Soc: Udrea il contrazice pe Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 18:26
8557 citiri
Soc: Udrea il contrazice pe Basescu (Opinii)
Foto: stareanatiunii.com

Nu de putine ori declaratiile Elenei Udrea au prevestit lucruri care urmau sa se intample. Venind de la sursa number one, predictiile ministrului Turismului au avut o rata de adeverire considerabil mai buna fata de cele, spre exemplu, ale lui Sebastian Lazaroiu (care, in treacat fie spus, emite mai degraba franturi de introspectii parapsihologice, decat analize politice).

Ori, la sfarsitul anului trecut, mai exact pe 10 decembrie 2011, Elena Udrea declara intr-o emisiune ca regionalizarea nu se va mai intampla. Ba chiar tinea sa sublinieze ca tocmai ea este cea care face astfel de declaratii. "Este clar ca UDMR nu va accepta regionalizarea, deci este la fel de clar ca ea nu se va intampla si o spun eu, ca ministru al Dezvoltarii Regionale" - Elena Udrea, Realitatea Tv.

La doar trei saptamani distanta, Traian Basescu, si el dupa un lung si complicat sir de evaluari si reevaluari asupra regionalizarii (sa nu uitam ca, de exemplu, a conditionat comasarea alegerilor taman de regionalizare - si se stie cum s-a sfarsit), presedintele spunea deci in urma cu doar cateva zile urmatoarele:

"Un element al modernizarii Romaniei este reorganizarea administrativ-teritoriala si va marturisesc ca aceasta ideea a primit o riposta puternica din partea partidelor politice, chiar si a societatii civile, dar, anul acesta, nu voi renunta la ideea ca, pana la alegerile legislative din luna noiembrie, vom putea avea o lege a reorganizarii" - Traian Basescu in cadrul unei intalniri cu studentii romani din strainatate.

Poate ca presedintele a vorbit astfel studentilor aflati pe meleaguri straine si pentru ca tocmai le spusese ca presa dezinformeaza si nu intelege niciodata mai nimic, daca nu cumva intelege totul gresit. Spera probabil astfel sa le expuna realitatea sa nedeformata de niciun canal media. Asadar, putem presupune ca studentii romani aflati prin strainataturi vor fi inteles corect viziunea modernizatoare a lui Traian Basescu.

Acum. Cine credeti ca are dreptate atunci cand vorbeste despre regionalizare - Elena Udrea sau Traian Basescu? De aceasta data cred ca Elena Udrea nu doar ca a exprimat un adevar, dar a dat dovada si mult realism politic. De cealalta parte, presedintele a tinut poate sa faca parada de planurile si viziunile sale in legatura cu reformarea si modernizarea tarii. Sau poate ca el inca mai crede sincer ca regionalizarea este posibila.

In acest caz, declaratia Elenei Udrea ar fi trebuit sa-i rasune in constiinta ca o lovitura grava si puternica. Ar fi primul semn al unei despartiri vizibile. O mica tradare. Ori daca ne aducem aminte cat de fericiti au petrecut Revelionul cu totii la munte - presedintele si ministrul Turismului si Dezvoltarii strans lipita de Vasile Blaga - ar trebui sa ne linistim. E inca una din nesfarsitele poze de etapa.

Chiar si asa, ar fi fost mult mai educativ ca presedintele sa le explice tinerilor romani exceptionali de ce nu se aplica inca marile legi reformatoare ale educatiei si salarizarii unitare. Sau de ce singura reforma pe care a reusit-o legea pensiilor a fost cresterea cu aproape 20% a fondului pentru pensiile speciale. Pentru ca toate aceste legi adoptate toate prin asumarea raspunderii au provocat doar scandal inutil, se vede, si cu mancat din banii si timpul nostru fara a ne aduce nimic in loc.

Poate ca abia aceasta este pierderea noastra cea mai mare. Altfel, in guvernarea care se lauda cu cele mai dure si profunde reforme nu s-a intamplat, de fapt, nimic. Exceptand taierile de salarii, o consecinta a faptului ca Guvernul a ramas fara bani. Deci, care este planul de viitor? Cu ce ne-am castigat dupa trei ani de reforme? Va las sa raspundeti singuri. Sunt convins ca aveti cele mai bune raspunsuri.

Citește și:
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Un consilier parlamentar AUR, cu un profil puțin cunoscut pe scena publică, se află în spatele protestului la care sunt chemați masiv oameni și care va avea loc în Piața Universității din...
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...