Secrete de stat - cine denigreaza Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 26 Martie 2011, ora 18:05
7542 citiri
Secrete de stat - cine denigreaza Romania (Opinii)
Foto: gandul.info

Cine denigreaza Romania cel mai mult? Nici nu a fost citita bine in trebarea ca fiecare stie prea bine deja raspunsul. In functie de interesele noastre personale, de puterea de intelegere si de afinitatile noastre, stim raspunsul inainte de a asculta orice argument sau informatie.

Sa reluam, poate ca intrebarea nici nu a fost pusa corect. Nu cine denigreaza si umilesti Romania cel mai mult e problema, ci exista persoane care o fac constient, intentionat si altele care ii vor binele si se lupta pentru asta cu buna credinta?

Pentru a ne face o idee, sa plecam de la un exemplu concret. Stenogramele Wikileaks privitoare la anumite personaje autohtone. Sa nu ne impiedicam de faptul ca micutul scandal a debutat dupa un tipar specific romanesc, lansat fiind in cel mai complotist mod cu putinta, cand unii dintre cei implicati au facut dovada ca stiau inca inainte de aparitia notelor cine se face vinovat de "producerea" lor si cunosteau modalitatea prin care au luat nastere.

Scaparea presedintelui, din interviul de la Realitatea TV, ca unii "turnatori" au produs prin vizitele lor la ambasada americana doar barfe si colportari, in concluzie doar cancanuri nedemne de a fi luate in seama, iar singurele informatii care vor fi adevarate vor fi cele care nu il vor "atinge" deloc pentru ca vor reflecta doar "adevarul" care nu are cum sa contina nimic compromitator - este unul dintre elementele cu cea mai puternica samanta de manipulare din acest viitor scandal.

Tocmai de aceea, sa nu incercam acum a cerceta daca informatiile deja aparute in presa, fara niciun suport tehnic original, exprima adevaruri sau alte manipulari. Sa retinem doar reactiile provocate de simpla enuntare a posibilitatii aparitiei unor "dezvaluiri" pe canalul Wikileaks. Cum a aranjat terenul Traian Basescu, am vazut si merita a nu fi uitat, atunci cand vom avea de analizat stenogramele. Daca ele vor mai aparea vreodata.

Pana atunci, sa vedem cum a reactionat un alt nume important din politica si Guvernul Romaniei, Elena Udrea, despre care s-ar spune intr-o telegrama ca este "un personaj saucy" (argou - obraznica, puicuta, lipsita de respect, impertinenta, incitanta sexual). Reactia Elenei Udrea a venit prompt dupa aparitia in presa a unei telegrame care suna astfel - "ministrul Elena Udrea si fostul ministru Monica Iacob Ridzi, a caror reputatie este ca au fost iubitele lui Basescu".

Dincolo de graba de a nega o mazgalitura intr-o fituica, fara nicio dovada ca ar exista un original cu trimitere directa la Wikileaks, nu a fost din partea ministrului Dezvoltarii, probabil, cea mai buna strategie.

Cel mai important lucru insa este reactia doamnei Udrea - "povestea Wikileaks continua. Referirile la Romania demonstreaza aplecarea noastra spre barfe si placerea de a ne denigra tara. Vedem asta in fiecare zi la televizor, in presa scrisa, iar acum si la taclale cu oficiali straini, de dragul unei mese sau al unei cafele servite in salonul unei ambasade".

Sa intelegem de aici ca Elena Udrea crede despre Elena Udrea ca este si reprezinta statul roman? Sau ca cine spune ceva impotriva domniei sale este incadrat, din start, la categoria dusmanilor statului si reprezinta o amenintare la siguranta nationala? Acesta trebuie sa fie sensul spuselor Elenei Udrea, daca asociatia este facuta imediat cu presa si televiziunea, unde este denigrata tara incontinuu. Altfel spus, cine nu o iubeste si nu o adora pe Elena Udrea este judecat si condamnat pe loc, cu sentinta de denigrator si inamic al statului roman.

Toti cei care gandesc astfel ar trebui sa isi puna si sa incerce sa raspunda la o scurta intrebare de minim bun simt - au oare nu isi denigreaza ei insisi tara si nu isi umilesc cetatenii prin masurile pe care le iau sau prin acelea pe care nu stiu sau nu vor/nu pot sa le ia? Nu ar trebui sa fie oare cei care detin puterea in stat cel mai putin sensibili la criticile venite dinspre cei pe care ii reprezinta si in slujba carora sunt?

Ca nici Traian Basescu, nici Emil Boc si cu atat mai putin Elena Udrea, nu inteleg acest adevar elementar, nu mai mira, insa agresivitatea cu care condamna orice critica venita din partea presei exprima o stare de nervozitate si incordare ce nu predispune decat la prostii si incalcarea unor limite. Cu cat se vor simti mai indreptatiti sa se considere "statul", cu atat cei care ne conduc vor deveni mai violenti si mai agresivi impotriva oricaror obiectii si nesupuneri.

Acesta este drumul spre definirea noilor dusmani ai statului, spre denigrarea reala a celor care inca isi mai permit sa critice "statul" lui Udrea, Basescu, Boc si reprezinta tactica prin care guvernantii isi impun puterea cu forta, prin frica si teama, nu prin intermediul argumentelor.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Basescu Udrea Wikilleaks, #Elena Udrea ministrul Dezvoltarii , #Traian Basescu