Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni în cazul a 12 persoane și trei companii, ca parte a primului pachet de măsuri care vizează contracararea operațiunilor de dezinformare și atacurilor hibride ale Rusiei.
Sancțiunile includ restricții pentru angajații și grupurile de informații rusești, oficiali guvernamentali și antreprenori din mass-media. Bloomberg notează că aceste restricții fac parte dintr-un nou pachet de sancțiuni aprobat la începutul acestui an. Acesta are ca scop combaterea dezinformării și a altor acțiuni destabilizatoare sponsorizate de Rusia la nivel global.
În plus, UE intenționează să crească presiunea asupra Belarusului. Pachetul de sancțiuni propune restricții asupra a aproximativ 20 de persoane acuzate că au încălcat drepturile omului sau că au primit beneficii financiare din legăturile cu regimul nerecunoscutului președinte Aleksandru Lukașenko.
Miniștrii de Externe ai UE sunt așteptați să aprobe restricțiile atunci când se vor întâlni la Bruxelles luni viitoare, înaintea alegerilor din Belarus programate pentru ianuarie.
Miercuri, 11 decembrie, ambasadorii Uniunii Europene au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care sunt îndreptate în principal împotriva „flotei fantomă” de petroliere, pe care Moscova le-a desfășurat pentru a ocoli restricțiile occidentale privind petrolul și comerţul.
Grupul de experți bulgari în securitate cibernetică BG Elves a dezvăluit că Rusia a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanța o campanie de propagandă și interferență la scară largă care vizează Bulgaria și România.
Experții susțin că fondurile au fost canalizate prin tranzacții mici, greu de detectat, cu sume de până la 5.000 de euro fiecare, iar scopul a fost de a răspândi influența rusă și de a promova narațiunile de extremă dreapta în cele două țări vizate, conform publicației Novinite.
BG Elves precizează că a obținut și documente în care apar fluxuri de numerar între companii, persoane fizice, conturi bancare și intermediari care operează atât în Bulgaria, cât și în România, cu scopul clar de a manipula opinia publică. De exemplu, unele fluxuri au plecat din orașul rus Novosibirsk. Aproape două treimi din sumele de bani au rămas la intermediari, care au fost plătiți de Rusia.
Apar și nume în investigație. De exemplu, Metodi Radkov Ivanov ar fi primit „comision” pentru transferul a 115.000 de euro către Mihai Rotariu.
Experții au menționat că, în ultimele două zile, au dat informațiile și către serviciile de investigație din România, Marea Britanie și Ucraina, dar și jurnaliștilor din aceste țări, iar aceste detalii „le-au depășit așteptările”.
Schema este una complexă, care funcționează de ani de zile, cam din 2010, după cum au descoperit acești experți, care au remarcat că hackerii au neglijat să schimbe o anumită setare, iar asta a dus la o adresă care a condus la rându-i spre o companie despre care se știa public că funcționează încă din 2010, cu aceeași activitate.
Practic, au fost descoperite „urme” ale domeniilor rusești din spatele sistemelor utilizate pentru manipularea societății, iar multe dintre acestea au fost redenumite, îmbunătățite și redirecționate în timp, pentru a părea „legitime”. În ciuda acestui fapt, vechile domenii rusești continuă să rămână în anumite locuri. Serverele au fost închiriate în Olanda și Germania.
Numele companiei descoperite de BG Events a fost făcut public și în România, AdNow, care a jucat un rol semnificativ în distribuirea de propagandă prin reclame cu conținut controversat.
Dar ce se ascunde în spatele acelor reclame aparent inofensive? Ele promovează adesea afirmații care țin de sănătate, cu titluri de impact mare, însă înșelătoare, care fac oamenii să dea click pe titlul respectiv.
BG Elves au detaliat cum o companie de dezvoltare de jocuri mobile a folosit aceste informații personale pentru a instala software malițios pe dispozitivele utilizatorilor, care le oferea acces complet de la distanță. Acest malware, cunoscut sub numele de RAT (Remote Access Trojan), permite atacatorilor să monitorizeze comunicațiile personale ale victimelor și să exploateze contactele acestora, ceea ce le dă posibilitatea să manipuleze și să răspândească dezinformări.
Experții BG Elves au explicat, de asemenea, că amploarea operațiunii este vastă. Ei au estimat că Adnow, care generează milioane de afișări în fiecare lună, ar fi putut infecta mii de utilizatori, permițând atacatorilor să ajungă la o parte semnificativă a populației bulgare. Ei au subliniat că activitățile acestor entități susținute de Rusia s-au extins semnificativ și acum includ o gamă largă de servicii, precum ferme de boți și rețele VPN, toate având ca scop susținerea distribuției de propagandă.