Procesul Elena Udrea - campania lui Basescu: Un fost consilier prezidential povesteste un episod inedit, cu un plic cu bani

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 14:33
10218 citiri
Procesul Elena Udrea - campania lui Basescu: Un fost consilier prezidential povesteste un episod inedit, cu un plic cu bani
Foto: Ziare.com

Curtea de Apel Bucuresti a audiat, marti, primii trei martori in procesul in care Elena Udrea este judecata pentru instigare la luare de mita si spalare a banilor, in legatura cu finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu de la alegerile prezidentiale din 2009.

Este vorba de fostul consilier prezidential Cristian Hrituc si doi administratori de firme. Prezenta in sala de judecata, Elena Udrea a tinut sa puna personal intrebari unuia dintre martori.

Procesul continua pe 10 decembrie, cand sunt citati sapte martori, doi dintre acestia cu mandat de aducere.

Cristian Hrituc, fost consilier de stat al presedintelui Traian Basescu, si-a mentinut marti toate declaratiile date la DNA. Potrivit acestuia, el era responsabil de organizarea evenimentelor in timpul campaniei electorale din 2019 a lui Traian Basescu.

"Eram foarte implicat si la data faptelor aveam si calitatea de membru de partid, la tineret," spune Hrituc.

Potrivit acestuia, campania a fost pregatita de doua echipe, una a conducerii din sediul PDL din Modrogan si una a presedintelui, cu sediul in Centrul Vechi al Capitalei.

"Doamna Udrea era seful informal, aceasta coordona activitatea de la sediul din Centrul Vechi, ea avand cea mai mare pozitie din punct de vedere politic din echipa.

Doamna Udrea coordona o mare parte din activitatea personalului de la sediul din Centrul Vechi. Aceasta nu era cea care decidea de una singura, de vreme ce lucrurile trebuiau sa fie convenite cu echipa din Aleea Modrogan," explica Hrituc.

Povestea plicului cu bani

Fostul consilier prezidential a povestit un episod inedit, privind plata unui prestator de servicii, caruia i-ar fi dat un plic in care banuia ca sunt bani.

"Il cunosc pe Catalin Bancila, stiu ca avea o firma de panotaj si ca a prestat servicii prin intermediul acestei firme in cadrul campaniei electorale.

Stiu ca au existat intarzieri la plata, Bancila contactandu-ma in legatura cu aceste probleme. De altfel, astfel de lucruri erau uzuale intr-o campanie electorala. La un moment dat, Bancila a venit la sediul din Centrul Vechi si eu, la indicatiile doamnei Udrea, i-am inmanat un plic ce continea probabil bani numerar.

Nu cunosc despre ce suma era vorba. Banuiesc ca in plic se aflau bani."

Hrituc sustine ca nu cunoaste care este sursa banilor din plic.

Cine finanta partidul

Procurorul DNA l-a intrebat pe martor care erau sursele de finantare din campania electorala.

"Fondurile financiare pentru campanie proveneau din cotizatiile membrilor, din sponsorizari, exista un cont special si se lucra in Trezorerie. Cred ca la momentul respectiv trezorier era dl. Albu. Cu siguranta, nu doamna Udrea," precizeaza Hrituc.

Membrii de partid participau la finantarea partidului?

"Membrii de partid cu functii de conducere aveau obligatia, stipulata in regulamentul de organizare interna, sa sprijine financiar campania electorala. Membrii fara functii de conducere nu aveau o obligatie similara," conchide Hrituc.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ionel Cel-Mare, votat să preia atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Vrancea după decesul lui Cătălin Toma
Ionel Cel-Mare, votat să preia atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Vrancea după decesul lui Cătălin Toma
Consilierii judeţeni din Vrancea au decis, luni, în unanimitate, ca vicepreşedintele Ionel Cel-Mare să preia atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, după decesul neaşteptat...
Câți bani în plus ar fi plătit românii dacă nu se plafonau prețurile la energie, gaze și alimente. Ciolacu: ”Peste 1.100 de lei pe lună!”
Câți bani în plus ar fi plătit românii dacă nu se plafonau prețurile la energie, gaze și alimente. Ciolacu: ”Peste 1.100 de lei pe lună!”
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că peste 1.100 de lei în fiecare lună ar fi plătit în plus milioane de familii dacă nu am fi plafonat preţurile la energie, gaze şi alimentele de bază....
#Elena Udrea Traian Basescu, #rechizitoriu Elena Udrea , #Traian Basescu