alta parte, vedem ca au in fata cui sa se manifeste astfel. Romanii, firi blajine se spune, accepta usor toate grosolaniile, iar in ultimul timp par a fi deconectati cu totul de la viata politica si sociala. Si, poate ca singura forma in care politicienii mai pot ajunge la ei este tocmai aceasta tabloidizare a activitatii lor.

In acest caz, presupun ca guvernantii nostri ca au si aflat, intre timp, ca sunt liberi sa faca orice isi doresc. Nimeni nu mai este atent la munca lor, ci doar la maimutarelile lor. Asta in cel mai bun caz. Singura lor obligatie ramane aceea de a fi atenti la mesajele publice pe care le transmit intru manipularea opiniei publice. Daca astfel vor tine inchisa constiinta publica, atunci razboiul este aproape castigat. In lipsa unei imagini de ansamblu a realitatii, nu mai ramane decat circul de la suprafata.

Cine castiga din aceasta degringolada totala a valorilor si principiilor cred ca este deja limpede. Exact cei care au beneficiat si pana acum de pe urma zgomotului pe care l-au facut. Circ, spectacol si mariri cu doar cateva luni inaintea alegerilor - lucru tocmai aprobat de catre FMI. Dupa cum spunea si presa straina, e si asta o metoda de a castiga alegerile.

Citeste si:
Cum se numeşte frica acută de bani. Care sunt simptomele comune şi cum poţi scăpa de fobia "ochiul dracului"
Cum se numeşte frica acută de bani. Care sunt simptomele comune şi cum poţi scăpa de fobia "ochiul dracului"
Banii sunt o prezenţă constantă şi inevitabilă în viaţa oricărui om. Existenţa lor ne influenţează şi nu există persoană activă care să nu dezvolte emoţii, dintre cele mai diverse,...
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...