Vladimir Putin se întâlnește cu șefii unor companii de top din Italia. În acest timp, UE și SUA amenință Rusia cu sancțiuni drastice

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 11:51
4698 citiri
Vladimir Putin se întâlnește cu șefii unor companii de top din Italia. În acest timp, UE și SUA amenință Rusia cu sancțiuni drastice

O întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și șefii unora dintre companiile de top din Italia menită a consolida relațiile de afaceri dintre cele două țări este programată să aibă loc miercuri, 26 ianuarie, în pofida tensiunilor în creștere cu privire la Ucraina.

Întâlnirea, programată inițial pentru luna noiembrie, se va desfășura printr-o legătură video, iar la ea vor fi prezenţi manageri de top din companii precum grupul energetic Eni, gigantul energetic Enel și UniCredit. „Italia este unul dintre principalii exportatori către Rusia și ideea este de a stimula dialogul dintre părți„, a spus unul dintre organizatori, confirmând desfăşurarea evenimentului. Întâlnirea are loc în timp ce liderii occidentali își intensifică pregătirile pentru orice acțiune militară rusă împotriva Ucrainei.

Prim-ministrul italian Mario Draghi a declarat anterior că UE are puțină influență față de Rusia cu privire la Ucraina, dar trebuie să continue dialogul cu preşedintele Putin pentru a calma tensiunile. Întâlnirea de miercuri, la care vor participa reprezentanţii ai 20-25 de companii, a fost organizată de Camera de Comerț Italia-Rusia (CCIR) și de Comitetul de afaceri italo-rus, prezidat de Marco Tronchetti Provera, șeful grupului de anvelope Pirelli.

Într-o declarație din 17 ianuarie în care a anunțat întâlnirea, președintele CCIR, Vincenzo Trani, a avertizat despreîn legătură cu retorica anti-rusă în acest moment particular. „Pentru noi este crucial ca dialogul economic-afaceri dintre Italia și Rusia să fie stimulat„. Alte companii italiene care participă la întâlnire includ Saipem, Maire Tecnimont, Barilla și Generali.

Se aşteaptă ca energia să fie una dintre principalele problemele de pe ordinea de zi, într-un moment în care creșterea prețurilor la gaze naturale a majorat considerabil facturile la energie pentru întreprinderi și gospodării. Rusia furnizează UE aproximativ o treime din necesarul de gaze. Un conflict între Rusia și Ucraina ar putea majora și mai mult costurile energiei pentru multe țări. Italia a fost al cincilea cel mai mare partener comercial al Rusiei în 2020, iar în primele nouă luni ale anului trecut, volumul comercial dintre cele două țări a crescut cu 44%.

Uniunea Europeană are pregătite sancțiuni pe scară largă în cazul în care Rusia atacă Ucraina. Diplomații țărilor europene au negociat, în acord cu Statele Unite și Marea Britanie, un pachet care prevede sancțiuni economice majore, în cazul în care Vladimir Putin se decide să invadeze Ucraina.

Surse citate de cotidianul spaniol El Pais au declarat că sunt luate în calcul sancțiuni economice majore împotriva Rusiei, care ar putea merge de la suspendarea oricărui tip de cooperare economică cu Moscova, până la o tăiere drastică a relațiilor comerciale, inclusiv a importului de petrol și gaze rusești.

Sancțiunile sunt de o asemenea amploare încât, potrivit acelorași surse, Bruxellesul a pregătit și planuri de urgență pentru a atenua daunele pe care inevitabil le-ar suferi și economia europeană.

Printre măsurile luate în considerare se numără închiderea completă a piețelor europene de capital pentru companiile și instituțiile financiare rusești și restricții privind exportul de materiale sau servicii esențiale pentru sectoare cheie ale economiei Federației Ruse, precum energia, mineritul sau industria grea.

Și, în cele din urmă, ruperea legăturilor financiare cu economia rusă, care ar lăsa Moscova izolată de piața financiară mondială. SUA chiar păreau dispuse să întrerupă accesul Rusiei la sistemul de tranzacții financiare SWIFT (sistemul de mesagerie electronică prin care sunt procesate marea majoritate a transferurilor bancare), dar nu există încă un consens necesar pentru o astfel de măsură care este aplicată doar Iranului.

Nu este exclusă nici oprirea importului de petrol și gaze din Rusia, care acoperă acum 26%, respectiv 40% din importurile europene ale acestor hidrocarburi. Dependența energetică a UE a făcut ca până de curând renunțarea la importurile din Rusia să fie de neconceput. Dar dezvoltarea surselor regenerabile și posibilitatea importului de gaz lichefiat din alte țări a schimbat recent scenariul.

Nu este însă foarte clar în ce măsură Germania ar susține astfel de sancțiuni, în condițiile în care economia nemțească este dependentă de gazul din Rusia.

Citeste si:
Previziuni sumbre despre noua ordine globală. Care este țara fostă comunistă cu șanse să devină o mare putere europeană
Previziuni sumbre despre noua ordine globală. Care este țara fostă comunistă cu șanse să devină o mare putere europeană
Statele Unite au spus recent că vor apăra Taiwanul în cazul în care China îl invadează. Mai interesant este că Japonia, o țară care nu a întreprins acțiuni militare din 1945, a spus...
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
Senatul SUA a adoptat joi, 19 mai, un pachet de ajutoare de urgență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar cu un grup mic de republicani izolaționiști care critică cu voce tare...