UE lovește puternic Rusia, tăind dependența de gaze. Putin mută și recuperează 50 de miliarde de dolari de la un stat prieten

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 18:35
10579 citiri
UE lovește puternic Rusia, tăind dependența de gaze. Putin mută și recuperează 50 de miliarde de dolari de la un stat prieten
UE a scăpat de dependența de gaze naturale față de Rusia lui Putin FOTO: ZDG

Uniunea Europeană lovește puternic Rusia, după ce a anunțat că și-a redus masiv dependența de gazele naturale ale Moscovei, de la 40% la numai 7%, în mai puțin de un an.

În schimb, Vladimir Putin a mutat din afacerile cu energie în China, de unde a recuperat o parte din pierderea din Europa, câștigând peste 50 de miliarde de dolari de la Beijing.

China a importat cantități record de gaze naturale lichefiate și cărbune în luna septembrie, asta în condițiile în care invazia Ucrainei a împins Moscova să-și extindă vânzările către aliatul său strategic Asiatic, potrivit BNN Bloomberg.

Comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, Thierry Breton, a declarat că UE a reușit să scadă ponderea gazului rusesc pe piața UE de la 40% la 7% în mai puțin de un an după ce Rusia a început războiul său pe scară largă împotriva Ucrainei.

„Astăzi suntem complet separați de gazul rusesc. Nimeni nu s-a gândit că am putea face asta, pentru că depindeam de Rusia. Depindeam de 40%, iar acum doar 7%”, a subliniat el.

Putin are un nou plan de a înfrânge Ucraina: Obiectivul nebunesc, de a aduce țara în Evul Mediu

Importurile de combustibili fosili din Rusia realizate de țările Uniunii Europene de la începutul invaziei din Ucraina au ajuns la valori colosale, constituind cu adevărat o ”finanțare” a războiului. Germania, Turcia, Țările de Jos și Italia au plătit Moscovei cele mai mari sume din Europa, care a băgat în visteria Moscovei nu mai puțin de 100 de miliarde de euro din februarie 2022 și până la 30 septembrie.

În schimb, importurile de cărbune cocsificabil ale Chinei din Rusia au crescut la 2,5 milioane de tone în septembrie, de la aproximativ 900.000 de tone în aceeași lună a anului trecut și 1,9 milioane de tone în august, potrivit datelor vamale chineze.

Creștere de 400% la importurile Chinei ale unui produs din Rusia

Vânzările de GNL ale Rusiei au crescut cu o treime față de acum un an, la 819.000 de tone, în ciuda unei scăderi de 12% a achizițiilor totale ale Chinei. Dar, Beijingul nu a raportat importuri prin conducte de gaze rusești, de la începutul anului.

Cea mai mare amenințare pentru Putin: Ea nu vine din Statele Unite

Importurile de țiței ale Chinei din Rusia au fost de 7,5 milioane de tone luna trecută, comparativ cu 8,3 milioane de tone în august și 6,1 milioane de tone în urmă cu un an, Arabia Saudită depășind Rusia ca principal furnizor al Chinei.

Achizițiile totale de energie rusă, inclusiv produse petroliere, au scăzut la 7,5 miliarde de dolari luna trecută, de la un record revizuit de 8,4 miliarde de dolari în august, deși cifra este cu mult peste valoarea de 4,7 miliarde de dolari de anul trecut, din septembrie.

Suma din septembrie duce totalul importurilor de energie ale Chinei din Rusia la peste 51 de miliarde de dolari, în cele 7 luni de la începutul războiului, conform datelor anunțate la Beijing.

Ce îl va opri pe Vladimir Putin: Un scenariu la care nu s-a gândit niciodată

În aceeași perioadă din 2021, achizițiile de energie ale Chinei din Rusia au fost de 30 de miliarde de dolari, cee ace înseamnă că cele din 2022 au înregistrat o creștere de 70%.

Alte date pentru importurile Chinei din Rusia în septembrie includ: importurile de cărbune, inclusiv cărbune termic și de cocsificare, au crescut cu 20% pe an, la aproape 7 milioane de tone, importurile de cupru s-au dublat la 39.578 de tone, iar importurile de aluminiu rafinat au crescut de peste patru ori la 45.666 de tone.

Eveniment Quarterly Report

O putere mondială l-a finanțat pe Putin cu 117 miliarde: Maximum istoric ce răstoarnă toate previziunile
O putere mondială l-a finanțat pe Putin cu 117 miliarde: Maximum istoric ce răstoarnă toate previziunile
După începerea invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 650 de zile, Occidentul a instituit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua...
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
Partidul Ecologist Român şi Partidul Verde-Verzii, membru al Verzilor Europeni, au anunțat că au format Alianţa AER pentru România. ”Această alianţă se distinge printr-un program...
#UE dependenta gaze Rusia, #UE gaze Rusia, #china rusia, #China importuri, #China petrol Rusia, #Rusia China schimburi comerciale , #Razboi Ucraina