Economia zonei euro a intrat în recesiune tehnică. Care sunt cauzele și efectele

Joi, 08 Iunie 2023, ora 23:19
2423 citiri
Economia zonei euro a intrat în recesiune tehnică. Care sunt cauzele și efectele

Economia zonei euro s-a contractat pentru două trimestre consecutive, în timp ce UE a evitat recesiunea, conform datelor revizuite ale Eurostat. Și asta înseamnă că a intrat într-o recesiune tehnică, semnalând pierderea avântului de creștere în zona monedei unice europene, cauzată de șocul energetic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inflație și înăsprirea politicii monetare, scrie politico.eu.

Conform datelor Eurostat, în primele trei luni ale anului 2023, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,1% față de trimestrul precedent. PIB-ul a fost, de asemenea, revizuit în scădere pentru ultimul trimestru al anului 2022 la -0,1% de la 0% conform previziunilor anterioare.

Datele publicate joi au reprezentat o deteriorare a estimărilor expres anterioare, lansate în aprilie, care vorbeau despre o creștere de 0,1% în zona euro în primul trimestru al acestui an. Acestea au fost revizuite în scădere după ce datele germane au arătat că economia țării s-a restrâns pentru al doilea trimestru consecutiv, alunecând în recesiune.

Spania, Cipru, Malta şi România, cea mai mare creştere economică din UE

Economia UE şi a zonei euro au înregistrat o creştere de 1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Spania, Cipru, Malta şi România au raportat cel mai semnificativ avans, arată datele revizuite publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În UE, cel mai semnificativ avans anual în perioada ianuarie-martie 2023 s-a înregistrat în Spania (3,8%), Cipru (3,4%), Malta (3,2%) şi România (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3,7%), Lituania (minus 2,7%) şi Ungaria (minus 1,1%).

Pe baza datelor ajustate sezonier, PIB-ul UE şi al zonei euro era cu 2,9% şi, respectiv, cu 2,2%, peste nivelul înregistrat în trimestrul patru din 2019, înaintea pandemiei. În cazul Statelor Unite, PIB-ul era cu 5,4% peste nivelul înregistrat în trimestrul patru din 2019.

De asemenea, economia UE a crescut cu 0,1% iar a zonei euro a scăzut cu 0,1%, în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un declin de 0,2% în UE şi de 0,1% în zona euro.

În UE, cea mai mare creştere economică în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, s-a înregistrat în Polonia (3,8%), Luxemburg (2%) şi Portugalia (1,6%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 4,6%), Lituania (minus 2,1%) şi Ţările de Jos (minus 0,7%).

România a înregistrat o creştere de 0,1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 1%.

PIB-ul SUA a crescut cu 0,3% în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 1,6% în ritm anual.

euro a continuat să crească, urcând cu 0,6% în primul trimestru al acestui an, față de 0,3% în trimestrul precedent. Vom aminti că în ianuarie, FMI a prezis că în 2023 recesiunea va acoperi o treime din lume . În același timp, FMI a subliniat că jumătate din UE se va confrunta cu astfel de dificultăți. Și economiile SUA și China încetinesc în același timp. În general, FMI a avertizat că anul 2023 va fi mai dificil din punct de vedere economic decât cel precedent.

SUA, UE și Rusia au purtat discuții secrete înaintea crizei din Karabah. ”Întâlnirea marchează un contact rar”
SUA, UE și Rusia au purtat discuții secrete înaintea crizei din Karabah. ”Întâlnirea marchează un contact rar”
Oficiali de rang înalt din Statele Unite și UE s-au întâlnit cu oficiali ruși pentru discuții de urgență secrete, în Turcia, menite să rezolve conflictul din Nagorno-Karabah, scrie...
Țara din UE care repune în funcțiune centralele pe cărbune ca să economisească gazul la iarnă
Țara din UE care repune în funcțiune centralele pe cărbune ca să economisească gazul la iarnă
Guvernul german a aprobat miercuri reactivarea termocentralelor pe cărbune păstrate în rezervă, ca o soluţie preventivă pentru iarna care vine, relatează agenţia EFE. Repunerea în...
#UE, #economie, #zona euro, #recesiune tehnica, #crestere PIB , #stiri externe