Aleksander Ceferin este noul presedinte al UEFA

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 12:28
4849 citiri
Aleksander Ceferin este noul presedinte al UEFA
Foto: Twitter/abhimanyusen

Slovenul Aleksander Ceferin (48 ani) a fost ales, miercuri, presedinte al Uniunii Europene de fotbal (UEFA), in cadrul Congresului forului continental de la Atena.

Presedintele Federatiei slovene, care a beneficiat si de sustinerea FRF, a primit 42 de voturi, in timp ce contracandidatul sau Michael van Praag, presedintele Federatiei olandeze de fotbal, a primit 13 sufragii.

Ceferin este de profesie avocat, iar implicarea sa in fotbal a inceput in 2005, cand a fost cooptat in conducerea clubului de fotbal KMN Svea Lesna Ltija. In 2006 a ajuns la Olimpija Ljubljana, iar in 2011 a fost ales presedintele Federatiei din Slovenia.

Ceferin il inlocuieste la carma UEFA pe fostul international francez Michel Platini, care a condus forul european din 2007 pana anul trecut, cand a fost suspendat din toate activitatile legate de fotbal pe o perioada de patru ani. Fostul capitan al reprezentativei Frantei si triplu castigator al Balonului de Aur si-a anuntat demisia de la presedintia UEFA pe 9 mai, dupa verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care i-a redus suspendarea de la 6 la 4 ani.

Platini a fost sanctionat de justitia interna a FIFA in cazul privind plata controversata a sumei de 2 milioane de franci elvetieni, pe care a primit-o din partea lui Joseph Blatter, fostul presedinte al FIFA, in baza unui contract verbal, pentru o munca de consilier depusa intre 1999 si 2002.

Initial in cursa pentru sefia UEFA s-au inscris trei candidati, insa spaniolului Angel Maria Villar, care activeaza in prezent ca presedinte interimar, s-a retras pe 6 septembrie.

Pana acum UEFA a avut sase presedinti in istoria sa, cel mai lung mandat fiind cel al suedezului Lennart Johansson.

Danezul Ebbe Schwartz a fost primul sef al UEFA, din iunie 1954 pana in aprilie 1962 (7 ani si 9 luni). Lui i-a urmat elvetianul Gustav Wiederkehr, care s-a aflat la carma forului timp de 10 ani si 2 luni. Ungurul Sandor Barcs a fost interimar intre iulie 1972 si martie 1973 (8 luni). Italianul Artemio Franchi a condus UEFA timp de 10 ani si patru luni, fiind inlocuit de francezul Jacques Georges, presedintele organizatiei europene timp de 7 ani si 8 luni, pana in aprilie 1990. Mandatul lui Lennart Johansson s-a desfasurat in perioada aprilie 1990 - ianuarie 2007, adica 16 ani si 9 luni. Michel Platini a fost ales pe 26 ianuarie 2007, iar prerogativele sale au incetat pe 8 octombrie 2015, cand a fost suspendat provizoriu din orice activitate fotbalistica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alexander Ceferin UEFA, #Alexander Ceferin presedinte UEFA , #stiri UEFA